"ЕС ще загуби Сърбия в полза на Китай, ако не позволи на страната да се присъедини към блока в най-скоро време, преди приемането на Украйна", заяви унгарският министър-председател Виктор Орбан в интервю.

"Трябва да завършим старата задача по разширяването, преди да започнем новата с Украйна. Ако не интегрираме Сърбия възможно най-скоро, ще я загубим", каза Орбан в разговор с бившия австрийски канцлер Волфганг Шусел за Die Presse.

Той заяви също, че Украйна трябва да бъде неутрален буфер между Запада и Русия.

Сърбия подаде молба за присъединяване към ЕС през 2009 г., но кандидатурата ѝ се забави на фона на опасения, свързани с близките ѝ връзки с Русия и Китай, отбелязва Politico.

Партията на Орбан отново забави приемането на Швеция в НАТОДепутатите от Фидес бойкотираха ратификацията, което удължава 18-месечните отлагания

"Сърбия има и други възможности. Току-що беше сключено споразумение за свободна търговия с Китай", каза Орбан, като се позова на договор с втория по големина търговски партньор на страната след ЕС.

По думите на президента на Сърбия Александър Вучич то може да влезе в сила през май-юни 2024 г.

Орбан също така отхвърли перспективите на Киев да отблъсне инвазията на Русия и да се присъедини към ЕС, като заяви, че единственият начин Украйна да оцелее е да бъде "буферна зона между Русия и Запада".

Неясните сметки за Киев и проблемният Орбан са на фокус в Съвета на Европа Присъединяването на Украйна ще бъде основен акцент на последната за годината среща на върха на Съвета на Европа

"Ако това не проработи, Украйна ще продължи да губи територии. Русия ще я унищожи отново и отново и отново."

По време на интервюто унгарският премиер добави, че Русия не приема Европа сериозно, защото блокът е твърде слаб във военно отношение.

"Ние, европейците, не сме достатъчно силни, за да могат руснаците да ни приемат сериозно. Това е игра за надмощие. Това е война", заяви Орбан.