Парламентът на Унгария одобри членството на Швеция в НАТО близо две години след като страната подаде молба за присъединяване към западния военен съюз. С това официално приключиха месеците на колебание и дипломатически спорове между двете държави.

Гласуването, което се състоя в Будапеща днес, последва срещата в петък между шведския министър-председател Улф Кристерсон и унгарския му колега Виктор Орбан, на която те се договориха да загърбят различията си, като заявиха, че са "готови да умрат един за друг".

Двете страни подписаха ново военно споразумение по време на топла, но строго режисирана съвместна пресконференция в унгарската столица. По време на срещата Швеция обеща да продаде четири нови самолета "Грипен", които да се добавят към 14-те, закупени от Унгария досега, съобщава The Guardian.

Миналия месец Турция даде одобрението си за ратификацията на споразумението на скандинавската страна в НАТО, като остави Унгария последния фактор за членството.

Обратът настъпи, след като миналата седмица лидерът на парламентарната група на управляващата партия "Фидес" предложи въпросът да бъде повдигнат в унгарския парламент в понеделник, когато той отново отвори врати след зимната си ваканция.

Швеция подаде заявление за присъединяване към НАТО през май 2022 г., едновременно с Финландия, в рамките на историческа промяна в политиката си за сигурност, предизвикана от нахлуването на Русия в Украйна. Забавянията доведоха до разочарование сред членовете на алианса от Орбан, посочва The Guardian.

Сега, след като парламентът одобри този ход, решението ще бъде изпратено на временния президент на Унгария Ласло Кьовер, който ще има пет дни да го подпише и да го изпрати на Държавния департамент на САЩ.

Съгласно протокола на НАТО правителството на САЩ трябва да бъде уведомено за ратификацията на нова държава. След това генералният секретар приканва новата страна да се присъедини към договора, който се изпраща на Държавния департамент, който официално я кани да стане член на съюза.

След посещението на Кристерсон в Будапеща Орбан приветства "нов етап на сътрудничество между Унгария и Швеция".

Запитан от журналисти какво е накарало страната му да се откаже от противопоставянето си, Орбан отговори: "Членството в НАТО означава, че сме готови да умрем един за друг. То се основава на взаимно уважение. Приемането на този процес с подходящо темпо беше мъдро."

Кристерсон заяви в петък: "Ние уважаваме различията помежду си и понякога постигаме добри компромиси. Сега влизаме и в съвместно сътрудничество с НАТО именно с нагласата да сме готови да се борим един за друг в опасно време."