Докато съюзниците на САЩ се възмущават от коментарите на Доналд Тръмп, насърчаващи Русия да нападне европейските съюзници, ако не постигнат изискванията за вноски в бюджета на НАТО, няколко бивши негови съветници предупреждават в предстоящата си книга, че бившият президент ще се опита официално да изтегли страната от алианса, ако спечели втори мандат.

В "Завръщането на великите сили" (The Return of Great Powers), която ще бъде публикувана на 12 март, бивш високопоставен американски служител, който е работил на високо ниво в администрациите на Тръмп и Байдън, разказва, че ако Тръмп победи Джо Байдън през ноември, "САЩ ще бъдат извън НАТО".

"НАТО ще бъде в реална опасност", съгласен е и Джон Болтън, бившият съветник на Тръмп по националната сигурност, цитиран от CNN. "Мисля, че той ще се опита да излезе."

ЕС с гневна реакция след заплахата на Тръмп към НАТОЛидерът на републиканците предложи Русия да бъде


Пренебрежителното отношение на Тръмп към ангажиментите на САЩ в областта на сигурността се разпростира и върху споразуменията за взаимна отбрана с Южна Корея и Япония, посочва на свой ред генералът в оставка Джон Кели, бивш началник на канцеларията на Тръмп в Белия дом.

"Въпросът е, че той не вижда абсолютно никакъв смисъл в НАТО", казва Кели в книгата. "Той беше твърдо решен да не разполага войски в Южна Корея, отново възпираща сила, или в Япония."

По думите му „той смята, че Владимир Путин е добър човек, че Ким Чен Ун е добър човек, че сме притиснали Северна Корея в ъгъла".

„Ако нямаше НАТО, Путин нямаше да прави тези неща“, разказва за начина на мислене на Тръмп бившият началник на канцеларията на Тръмп в Белия дом.

Високопоставени членове на администрацията, с които разговаря CNN, също така подробно обясняват как бившият президент се е приближил до изтеглянето на САЩ от алианса, който е основна опора на западната сигурност срещу Русия, през първия си мандат и предупреждават, че той вероятно ще стигне по-далеч, ако спечели втори.

Как изборите през 2024 могат да повлияят на световните пазари Страните, които очакват избори, представляват над 60% от световната икономическа продукция


"Демократите и медиите изглежда са забравили, че имахме четири години мир и просперитет при президента Тръмп, но Европа видя смърт и разруха при Обама-Байдън, а сега още смърт и разруха при предзидентството на Байдън", заявява говорителят на кампанията на Тръмп Джейсън Милър. "Президентът Тръмп накара нашите съюзници да увеличат разходите си за НАТО, като поиска от тях да си платят, но Джо Байдън се върна към това да им позволи да се възползват от американския данъкоплатец. Когато не плащаш разходите си за отбрана, не можеш да се учудваш, че получаваш повече войни".

През 2018 г. Тръмп е близо до излизане от НАТО

В основата на Организацията на Северноатлантическия договор и залегнало в член 5 от договора е обещанието за колективна отбрана - че нападение срещу една страна членка е нападение срещу всички страни в алианса. Но Тръмп отдавна се оплаква от размера на разходите на членовете на блока за отбрана в сравнение със САЩ.

В книгата "Завръщането на великите сили" множество съветници разказват подробно как той е бил на крачка да изкара САЩ от НАТО на срещата на върха на пакта през 2018 г. в Брюксел.

Сенатът на САЩ с важна крачка за нова финансова помощ за Украйна и ИзраелПредложението веднага се сблъска с опозиция от страна на Камарата на представителите


Бивш високопоставен американски служител си спомня, че Тръмп е издал заповед на тогавашния председател на Обединения комитет на началник-щабовете генерал Марк Мили и министъра на отбраната Марк Еспър САЩ да се изтеглят. Сметнали указанията на президента за "законна заповед", те дори изготвят планове за изпълнение на изтеглянето.

Болтън се връща към срещата на върха през 2018 г. с истински страх.

"Честно казано, беше страшно, защото до последната минута не знаехме какво ще направи той – каза на всички, че САЩ ще излезе от НАТО, а след това се оттегли", спомня си бившият съветник по националната сигурност.

Други потенциални цели на Тръмп

Много ветерани от администрацията на бившия президент имат подобно усещане и за Украйна.

Логистика на войната: Как САЩ се подготвят за китайска атака срещу ТайванЛогистиката в Тихия океан е една от най-големите уязвимости на американската военна машина


"Подкрепата на САЩ за Украйна ще бъде прекратена", заявява високопоставен американски служител, който е работил при Тръмп и Байдън.

Отбелязвайки коментара на Тръмп пред Fox News през юли 2023 г., в който той твърди, че ако бъде преизбран за президент, може да сложи край на войната за един ден, Болтън добавя: "Ако бях на мястото на Украйна, щях да бъда много притеснен“.

Подкрепата на САЩ за Тайван, става ясно от книгата, също би била застрашена, тъй като Тръмп смята, че островът е твърде малък, за да се защити успешно от китайска инвазия, както и за да заслужава вниманието на САЩ.

„Ако бях в Тайван, също щях да съм много притеснен от администрацията на Тръмп", казва в заключение Болтън.