Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард предупреди, че Европа трябва да се подготви за възможни икономически заплахи, включително нови американски мита върху износа, ако Доналд Тръмп се завърне в Белия дом.

"Ако погледнем към онези години, когато г-н Тръмп беше президент на САЩ... може да очакваме заплахи и проблеми, за които европейците трябва да са подготвени", заяви тя в ексклузивно интервю за CNN.

"Да се подготвим за потенциални мита, за решения, които биха били неочаквани и тежки. Нека бъдем силни у дома", призова Лагард.

Тя е поредният висш служител, който отваря темата за потенциалните последици от втори президентски мандат на Доналд Тръмп за 16-трилионната икономика на ЕС, силно зависима от търговията със САЩ.

Кристин Лагард е слаб централен банкер, казват служители на ЕЦБ

Трансатлантическите отношения бяха обтегнати по време на първия мандат на Тръмп, не на последно място заради търговските спорове между Вашингтон и Брюксел.

В този спор САЩ наложиха мита върху стоманата и алуминия, на което ЕС отговори с мита върху американски стоки на стойност 3 млрд. долара, включително уиски, мотоциклети и дънки, припомня CNN.

След ранния успех на Тръмп на сегашните първични избори на републиканците, европейските служители са изправени пред реалната перспектива, че той може да се върне в Овалния кабинет догодина, което може да има последици за всичко – от търговската политика на САЩ до финансовата подкрепа за Украйна във войната с Русия.

САЩ са и най-големият източник на преки чуждестранни инвестиции в ЕС. Търговията със стоки и услуги възлиза на 1,3 трилиона долара през 2022 г., което я прави най-голямата двустранна търговия в света, сочат официалните данни, цитирани от CNN.

Кое е „новото нормално“ в световната икономика Двамата акцентираха върху укрепването на вътрешните пазари и адаптирането към

Според Лагард най-добрият начин Европа да се подготви за евентуален втори мандат на Тръмп е да укрепи единния си пазар, който осигурява свободното движение на стоки, услуги, хора и капитали в 27 държави.

Това би означавало да се интегрират финансовите пазари на ЕС, за да се улесни набирането на средства от по-малки компании, "за да се улеснят и насърчат иновациите", допълни Лагард. Тя призова за еднакво признаване на професионалните квалификации във всички държави от блока.

"Ползата от това да имаме единен пазар е огромна и мисля, че трябва да се движим в тази посока. Впрочем, така се движи Европа, когато е застрашена", подчерта Кристин Лагард.

WSJ: Стагниращата икономика на Европа изостава от САЩАмериканската икономика се разширява стабилно и се радва на най-силното си представяне спрямо еврозоната от 2013 г. насам

Тя защити тезата си, изказана в интервю за френския телевизионен канал France2, че евентуалното преизбиране на Тръмп е "явна заплаха" за Европа, ако се съди по политиките, прилагани по време на първия му мандат.

"Трябва само да погледнете митническите тарифи, ангажимента да служи на НАТО, борбата с изменението на климата. В тези три водещи области, американските интереси не бяха съгласувани с европейските", обясни Лагард.