Китайската компания Baidu си партнира с Lenovo, за да използва своята технология за генеративен изкуствен интелект (AI) в смартфоните на производителя. Това е пореден пример за производител на телефони, който търси практически приложения на AI.

Говорител на базираната в Пекин Baidu заявява пред Reuters тази седмица, че партньорството включва използването от Lenovo на нейния голям езиков модел (LLM) Ernie и е подобно на това със Samsung и Honor, обявено миналия месец.

Lenovo продава телефони със собствена марка, а също така е собственик на бранда Motorola. Ernie вече е вграден в браузъра и приложенията на магазина за приложения на персоналните компютри и таблетите на Lenovo.

Lenovo очаква Motorola да е топ доставчик на смартфони до три години В момента Apple и Samsung са най-големите играчи на световния пазар с общ дял от около 40%


Продажбата на смартфони, които предлагат функции с генеративен изкуствен интелект за услуги като чатботове и превод в реално време, се превърна в нова световна тенденция, след като технологията стана популярна в края на 2022 г. с пускането на ChatGPT.

Google се счита за лидер в смартфоните с AI със своите Pixel и стабилна облачна технология, докато за Apple се съобщава, че работи за въвеждане на генеративен AI в iPhone.

Изследователската компания Canalys очаква, че 5% от доставените смартфони в световен мащаб през 2024 г., или 60 млн. устройства, ще бъдат с интегриран AI.

Но услугите за изкуствен интелект, предоставяни от американски компании като производителя на ChatGPT OpenAI и Google, не са достъпни в Китай, което оставя този огромен пазар на местните компании. В момента в Китай се предлагат над 200 модела за изкуствен интелект, включително от основните конкуренти на Baidu - Alibaba и Tencent.

От смартфон до гривна: Motorola се завръща с концепция за адаптивен дисплейПрототипът може да бъде огъван и оформян в различни форми в зависимост от нуждите на потребителите


През ноември миналата година главният изпълнителен директор на Baidu Робин Ли коментира, че сега компаниите трябва да се съсредоточат върху разработването на практически приложения. Най-големите китайски брандове за телефони, включително Vivo, Xiaomi и Huawei, също работят по свои собствени модели с изкуствен интелект, но не разкриват подробности.

Такова сътрудничество с производители на смартфони може не само да помогне на Baidu в тази област, но и да даде на компанията достъп до огромно количество данни, нужни за развитието на технологията.

"Адаптирането на големите езикови модели към смартфоните е подходящ момент за популяризиране на функциите, задвижвани от AI, въпреки че засега те може да са ограничени. В дългосрочен план обаче те могат да се превърнат в задължителни", казва Иван Лам, анализатор в изследователската компания Counterpoint.