Приходите на OpenAI достигат 2 млрд. долара на годишна база след зашеметяващия успех на водещия ѝ продукт за изкуствен интелект ChatGPT.

Резултатите я поставят сред най-бързо развиващите се технологични компании в историята, съобщава FT.

Според двама източници, запознати с финансите на базирания в Сан Франциско стартъп, годишният му оборот е достигнал 2 млрд. долара през декември 2023 г.

Летящ старт, големи амбиции

Подкрепената от Microsoft компания обаче има увереност, че може да удвои тази цифра до 2025 г. заради големия интерес от бизнес клиенти, които искат да използват технологията на OpenAI за внедряване на генеративни инструменти за изкуствен интелект на работното място.

Изключителният ръст ще постави OpenAI сред няколкото компании от Силициевата долина, включително Google и Meta, които са реализирали приходи от 1 млрд. долара в рамките на десетилетие след основаването си.

OpenAI стартира като изследователска лаборатория за изкуствен интелект с нестопанска цел през 2015 г., но се превърна в комерсиален гигант, след като през 2020 г. създаде бизнес подразделение.

Сам Алтман: AI на човешко ниво идва и ще промени света не както си мислимАлтман се опита да смекчи опасенията на скептиците по отношение на AI за степента, в която технологията ще завладее обществото

Според технологичното издание The Information годишните ѝ приходи са били 1,3 млрд. долара едва през октомври миналата година, но темпът на нарастване на продажбите продължава да се ускорява.

Въпреки сътресенията в компанията миналия ноември, когато главният изпълнителен директор Сам Алтман беше отстранен от борда на OpenAI, а само няколко дни по-късно беше възстановен на поста, групата продължава да се възползва от бума на изкуствения интелект, който стартира с пускането на ChatGPT през ноември 2022 г.

Сам Алтман определи като „нелепа“ драмата с уволнението му от OpenAIТехнологичният лидер разказа за преживяното по време на Световния икономически форум в Давос

Според Сам Алтман, към ноември миналата година 92% от компаниите от класацията Fortune 500 са използвали продукти на OpenAI, включително ChatGPT и базовия му модел на AI GPT-4, а чатботът има 100 млн. седмични потребители.

Интересът на потребителите и бизнеса към генеративния AI – системи, които могат да генерират код, текст, изображения, видео и да анализират информация от потребителски подкани, рязко нараства.

Сатя Надела за AI надпреварата: Чакаме конкуренцията да пристигнеКомпанията обяви, че ще предложи обучение в областта на изкуствения интелект на 2 милиона индийци

Редица конкуренти, включително големите технологични лидери като Google и Meta, както и стартъпи, сред които Anthropic, Mistral и Cohere, също започват да предлагат на пазара свои продукти с изкуствен интелект.

В четвъртък Google обяви новата си система за изкуствен интелект Gemini, до която потребителите имат достъп чрез премиум абонамент от 20 долара на месец, припомня FT.

Битката с огромните разходи продължава

Въпреки впечатляващите резултати от приходите, Алтман заяви, че OpenAI остава губеща поради огромните разходи за създаване и функциониране на нейните модели. Очаква се те да продължат да изпреварват ръста на приходите, тъй като компанията разработва по-сложни модели и трябва да набере още десетки милиарди, за да покрие тези разходи.

"Разходите за обучение са просто огромни, но това е умишлено", заяви Алтман пред FT през ноември.

Досега най-големият спонсор Microsoft е ангажирал до 13 млрд. долара за OpenAI, тъй като компаниите сключиха споразумение за сътрудничество в безумната надпревара за изкуствен интелект.

„Стани и се състезавай“: Сатя Надела като победител във фиаското на OpenAIГлавният изпълнителен директор на Microsoft направи огромен залог в най-горещата компания за AI в света. Сега той е още по-близък с лидера ѝ Сам Алтман

Моделите на OpenAI са в основата и на AI Copilot на Microsoft - асистент с изкуствен интелект за корпоративните потребители на Microsoft 365, нейния пакет от софтуер за производителност, включващ Office, Excel и PowerPoint, който се разпространява през последните три месеца.

Стартъпът има споразумение с Microsoft за печалбата от всички продажби, извършени чрез инвеститора. Макар че Microsoft не разкрива данни за продажбите или потребителите на Copilot, през октомври компанията заяви, че 18 000 клиенти купуват софтуера OpenAI чрез платформата Azure.

Амбициозен план за капацитета на полупроводници

Междувременно стана ясно, че Сам Алтман проучва и начини за увеличаване на доставките на полупроводници - жизненоважна стока за компаниите за изкуствен интелект, които се стремят да създават най-новите модели, за да намалят разходите на OpenAI.

"Изграждането на мащабна инфраструктура за AI и на устойчива верига за доставки е от решаващо значение за икономическата конкурентоспособност. OpenAI ще се опита да помогне!", написа тази седмица той в X.

Според информация на wallstreet-now.com, технологичният лидер е начело на инициатива, насочена към подобряване на инфраструктурата в подкрепа на усъвършенстваните технологии за изкуствен интелект, като включва обсъждания с потенциални инвеститори, включително с правителството на Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Световната полупроводникова индустрия, която е от съществено значение за захранването на големи езикови модели като ChatGPT на OpenAI, понастоящем изпитва недостиг на високопроизводителни чипове, особено на графични процесори (GPU).

Планът на Алтман има за цел да се справи с този проблем, който е от решаващо значение за постигането на изкуствен общ интелект, дефиниран като системи с изкуствен интелект, които надминават човешкия интелект в широк спектър от задачи.

Приходите на Nvidia се утрояват с продължаващия бум на AI чиповетеNvidia очаква 20 милиарда долара приходи за фискалното четвърто тримесечие. Това означава близо 231% ръст

През 2022 г. полупроводниковата индустрия отчита глобални продажби в размер на 527 млрд. долара, като прогнозите сочат, че до 2030 г. тази цифра може да се удвои.

Амбициозното финансиране, което Алтман предвижда, не само ще надхвърли сегашния размер на индустрията, но и финансовите възможности на много национални икономики и корпоративните рекорди за набиране на средства.

Визията включва съвместни усилия с производителите на чипове, доставчиците на енергия и различни инвеститори за изграждане на нови леярни за чипове. Тези съоръжения ще се управляват от съществуващите компании за полупроводници, като OpenAI ще се ангажира да бъде основен потребител на произведените чипове.

Дискусиите, които все още са в предварителен стадий, включват сложни преговори с мрежа от глобални партньори и зависят от регулаторните одобрения, особено от правителството на САЩ, предвид стратегическото значение на полупроводниковата индустрия.

Акселерация или унищожение: Най-опасният дебат за AI в Силициевата долинаAI е в центъра на огромно разделение между тези, които напълно приемат бързия темп на иновациите и онези, които искат той да се забави поради редица рискове

Инициативата разглежда и значителните енергийни изисквания на технологиите за изкуствен интелект, като предлага решения за устойчиво задоволяване на търсенето.

Алтман участва в дискусии с ключови фигури, включително шейх Тахнун бин Зайед ал Нахаян от ОАЕ и Масайоши Сон, главен изпълнителен директор на SoftBank, като проучва осъществимостта и потенциалните партньорства за този мащабен проект.

Геополитически предизвикателства

Проектът обаче е изправен пред множество предизвикателства, включително избор на места за новите заводи, осигуряване на необходимото финансиране и преодоляване на геополитически и стратегически съображения, особено по отношение на участието на чужди правителства в сектори на критичната инфраструктура.

Създателят на ChatGPT преговаря с инвеститори при оценка от $29 млрд. Търговото предложение при тази цена би направило OpenAI един от най-скъпите стартъпи в САЩ

В хода на дискусиите OpenAI продължава да работи с правителството на САЩ и други заинтересовани страни, като подчертава съответствието на проекта с националните приоритети и потенциала му да стимулира технологичния напредък и икономическия растеж.

"OpenAI проведе продуктивни дискусии относно увеличаването на глобалната инфраструктура и веригите за доставки на чипове, енергия и центрове за данни - които са от решаващо значение за AI и други индустрии, които разчитат на тях. Ще продължим да информираме правителството на САЩ предвид важността на националните приоритети и очакваме да споделим повече подробности на по-късна дата", заявява Сам Алтман.