Инвестиционните консултанти, които се притесняват, че ще бъдат заменени от изкуствения интелект, могат да си отдъхнат. Поне за известно време.

Според последните научни изследвания, генеративният изкуствен интелект може да помогне за подобряване на финансовата грамотност, но настоящите модели не са достатъчно сложни, за да действат като самостоятелни консултанти, пише Fortune.

"Трудно е да не признаем, че AI застава в центъра на вниманието по отношение на финансовата грамотност и финансовата практика в по-широк смисъл.

Но за момента той не е близо до това, което трябва да бъде в ролята на самостоятелен инвестиционен съветник или финансов гуру за физически лица", обяснява професорът по финанси Майкъл Робъртс в подкаста "Ripple Effect" на Wharton, част от поредицата "Финансова грамотност".

Според професора, изкуственият интелект ще започне да играе все по-важна роля на Уолстрийт. На конференцията Fortune Brainstorm AI в Лондон миналата седмица експерти обсъдиха навлизането му в големите банки, като JPMorgan Chase например.

Финансите в основата си са приложен анализ на данни, допълва Робъртс, а AI е "инструмент в арсенала на практиците за справяне с финансови предизвикателства".

В един от примерите ученият обяснява как студентите в неговия курс по наука за данните във финансите използват ChatGPT, за да "изработват код на Python, така че да могат да се съсредоточат върху финансовите проблеми, а не да затъват" и допълва, че това е "фантастично".

Когато обаче студентите подлагат ChatGPT на изпитание в курса по приложни финанси, ботът отговаря неправилно на някои лесни въпроси.

"При по-сложни и по-фини въпроси той се затруднява. Просто още не знае как да отговори на въпроса.

Той е почти като умен гимназист, който подхожда интуитивно или наивно към даден проблем. Когато му се поставят широки, отворени въпроси като: "Как да спестявам за пенсия?" или "В какво да инвестирам", той не знае откъде да започне.", обяснява професорът.

Робъртс е финансов експерт, а не специалист по данни, и подчертава, че когато става въпрос за генеративен AI, "го разбирам само като краен потребител".

Но изводите, базирани предимно на използването на ChatGPT, показват, че "в момента инструментът не е на такова ниво, че да замени инвестиционните консултанти".

"Не знам кога и дали изобщо някога ще премахне напълно нуждата от регистрирани инвестиционни консултанти", допълва професорът.

Изследователи от Queen's University, Virginia Tech и JPMorgan A.I. Research наскоро проведоха изследване, в което се проучва как големи езикови модели като ChatGPT и GPT-4 се представят на пробни изпити на CFA.

Резултатите не са никак убедителни.

"Стигнахме до заключението, че ChatGPT вероятно няма да може да премине изпита за CFA I и II ниво при всички тествани настройки", пишат изследователите.

Но въпреки това, технологията може да бъде полезна, когато става въпрос за финансово образование - не само за елитните бизнес училища, но и за обикновен потребител.

"Не мога да се занимавам с видеоклип в YouTube, но мога да се занимавам с ChatGPT", казва професор Робъртс. "Това е една от причините, поради които технологията ще бъде от основно значение за финансовата грамотност и финансовото образование.", допълва той.