Новопостъпилите младши анализатори в банковия сектор на Уолстрийт са изправени пред сериозен риск да загубят работата си заради изкуствения интелект, сочат изводите от нов доклад на New York Times.

Водещите компании обмислят да свият наемането на служители с две трети, тъй като Уолстрийт разчита все повече на AI, коментират пред изданието източници, запознати с въпроса.

Това включва и кадрите в най-големите играчи на борсата, включително Goldman Sachs и Morgan Stanley, които не са отговорили на запитването за коментар от Fortune.

Длъжността младши анализатор в световните банки е изключително желана, най-вече заради заплащането и кариерния път, който предоставя на новите служители.

Обикновено те имат за задача да проучват финансовите тенденции, оценките и икономическите данни, за да оценяват риска при нови инвестиции. Но на практика тази роля включва много досадни и повтарящи се задачи, като актуализиране на графики в презентациите и таблици за сравнение на оценките на компаниите.

Начинаещите кадри – все по-компетентни

Дългогодишните служители в бранша вече са наясно как технологиите на изкуствения интелект се внедряват на работните им места, за да отговарят на финансови, рискови и съдебни въпроси, коментира пред Fortune Майкъл Ашли Шулман, партньор и главен инвестиционен директор в компанията за финансови услуги Running Point Capital Advisors.

Преди това той е бил вицепрезидент в Deutsche Bank, посочена в доклада на New York Times за AI, заместващ начинаещите финансисти на Уолстрийт.

"Лесната идея е просто да замените младшите служители с изкуствен интелект", заявява Кристоф Рабенсейфнер, главен стратегически директор на Deutsche Bank за технологии, данни и иновации, пред New York Times , макар че добавя, че в процеса на вземане на решения все пак ще трябва да участват хора.

Шулман прогнозира, че изкуственият интелект няма непременно да отнеме всички работни места на Уолстрийт, но ще промени из основи ролята им.

"В сегашното си състояние AI няма да премахне стартиращите позиции на Уолстрийт, но ще намали броя на кадрите, необходими за изпълнението на една и съща задача", казва Шулман. "Работата на начално ниво може да се превърне от събирач на данни в проверител на данни, който да се увери, че AI не е пропуснал нищо, или да се задълбочи в откритите възможности за инвестиции."

Според Шулман, на свой ред бъдещите служители на Уолстрийт "ще приличат малко повече на специалистите по компютри, статистика и информатика, въпреки че креативността, бизнесът и икономическият усет все още ще са от значение. "За да могат тези служители да се издигнат до върха на анализаторите на Уолстрийт, ще е необходимо "отлично разбиране на това, което кара бизнеса да работи", допълва той.

Генерално преосмисляне

Макар че AI със сигурност може да помогне за рационализирането на рутинни задачи, включително събиране на данни и повърхностни анализи, технологията все още не притежава същото ниво на преценка като хората, коментира пред Fortune Тим Бейтс, професор в Колежа за иновации и технологии към Мичиганския университет.

"Вместо да замества работните места, AI ги преоформя, принуждавайки начинаещите позиции да се развиват извън традиционните си очертания и наблягайки на умения, които технологията не може да възпроизведе", допълва Бейтс, който е бивш главен технологичен директор на Lenovo и General Motors.

Според него, току що излизащите от университетите кадри, които толкова се борят за тези желани места на начално ниво със заплащане до 126 000 долара годишно, трябва да изучават възможностите на AI в бакалавърската степен, включително интерпретиране на данни, вземане на стратегически решения и управление на клиенти.

Дори това обаче няма да може да им гарантира колко сериозно ще бъде предизвикателството да заемат едно от тези работни места на Уолстрийт в конкуренция с AI.

Преходът към внедряване на изкуствения интелект "вероятно ще засили конкуренцията, подчертавайки необходимостта наскоро завършилите да надградят автобиографиите си със специализирани умения и може би да се насочат към сектори, в които интегрирането на технологията е пионер в новите роли и възможности", съветва Бейтс.

За настоящите млади специалисти, които се борят за позиция на Уолстрийт, професорът препоръчва да се насочат и към работни места в бързо развиващия се сектор на финтех, както и консултантски услуги и корпоративни стратегии.