Най-големите американски банки обявиха по-високи от очакваното финансови резултати за първото тримесечие на 2024 г., но не очакват силна година.

Към момента JP Morgan Chase, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, Goldman Sachs и Morgan Stanley отчитат приходи и печалби, които надминават или покриват очакванията на анализаторите. Потребителските разходи остават стабилни за периода.

Извън прогнозите обаче, банките регистрират отслабващи печалби заради лихвения трион, който реже от маржовете. На този фон банките предупреждават, че възстановяването на капиталовите пазари е крехко. Много от тях не очакват голям ръст на приходите и печалбите за 2024 г., обобщава The Wall Street Journal.

Общите доклади на шестте големи банки отчетоха печалба от 35,63 млрд. долара, което е с 3% по-малко спрямо предходната година, като едната половина обявиха свиване, а другата – увеличение. Комбинираните приходи са нараснали с 4% до 139,07 млрд. долара.

Потребителски разходи

Ръководителите на финансовите институции смятат, че американската икономиката продължава да изглежда силна – потребителите и предприятията харчат и заемат средства. Приходите от звената за управление на богатството също са се увеличили.

Печалбите от кредитни карти и обемът на транзакциите са скочили. Общите разходи по картите на JPMorgan, най-големият издател от групата, са нараснали с 9%, а непогасените салда са се увеличили с 15%.

Изглежда, че всички потребители се възползват от по-високите заплати, коментира WSJ. Изследване на Bank of America показва, че през март възнагражденията на домакинствата с високи и ниски доходи са нараснали с най-бързия темп от началото на 2023 г., което е отражение на силния пазар на труда в страната.

"Икономиката остава устойчива и голяма част от това е свързано с потребителите", коментира главният финансов директор на Bank of America Алистър Бортуик.

Някои области обаче будят загриженост. Главният изпълнителен директор на JPMorgan Джейми Даймън заяви на пресконференция в петък, че има сигнали за затруднения при заемите за потребители с нисък кредитен рейтинг.

Възраждане на инвестиционното банкиране

Звената за инвестиционно банкиране постигат едно от най-добрите си тримесечия, откакто увеличението на лихвените проценти от Федералния резерв започна да възпрепятства сключването на корпоративни сделки през 2022 г.

Таксите за инвестиционно банкиране на Goldman Sachs и Citigroup са се увеличили с по 32% спрямо предходната година. Няколко големи банки отбелязаха спад на приходите от сливания и придобивания и консултантска дейност, докато Goldman обяви 24% увеличение.

Приходите от търговия са спаднали в JPMorgan и Citigroup, като резултатите са почти същите и в Morgan Stanley и Bank of America. За разлика от тях Goldman отчита 10% увеличение.

Въпреки че според банките корпоративните ръководители са възвърнали доверието си, възстановяването остава крехко предвид несигурността около лихвените проценти и геополитическото напрежение.

Независимо от добрите новини в някои от звената, инвестиционно-банковата дейност остава под историческите норми, посочва WSJ.

JPMorgan прогнозира, че има риск кредитополучателите да са по-малко активни на капиталовите пазари по-късно през годината. Goldman посочва, че обемът на неизпълнените приходи от инвестиционно банкиране е намалял от края на 2023 г. насам.

Предстоят трудности

Банките са единодушни в опасенията си, че могат да изпитват затруднения в дългосрочен план, ако лихвените проценти останат на сегашното си равнище. Клиентите изискват по-високи лихви по депозитите си. Макар че някои от тях прехвърлят парични средства от нисколихвени спестовни сметки в депозитни сертификати, ръководителите на банките признават, че продължава да има риск клиентите да преместят парите си в по-високодоходни алтернативи. Това може да принуди банките да потърсят по-скъпи източници на финансиране.

JPMorgan, Citigroup и Wells Fargo съобщават, че нетният лихвен доход, или сумата, която печелят от кредити, минус това, което плащат по депозити и други дългове, е намалял през първото тримесечие на 2024 г. в сравнение с четвъртото на 2023 г.

Финансовите институции, включително Bank of America, имат стотици милиарди долари нереализирани загуби от дългови ценни книжа, които са купили преди повишаването на лихвените проценти. Макар че вероятно няма да им се наложи да ги реализират, това кара инвеститорите да бъдат предпазливи.

Въпреки че този проблем започна да се подобрява през втората половина на миналата година, през първото тримесечие на тази загубите от такива ценни книжа в Bank of America са нараснали.

Друго главоболие са по-строгите банкови регулации. Федералните власти финализират нов набор от правила, които могат да оскъпят кредитирането за сметка на банките.