Goldman Sachs обяви приходите и печалбата си за първото тримесечие на годината, които надхвърлиха прогнозите на анализаторите благодарение на ръста на приходите от търговия и инвестиционно банкиране.

Ето какво отчете компанията:

Печалба: 11,58 щ. д. на акция при очаквани 8,56 щ. д., според LSEG

Приходи: 14,21 млрд. щатски долара при очаквани 12,92 млрд. щатски долара

Банката съобщи, че печалбата е скочила с 28% до 4,13 млрд. долара, или 11,58 долара на акция, в сравнение с предходната година, благодарение на възстановяването на дейностите на капиталовите пазари.

Приходите се повишиха с 16% до 14,21 млрд. долара, надминавайки оценката на анализаторите с повече от 1 млрд. долара, допълва CNBC.

Приходите от търговия с фиксирана доходност нараснаха с 10% до 4,32 млрд. долара, надминавайки прогнозата на StreetAccount с 680 млн. долара, благодарение на скока в търговията с ипотечни кредити, валутна търговия и финансиране на кредити.

Търговията с акции нарасна с 10% до 3,31 млрд. долара, което е с около 300 млн. долара повече от очакваното, благодарение на дейността с деривати.

Таксите за инвестиционно банкиране нараснаха с 32% до 2,08 млрд. долара, надхвърляйки прогнозата с около 300 млн. долара, благодарение на по-високите такси за поемане на дълг и акции.

Спомените за отслабващите капиталови пазари и грешните стъпки, свързани с банкирането на дребно, изглежда започват да избледняват за главния изпълнителен директор на Goldman Sachs Дейвид Соломон, допълва CNBC.

Подобно на конкурентите JPMorgan Chase и Citigroup, които през тримесечието обявиха по-добри от очакваните резултати в областта на търговията и инвестиционното банкиране, Goldman Sachs се възползва от подобряващите се условия от началото на годината.

За разлика от по-диверсифицираните си съперници, тя получава по-голямата част от приходите си от дейности на Уолстрийт, което може да доведе до по-висока възвръщаемост по време на подем и по-ниски резултати, когато пазарите не съдействат.

След като се отклони от банкирането на дребно, новият акцент за растеж е съсредоточен върху подразделението за управление на активи и богатство. В началото на годината бизнесът може да отбележи печалби от оживените пазари, въпреки че в миналото е правил и отписвания, свързани с търговски недвижими имоти.

Печалбите на JPMorgan, Citigroup и Wells Fargo също надхвърлиха прогнозите за тримесечието, допълва CNBC.