Президентът на Goldman Sachs Дейвид Соломон е подложен на остри критики, а имиджът му е сериозно разклатен в последно време.

Главният изпълнителен директор на банката, който скоро ще отбележи пет години на върха, е обвиняван в лошо ръководство и способността му да управлява ефективно компанията е поставена под въпрос, пише CNN.

Липсата на сътрудничество с другите ръководители, акцентът върху завръщането в офиса на служителите и неотдавнашният провал на Marcus, потребителския продукт за онлайн банкиране на Goldman Sachs, накараха колегите му открито да поставят под въпрос бъдещето му в компанията.

На този фон, макар че акциите на Goldman Sachs са се понижили с повече от 5% тази година, те все още бележат ръст с около 40%, откакто Соломон пое поста през 2018 г.

Financial Times съобщи в събота, че бордът на директорите продължава да подкрепя главния изпълнителен директор, но ще обсъди вътрешното несъгласие и медийните атаки следващия месец.

Goldman Sachs не отговори на запитванията за коментар от CNN.

Печалбата на Goldman Sachs за второто тримесечие спада с 58%Goldman е единствената сред големите американски банки, която не отговаря на очакванията за печалба на акция

В търсене на отговор какво се случва в банката, медията разговаря с Джефри Зоненфелд, който ръководи Института за лидерство на изпълнителните директори към Йейлското училище по мениджмънт, образователен и изследователски институт с нестопанска цел, фокусиран върху лидерството на изпълнителните директори и корпоративното управление.

„Има няколко причини, поради които всичко това се случва точно сега. Една от тях е, че неотдавна преживяхме епоха на възхваляване на главните изпълнителни директори, а сега махалото се върна обратно и бързо ги очерняме.

При главните изпълнителни директори фокусът е върху краткосрочните резултати, а не върху дългосрочната промяна. Но ако погледнете петгодишния период на Дейвид Соломон, компанията е нараснала с над 50 % по почти всички показатели за ефективност“, обяснява той.

„В Goldman Sachs също така съществува дългогодишна хибридна култура, която е доста необичайна. Това е една от най-старите и с най-дълго партньорство компании в историята на САЩ. Много от хората, които все още работят там, са израснали в култура на партньорство, култура на много добро сътрудничество. Но сега те са публична компания и трябва да вземат решения в по-кратки срокове. Така че имат това културно объркване“, допълва Зоненфелд.

Колко взима годишно главният изпълнителен директор на Goldman Sachs? Дори след орязването с 30% заради слабата 2022 Дейвид Соломон не може да се оплаче от заплатата си

За провалът на Marcus той смята, че се дължи на сегашната среда на лихвените проценти, която никой не е очаквал да настъпи.

„Иновативните компании правят грешки. Едно от най-големите придобивания в историята на Microsoft, поне най-известното, беше закупуването на Nokia, след което призна загуба от 7,8 млрд. долара и прекрати дейността си в областта на мобилните телефони. Въпреки това Microsoft се справи добре.“, обяснява експертът.

„Тези компании се учат от някои от грешките, които правят. Всеки виновативен лидер е допускал грешки. В случая с Marcus, Соломон е наследил идеята и е трябвало да я препозиционира в различна икономическа среда. Мисля, че част от недоволството е разбираемо, но това не е токсична грешка“.

Според Зоненфелд, Дейвид Соломон не играе като дипломат, той е много прозрачен, болезнено честен, а на подобен висок пост в държавно или частно предприятие наистина трябва да бъдеш малко по-предпазлив. „Мисля, че би могло да има известно приспособяване в стила му, което не би навредило“, допълва той.