Капиталовите пазари ще започнат да се възстановяват през следващите месеци. На това мнение е главният изпълнителен директор на Goldman Sachs Дейвид Соломон, пише CNBC.

По думите му, в момента преминаваме през момент на зануляване на очакванията и през следващите месеци ще станем свидетели на малко повторно отваряне на капиталовите пазари, казва той в разговор с експерта по финанси Джим Крамър.

Докато средата с ниски лихвени проценти позволи на новосъздадените компании да процъфтяват и да видят как техните оценки бързо се повишават по време на ранните етапи на пандемията, пазарът на първични публични предлагания рязко се срина тази година. Компаниите, регистрирани на борсата в САЩ, са събрали 4,8 милиарда долара приходи през първата половина на 2022 г. в сравнение със 155 милиарда долара през 2021 г., според EY и Dealogic.

Основните виновници за това са растящата инфлация, повишаването на лихвените проценти на Федералния резерв, инвазията на Русия в Украйна и локдауните заради коронавируса. Те насочиха инвеститорите от рискови залози с висок растеж към по-безопасни акции за отбрана.

Инфлацията в САЩ се понижи до 7,7%, данните зарадваха пазарите Индексът на потребителските цени (CPI) в САЩ през октомври се е понижил до 7,7% на годишна база, след като през септември инфлацията бе 8,2%

Тези насрещни ветрове все още продължават. Междувременно пазарът се приспособява към новата реалност, допълва Соломон.

Винаги има компании, които стоят на опашка, за да станат публични. В момента за много хора средата на капиталовите пазари е много трудна, заключва той.