OpenAI планира да обяви в понеделник своя продукт за търсене с изкуствен интелект, с което ще повиши залозите в конкуренцията си с краля на интернет търсенето Google, разкри Reuters.

По рано Bloomberg и Information съобщиха, че подкрепяната от Microsoft компания работи по продукт за търсене, който потенциално да се конкурира както с Google, така и Perplexity - добре финансиран стартъп за търсене с изкуствен интелект.

Съобщението се очаква да бъде направено ден преди началото на годишната конференция I/O на Google във вторник, на която технологичният гигант ще представи множество продукти, свързани с изкуствения интелект.

Продуктът за търсене на OpenAI е разширение на нейната водеща платформа ChatGPT, като ѝ позволява да извлича в реално време информация от мрежата и да включва цитати.

ChatGPT е продуктът на OpenAI за чатботове, който използва най-съвременните модели на компанията за изкуствен интелект, за да генерира подобни на човешки отговори на текстови запитвания. Наблюдателите в бранша отдавна го определят като алтернатива за събиране на онлайн информация, въпреки че платформата изпитва известни затруднения в осигуряването на точни данни от мрежата в реално време. Затова и компанията на Сам Алтман вече предостави интеграция с Bing на Microsoft за платени абонати.

Междувременно Google обяви генеративни AI функции за собствената си едноименна търсачка.

Стартъпът Perplexity, чиято оценка възлиза на 1 млрд. долара, от своя страна, е основан от бивш изследовател на OpenAI и набра популярност чрез предоставянето на интерфейс за търсене, базиран на AI, който показва в резултатите си цитати, изображения и текст, като дава възможност на потребителите да видят откъде са взети те. Според публикация в блога на стартъпа от януари той има 10 милиона активни потребители месечно.

ChatGPT на OpenAI държи рекорда за приложение, най-бързо достигнало 100 милиона месечни активни потребители, след като стартира в края на 2022 г. Според аналитичната компания Similarweb обаче световният трафик към платформата е спаднал значително, като чак сега започва да се връща към пика си от май 2023 г.

Към днешна дата OpenAI е под натиск да разшири потребителската си база. По-ранният опит за въвеждане на актуализирана информация, достъпна в реално време, в ChatGPT, беше прекратен през април, според публикация в центъра за помощ на уебсайта на компанията за изкуствен интелект.