Главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман залага на това, че нов вид слънчева енергия и съхранение на енергия могат да се справят с част от огромните нужди от електроенергия на центровете за данни в индустрията на изкуствения интелект.

Предприемачът и компанията за рисков капитал Andreessen Horowitz са сред инвеститорите, които влагат 20 млн. долара в Exowatt – компания, създадена, за да се справи с нуждите от чиста енергия на големите центрове за данни, пише WSJ.

Електроенергията е важна точка за индустрията на изкуствения интелект. Ограниченото предлагане може да спре растежа.

Нарастващото търсене пък заплашва да забави прехода към чиста енергия, тъй като компаниите за комунални услуги трябва да поддържат работата на електроцентралите на въглища и природен газ, за да задоволят търсенето.

Настоящите технологии за слънчева, вятърна енергия и батерии не са достатъчно напреднали или евтини в много части на света, за да осигурят рентабилно 24-часовото захранване, от което се нуждаят центровете за данни. Един-единствен нов център може да използва толкова електроенергия, колкото стотици хиляди домове.

Технологичните лидери – от Amazon до Microsoft, се доближават към производството на електроенергия, за да си осигурят необходимото електричество.

"Не бива да се връщате към изкопаемите горива, за да решите проблема с енергията в центровете за данни... Това е контрапродуктивно", казва Ханън Парвизиън, главен изпълнителен директор на Exowatt.

Вместо соларни панели, Exowatt разработва модули с размери на транспортни контейнери, които съдържат соларни лещи, които преобразуват слънчевата енергия в топлина. След това тя може да се използва за затопляне на евтини основни материали, както електричеството затопля тостер. Това позволява на модулите да съхраняват енергия до 24 часа на ден.

Целта е да се използват предимствата на намаляването на разходите за съхранение на енергия като топлина. За производството на електроенергия модулът прекарва топлината през двигател. Много други компании работят по различни подходи към слънчевите и евтините топлинни батерии, но Exowatt твърди, че е уникална, защото ги съчетава в едно устройство.

Компанията отказва да предостави повече подробности какви материали използва и как работи топлинният двигател. Други например използват въглеродни блокове, тухли, пясък или сол, за да съхраняват топлина.

Сам Алтман вече е инвестирал и в ядрената енергия - както в деленето, което се използва в днешните атомни електроцентрали, така и в термоядрения синтез, който е далеч на хоризонта. Други усилия, като геотермалната енергия, също са отдалечени на години от евтината експлоатация в големи мащаби.

Exowatt дава приоритет на използването на компоненти, произведени в САЩ, за да ограничи зависимостта си от Китай и да се класира за богати субсидии в закона за климата през 2022 г.

Потенциално може да се натрупат данъчни облекчения за производство на слънчева енергия и съхранение, което ще направи продукта ултраевтин за клиентите. Компанията възнамерява да внедри първите си устройства за клиенти на центрове за данни по-късно тази година, допълва WSJ.

Целта на компанията е да предлага електроенергия на цена от 1 цент за киловатчас без субсидии, което е доста по-ниско от най-евтината енергия, предлагана в богати на енергия щати като Тексас. Анализирани са данни, които показват, че голяма част от центровете за данни в САЩ се намират в райони с привлекателни соларни профили.

Основателят на стартъпа е инженер, който е работил в Tesla, General Electric и Siemens. Преди това основава друг стартъп – за дронове с вертикално излитане и кацане, който е придобит през 2022 г.

Миналата година започва да работи по Exowatt заедно с Джак Ейбрахам, главен изпълнителен директор на Atomic, компания за рисков капитал, която помага на мениджъри да създават стартъпи. Те са тествали около 50 дизайна на своите модули.

Ейбрахам е близък на Алтман, което води до инвестицията на изпълнителния директор на OpenAI, който заедно с други технологични лидери все по-често поставя на фокус енергийните предизвикателства в индустрията.

(Наскоро Amazon заяви, че купува център за данни в съседство с атомна електроцентрала за 650 млн. долара).

Сам Алтман е водещ инвеститор и в новаторска компания за ядрен синтез, наречена Helion, и в компания за ядрен синтез, наречена Oklo. Тя се опитва да излезе на борсата, като се комбинира с дружество със специална цел за придобиване, или SPAC, също подкрепено от Алтман.

Някои от смелите му планове, включително набирането на трилиони долари, за да се промени глобалната индустрия за полупроводници, се разглеждат като дългосрочни, пише в допълнение WSJ. Базираната в Маями Exowatt може и да успее в това, защото нейният модул е много по-евтин за внедряване, отбелязва създателят ѝ.