Когато даден стартъп се опитва да набере солидно финансиране, той организира поредица от индивидуални срещи с компании за рисков капитал, на които представя концепция.

В края на 2023 г., когато OpenAI започва да търси 300 млн. долара от инвеститори, главният изпълнителен директор на компанията Сам Алтман избира различен подход.

По време на групов видеоразговор той представя на водещи рискови инвеститори, включително Sequoia, Lightspeed и NEA, предложението "вземи или остави", пише Business Insider.

Един от инвеститорите, който преди това е подкрепял Сам Алтман, решава, че е кликнал върху грешна връзка, когато се озова на виртуална маса с яростните си конкуренти.

"Чувствах се в нещо сюрреалистично", коментира той. Предложението, което получава, също е нетрадиционно.

Всеки, който се включи във видео срещата, получава възможност закупуване с оценка от 29 млрд. долара след пускането на пазара, възвръщаемост, ограничена до 3 пъти и условия, които не подлежат на договаряне.

Алтман твърди, че тази структура ще запази OpenAI изолирана от неправомерно влияние, свободна да преследва доброто на човечеството.

"Той обича да се държи алтруистично, но аз предпочитам да ми каже истинските си намерения", казва инвеститорът. Той не остава никак въодушевен от сделката с ограничена печалба и без защита от спад, и е отблъснат от Алтман.

Неизбежна реакция

Това е само една от няколкото подобни истории, събрани от Business Insider след проучване в Силициевата долина.

Оказва се, че в света на технологичните лидери и предприемачи, стремителният възход на OpenAI и Сам Алтман започва да отстъпва място на противоречия.

"Той е един от най-нечестните хора в технологичния сектор", твърди друг рисков инвеститор, който е общувал с Алтман и е инвестирал заедно с него.

"Имали сме много разговори и съм чувал неща, за които съм си казвал: "Това просто не може да бъде вярно", но му се е разминавало."

По върховете на Силициевата долина обикновено е много ветровито.

Инвестиционните посредници се надпреварват за достъп до най-горещите сделки, а когато ги загубят, се ядосват и тихомълком си позволяват да злословят за основателите на стартъпи, които са отхвърлили офертите им. Яростта се засилва само ако въпросните стартъпи са изключително успешни.

Сега нарастващото недоволство от Алтман започва да става все по-осезаемо, тъй като OpenAI се готви за финансиране от 100 милиарда долара, AGI революцията се развива с бързи темпове, а рисковите инвеститори са по-нетърпеливи от всякога. Повечето се въздържат от публична критика, а тези, които разговарят с Business Insider желаят анонимност. Никой не иска да бъде отрязан от следващия кръг, дори и да е представен чрез видео конференция.

"Той е крал", категоричен е основател на стартъп от Силициевата долина и ангелски инвеститор, който познава Алтман. "Има страх, свързан със загуба от достъп и участие до това което той прави."

Платформата на Сам

Някои инвеститори описват Алтман като доброжелателен визионер – внимателен лидер на обещаваща технология. Смятат, че планът му да изгради мащабна империя за изкуствен интелект, която да засяга всичко – от ядрения синтез до борбата с остаряването, ще бъде скок напред за човечеството.

Други казват, че той се интересува повече от самореклама, отколкото от напредъка на човечеството.

Всички обаче са съгласни, че той е талантлив разказвач на истории, който може да продава дори пясък в Сахара. Но докато продава мащабната си визия за трансформация, не всички в Силициевата долина искат да я купят.

Главният изпълнителен директор на Databricks Али Ходси е скептично настроен към плановете на Сам Алтман за изкуствен общ интелект, при който машините се справят с много икономически ценни задачи по-добре от хората.

"Ако вашият мироглед е, че имате AGI и той е свръхчовек, може би трябва да обърнете цялата планета с главата надолу. Не мисля, че се случва точно това", казва Ходси.

Някои описват "траектория на изкривяване на реалността" на Алтман с препратки към способността на Стив Джобс да доказва съществуването на дадено нещо чрез силата на характера си.

"Той изгражда платформата на Сам", обяснява един от основателите на стартъп, "затова страничните му проекти се финансират като публични компании". Основателят е скептичен, че Алтман омаловажава финансовия аспект на работата си, докато управлява фонд за лични инвестиции в OpenAI.

Лоши навици, умни ходове

Въпреки че Алтман стана известен наскоро, работещите в сферата на технологиите чуват името му от години - и то невинаги в блестящ аспект.

Loopt, злополучният конкурент на Foursquare на Алтман, беше разпродаден през 2012 г. Две години по-късно Алтман беше назначен за ръководител на легендарния инкубатор за стартъпи Y Combinator, но по-късно беше уволнен след саморазправа, според The Washington Post.

The Post съобщава, че Пол Греъм, съосновател на YC, е долетял от Обединеното кралство до Сан Франциско, за да уволни лично Алтман, който бил негово протеже.

Съобщава се, че е имало опасения, че той е поставял собствените си интереси над компаниите, които е трябвало да развива, както и че имал навика да прави лични инвестиции в компаниите на YC чрез отделен фонд, който е управлявал заедно с брат си Джак.

"В автобиографията на този човек има дупки с километри дълбочина, но той знае как да вземе шахматните фигури и да ги премести с правилния ход", казва основателят на стартъпа. "А сега той е и експерт по изкуствен интелект".

"Той и брат му винаги са били свръхвисоко оценявани", добавя раздразненият инвеститор от Силициевата долина, участвал в груповия видеоразговор през 2023 г.

Много от рисковите инвеститори признават, че в Алтман има нещо особено. Той умее да продава визия и да открива и мотивира таланти. Не можеш да управляваш най-важния стартъп за изкуствен интелект в света без такива умения и съобразителност.

Но според някои инвеститори, навикът му да се самомитологизира и нуждата да бъде "главен герой" са причина за разваляне на сделките. "Той е мегаломан", категоричен е рисков инвеститор, участвал в някои от същите сделки. "Просто не се доверявам на някой, чиито стремежи са толкова ясно насочени към самия него."

Александър Велики на изкуствения интелект

"Той казва, че това е неговото призвание и че ще преведе човечеството през най-голямата революция в историята", споделя един от партньорите му. "За него това е почти религиозно."

Според други, амбицията на Алтман е да бъде Александър Велики на изкуствения интелект. Древногръцкият воин е известен с това, че е създал огромна империя, без да загуби нито една битка. Той обаче умира неочаквано от треска на 32-години, след което империята му се срива във война и хаос.

Съдбата на зараждащата се империя на Сам Алтман още не е решена.