Големите технологични компании като OpenAI, Google и Meta се борят все по-ожесточено за лидерското място в надпреварата за изкуствен интелект, на фона на недостиг на инженери и модерни чипове. Всички те се подготвят за огромния растеж, който се очаква през следващите години.

Но в инфраструктурата за технологията, която включва жизненоважни центрове за данни и енергийни проекти за огромния апетит на AI към енергия и информация, вече се очертава един победител: частният капитал.

Компании, сред които Blackstone, Carlyle Group и KKR, тихомълком харчат десетки милиарди долари за енергийни проекти и центрове за данни, пригодени за снабдяване на разработчиците на изкуствен интелект, и предвиждат огромни печалби, след като изкуственият интелект създаде очакваното от тях нарастване на търсенето, пише Fortune.

"Още преди AI се наблюдаваше индустрия, която расте с над 20% годишно. Изкуственият интелект е само още един ускорител на този растеж", смята управляващият директор на Blackstone Грег Бланк.

Центровете за данни, които разработчиците използват за обучение на големи езикови модели, стоящи в основата на AI, консумират огромни количества енергия, а до 2030 г. могат да изразходват до една четвърт от цялата енергия в САЩ.

Недостигът още не е засегнал съществено финансовите резултати на американските технологични компании, но повишаването на цените в други области на веригата за доставки на AI, като чиповете от TSMC, е пример за това, с което те могат да се сблъскат след няколко години.

Тук идва ролята на частния капитал.

Изграждането на инфраструктурата за енергия и данни с изкуствен интелект от нулата е начинание за милиарди, но компании като Blackstone с капитал от 1 трилион долара, KKR с капитал от 553 милиарда долара и Carlyle Group с капитал от 426 милиарда долара разполагат с финансовата мощ да го осъществят.

Blackstone влезе рано в играта, като през 2021 г. купи доставчика на центрове за данни QTS за около 10 млрд. долара. Главният изпълнителен директор Стивън Шварцман заяви, че до момента Blackstone е инвестирала 50 млрд. долара в центрове за данни.

"Размерът на средствата, които се инвестират в тази област, е спиращ дъха - и това се случва по целия свят. AI и електромобилите създават огромни инвестиционни възможности", заяви Шварцман в реч на Азиатско-тихоокеанския финансов и иновационен симпозиум в Мелбърн миналата седмица. "САЩ започват да изпитват недостиг на електроенергия. Темпът на нарастване е около 1% годишно. AI ще добави поне още 2%, а според някои дори 3%".

Carlyle Group се насочва към сектора на възобновяемата енергия, като е похарчила 2 млрд. долара за соларен проект край центъра за производство на чипове Финикс, където ще се разположат още заводи на водещи доставчици на чипове като TSMC.

"Знаехме, че ще има голямо търсене на енергия от страна на корпоративни клиенти", коментира пред Semafor ръководителят на отдела за възобновяеми енергийни източници на Carlyle Пуджа Гоял. "Но определено не взехме под внимание търсенето за изкуствения интелект, което се случва в момента. Това се превърна в основен ускорител на първоначалната инвестиционна теза".

Междувременно KKR и конкуренти като Bain Capital и Warburg Pincus се съсредоточиха върху Азия, като KKR пласира инвестиция от 1 млрд. долара в центрове за данни в региона. "Общият капацитет на всички действащи хипермащабни центрове за данни ще нарасне почти три пъти през следващите шест години", пише KKR в доклад. Партньорът на KKR Валдемар Шлезак добави, че притесненията относно търсенето означават, че някои компании за изкуствен интелект вече резервират пространство в центрове за данни за пет години напред.

Играчите на пазара на изкуствен интелект следват компаниите за дялово инвестиране и със свои собствени инвестиции. Microsoft обяви, че отделя близо 6 млрд. долара за центрове за данни в Япония и Великобритания, а основателят на OpenAI Сам Алтман подкрепя стартъп, който ще предоставя ядрена енергия на центрове за данни.

Съобщава се, че компаниите обсъждат инфраструктурен проект за AI на стойност 100 млрд. долара, наречен Stargate, който да поддържа бъдещи модели на изкуствен интелект.

Частно финансираните инфраструктурни проекти биха могли да намалят част от натиска върху мрежата, за която федералните регулатори се борят да гарантират, че ще може да посрещне нуждите от електроенергия за AI.

Предвид факта, че най-големите играчи в областта на технологиите и финансите изглежда са единствените в състояние да осигурят огромните суми за финансиране на инфраструктурни проекти за изкуствен интелект, наблюдателите призовават за намеса, за да им се попречи да доминират в сектора и да не допускат конкуренти.

Политиците трябва да използват антимонополни инструменти, за да регулират вредите, които произтичат от концентрацията в "технологичния стек" на AI", алармират още сега учените.