Съюзниците на Вашингтон от Г-7 затоплят позициите си за плана на САЩ за спешно отпускане на десетки милиарди долари за Украйна преди евентуалното завръщане на Доналд Тръмп в Белия дом.

Съгласно плана, който ще бъде обсъден на срещата на върха през юни, Киев ще получи авансово пари на заем от Г-7, съобщава Financial Times. Сумата ще бъде обезпечена с бъдещи печалби, генерирани от около 350 млрд. долара руски активи, които бяха замразени от Запада в отговор на пълномащабното нахлуване на Москва в Украйна.

Според осем западни служители, цитирани от FT, някои членове на Г-7 не са били склонни да одобрят плана, но настроенията им са се променили след дипломатическия натиск от страна на САЩ.

Планът ще генерира около 50 млрд. долара, които ще бъдат отпуснати на Украйна още това лято, заявиха американски представители. Финансирането ще дойде в решаващ момент за Киев, тъй като неговите сили се борят да удържат линията на фона на подновената руска офанзива след забавянето на доставките на западна военна помощ.

По-неохотно настроените членове на Г-7 подкрепиха споразумението като начин да се осигури дългосрочно финансиране за Киев, ако Джо Байдън загуби президентските избори тази година от Тръмп, който се противопоставя на американската помощ за Украйна.

Това може да стане "преди ноември, така че дори Тръмп да спечели, парите вече да са разпределени", казва пред FT един от участниците в обсъжданията.

Представители на Италия, която е ротационен председател на Г-7, заявиха, че срещата на върха ще се стреми да постигне консенсус за това как "максимално да се използват извънредните печалби, за да се осигури дългосрочно финансиране на Украйна".

Преговорите продължават преди срещата на министрите на финансите и управителите на централните банки от Г-7 в Италия през следващата седмица, когато въпросът ще бъде обсъден.

"Чувствам, че има импулс и интерес", заяви в петък високопоставен служител на Министерството на финансите на САЩ. "И това, в което участваме, е да се опитаме да се ангажираме с трудна, подробна икономическа дипломация, за да се уверим, че всички можем да се обединим. И мисля, че постигаме напредък в тази област."

САЩ искат да включат в съвместното изявление на Г-7 формулировка, в която се споменава за използването на приходите от руските държавни активи - и са си осигурили подкрепата на Канада и Обединеното кралство, съобщават източниците на FT.

Преди това Франция, Германия, Италия и Япония се противопоставиха на подобни планове, като изземването на активи на Русия, опасявайки се, че това може да създаде прецедент за отнемането на държавна собственост и да предизвика хаос на финансовите пазари.

Все още обаче предстои да се договорят подробностите, включително кой ще емитира дълга - САЩ сами или страните от Г-7 чрез дружество със специална цел - кой ще го гарантира и как ще се разпределят рисковете и изплащането, в случай че бъдещите печалби не се реализират.

Високопоставеният служител на Министерството на финансите на САЩ отбелязва, че всяко решение ще бъде "основно политическо решение, което ще бъде взето от лидерите" на Г-7 следващия месец. "Целта е финансовите министри да постигнат консенсус, който да даде съвет на лидерите."

Отделно от това по-рано този месец страните от ЕС се споразумяха да използват част от тези печалби за съвместно закупуване на оръжия за Украйна. Съгласно този план белгийският централен депозит за ценни книжа Euroclear, където са блокирани повечето държани в блока руски държавни активи, ще изплати първия транш от печалбите още през юли.

Според източници на FT в Брюксел схемата на Г-7 се сблъсква с допълнителна трудност, тъй като всеки план за използване на печалбите ще се нуждае от ново единодушно решение на равнище ЕС. Държави като Унгария могат да попречат на това.