Лидерите на Европейския съюз одобриха план, който ще осигури редовен поток от плащания на финансова помощ по т.нар. програма „Украйна“.

Организацията е установила, че страната е изпълнила предварителните условия за отключване на финансов пакет в размер до 54 млрд. долара, съобщава CNN.

Според Съвета на ЕС програмата „Механизъм за Украйна“ има за цел да подпомогне Украйна при възстановяването, реконструкцията и модернизацията след войната.

От Съвета на ЕС уточняват, че първоначално ще бъдат отпуснати 2 млрд. долара „предварително финансиране“, докато започнат редовните плащания. Те ще зависят от договорените реформи, които Украйна трябва да предприеме като част от процеса на присъединяване към ЕС през следващите четири години.

„Направена е важна стъпка за предоставяне на така необходимата, редовна и предвидима финансова подкрепа за възстановяването, реконструкцията и модернизацията на Украйна в следващите четири години. ЕС още веднъж потвърди ангажимента си към стабилността и растежа ѝ", заяви Винсент ван Петегем, председател на Съвета на ЕС.

Украинският премиер Денис Шмигал благодари на ЕС за одобрението на плана. В Telegram той заяви, че очаква Украйна да получи 17 млрд. долара догодина.

„Това ще укрепи финансовата ни стабилност в условията на пълномащабна война с Русия“, заяви Шмигал.

Междувременно германският канцлер Олаф Шолц призова европейските страни да направят повече за Украйна, като изрази надежда, че ще предоставят „боеприпаси, артилерия, танкове и противовъздушна отбрана, и особено системи за противовъздушна отбрана Patriot“.

В речта си в Стокхолм той обеща подкрепа за Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, допълва CNN.

Шолц заяви, че решението на Германия да изпрати трета система Patriot на Украйна, не е било лесно, тъй като самата страна не разполага с много собствени системи.

Миналия месец украинският президент Зеленски изказа недоволството си от доставките на западна военна помощ от ключови съюзници, като заяви, че противовъздушната отбрана, по-специално системите Patriot, са „това, което партньорите имат и което трябва да работи сега тук, в Украйна, за да унищожи руските терористични амбиции“.

Досега само САЩ, Германия и Нидерландия са доставили системи Patriot. Испания обеща да изпрати ракети, но не и пълна батарея.

Володимир Зеленски постави същия въпрос и преди срещата с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Той подчерта, че страната му спешно се нуждае от повече противовъздушна отбрана, тъй като е изправена пред засилени атаки от Русия на изток.

„Противовъздушната отбрана е най-големият дефицит за нас. Наистина се нуждаем от Patriot за Харковска област, защото там има хора, които са подложени на нападение: цивилни и войници. Всички. Те са под ударите на руските ракети", заяви Зеленски пред репортери преди срещата с Блинкен.

След това говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър заяви, че Блинкен и Зеленски са обсъдили „последните новости на бойното поле и значението на новопристигналата американска помощ за сигурност“.

„Те обсъдиха дългосрочните ангажименти за сигурност и продължаващата работа за гарантиране на икономическия просперитет на Украйна. Секретарят Блинкен потвърди трайната подкрепа на САЩ за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна, както и ангажимента ни за възстановяването ѝ.“

Посещението на Блинкен се случва в момент, когато Русия продължава новия си натиск в Североизточна Украйна, след като миналата седмица постигна няколко големи напредъка, отбелязвайки най-значителните успехи на Москва, откакто силите на Киев си върнаха Харков в края на лятото на 2022 г.

На този фон държавният секретар на САЩ заяви, че дългоочакваната американска военна помощ е започнала да пристига в Украйна след месеци на забавяне. Блинкен е първият официален представител на администрацията на президента Джо Байдън, който посещава Украйна след приемането на пакета финансова помощ, отбелязва CNN.

Отпуснатите 61 млрд. долара включват около 23 млрд. за попълване на американските оръжия, запаси и съоръжения и близо 14 млрд. за подпомагане на Украйна в закупуването на модерни оръжейни системи и друго отбранително оборудване. С над 11 млрд. долара ще бъдат финансирани текущите военни операции на САЩ в по-широкия регион.

Пред Володимир Зеленски Блинкен заяви, че „помощта вече е на път“. „Част от нея е пристигнала, ще пристигат и още, и това ще има реално значение срещу руската агресия на бойното поле. Решени сме, заедно с многото партньори на Украйна, да се уверим, че ще успеете“, допълни той.