Петмесечното изчакване, преди Конгресът на САЩ да одобри военна помощ за Украйна в размер на 61 млрд. долара, може би е причинило трайни щети, които ще се усещат на фронтовата линия още месеци наред. Руските сили се възползваха от "артилерийската суша", затрудняваща отбраната на Украйна от декември насам, за да напреднат на източния фронт край Авдийвка, извършвайки най-големия пробив от първите месеци на войната. Напредъкът на Москва предизвика предупреждения от страна на висши украински военни за възможна заплаха за снабдителните линии и центрове на Киев в източната част на страната, които сега са опасно близо до обсега на превъзхождащата руска огнева мощ.

Мрачните новини идват в навечерието на очакваната руска офанзива в края на май, която може да застраши присъствието на Украйна в Донецка област и трудно извоюваните, макар и скромни, успехи в окупирания пристанищен град Мариупол. Русия хвърля огромни ресурси срещу слабата украинска отбрана по цялата източна фронтова линия, като се стреми към три ключови точки: жизненоважния военен център Покровск, западно от Авдийвка; стратегическите височини Часив Яр, близо до Бахмут; и Курахово в югоизточната част.

На 17 февруари Украйна обяви, че се изтегля от Авдийвка - град, за който се водят битки в продължение на десетилетие и за чието превземане Русия е жертвала стотици войници. А настъплението на Москва не спря дотук. През следващите 10 седмици, показва анализ на CNN, базиран на информация от украинската мониторингова група DeepStateMap, руските сили бавно са превземали село след село на запад от Авдийвка, възползвайки се от това, че Киев не успява да изгради укрепления и не желае да обяви публично размера на териториалните си загуби в този район. В неделя висшият украински военен командир Олександър Сирски все пак призна падането на редица села, за които неговите подчинени от няколко дни настояваха, че все още са оспорвани. Това отстъпление показва, че за малко повече от два месеца руските сили са постигнали най-значителния и бърз напредък след успехите на армията ѝ край Северодонецк през юли 2022 г.

Украинското нежелание да признае тези загуби доведе до публични критики от страна на някои проукраински военни блогъри и анализатори. Програмата DeepStateMap, която ежедневно актуализира ситуацията на фронтовата линия, показа значителни загуби край Авдийвка. Един от основателите на групата, Руслан Микула, коментира пред CNN, че са се изказали, защото са почувствали, че „военният говорител има възможност да провери реалната ситуация, но той все още предоставя невярна информация и това подкопава доверието в нас".

Микула добавя, че руският напредък край Очеретин, село, намиращо се западно от Авдийвка и превзето от Русия през последните седмици, засега е "тактически успех", но може да се превърне в "стратегически".

"В настоящата ситуация ще бъде много трудно да се спре врагът, защото той напира там, където отбраната не е обръщала достатъчно внимание", акцентира той, разкривайки, че липсват отбранителни укрепления по "целия ляв фланг на Авдийвка" - което на практика би означавало, че откритите равнини сега са уязвими почти до ключовата магистрала, която води до стратегическия украински център Покровск.

В актуализираната информация от украинския генерален щаб от вторник се казва, че силите му защитават редица села, които са много по-близо до Покровск, отколкото е удобно. В обръщението си от вторник президентът Володимир Зеленски настоя за "значително ускоряване на доставките от Запада, за да се засилят значително способностите на нашите войници". Той заяви също така, че отбраната на Киев се нуждае от "сила, която трябва да се докаже в посока Покровск", заедно с други опасни фронтови линии на юг край Курахово, но също и на североизток край Купянск.

По-нататъшното руско напредване към Курахово в югоизточната част на тази фронтова линия може да застраши придобивките, постигнати от Украйна по време на лятната контраофанзива. На север Русия редовно бомбардира втория по големина град в страната - Харков, но също така усилено настъпва по фронтовата линия край Купянск, за да окупира отново територията, освободена от Украйна при светкавично настъпление в края на лятото на 2022 г.

Украински официални лица също така предупредиха публично за заплахата за Часив Яр, малък град близо до град Бахмут, брутално откъснат от украинския контрол през май миналата година. Часив Яр е разположен на хълм и подполковник Назар Волошин, говорител на украинското командване в Хортиция, заяви във вторник по украинската телевизия, че руските сили се стремят да се промъкнат по канала край него и да го превземат, за да получат стратегическо предимство пред жизненоважните близки украински военни градове.

"За тях би било много важно да превземат Часив Яр преди да получим чуждестранната помощ, когато ще спрем да изпитваме недостиг на боеприпаси", коментира Волошин пред украинската телевизия. "Ако врагът превземе доминиращите височини и окупаторите се закрепят там, това ще бъде голям проблем за нас, защото Костантиновка, Краматорск, Славянск и Дружковка веднага ще бъдат атакувани."

Ако тези четири града, разположени по протежение на една и съща магистрала, бъдат сериозно застрашени от превземане, целта на Русия за контрол над цялата Донецка област ще се доближи много повече до осъществяването си.

Юрий Федоренко, командир на ротата ударни дронове "Ахил" в 92-ра отделна щурмова бригада в този район, посочва, че следващите два месеца са "прозорец на възможностите" за руските сили, добавяйки, че те са осъзнали, че скоро Украйна "ще разполага с необходимите средства за противовъздушна отбрана и необходимия диапазон от боеприпаси, съсредоточени на фронтовата линия, което ще направи невъзможно за противника да изпълнява задачи с интензивността, която демонстрира сега".