На Малдивите има всичко – тюркоазени води, райски плажове, луксозни условия, а в някои случаи и собствена система за време.

Наричана "островно време", тя приканва гостите да се отпуснат и да забравят за препускащите минути.

Голяма част от курортите преместват часовниците си поне с час напред спрямо официалната часова зона на страната, която е с пет часа напред спрямо средното гринуичко време (GMT+5).

"Това умишлено коригиране на времето е нещо повече от обикновена прищявка на пътуването; то е обмислено подобрение на преживяването, отговарящо на разнообразните нужди на нашите международни посетители", обяснява Мохит Дембла, генерален мениджър на JW Marriott Maldives Resort & Spa пред CNN.

JW Marriott е един от четирите обекта на Малдивите под шапката на Marriott Group, заедно със St. Regis Maldives Vommuli Resort, Westin Maldives Miriandhoo Resort и Ritz-Carlton Maldives, Fari Islands.

И четирите курорта спазват времето на острова.

Дейности на дневна светлина и вечери по залез

Макар че тази едночасова промяна може да не изглежда важна, тя е от голямо значение, когато сте на почивка и имате толкова много часове дневна светлина.

"Тъй като повечето курорти на Малдивите се намират на собствени частни острови и често са на километри от континенталната част, те често работят по свои правила, а именно "островно време", така че пътуващите могат да се възползват от допълнителния час дневна светлина всеки ден, за да се отдадат на пълноценна почивка в курорта", обяснява Жила Вего, директор продажби и маркетинг в St. Regis Maldives Vommuli Resort.

Корекцията на времето означава, че слънцето изгрява в 7 ч. сутринта вместо в 6 ч. сутринта – официалното време на Малдивите.

Soneva, друга луксозна курортна група с многобройни имоти на Малдивите, също настройва часовниците в своите курорти с един час напред. Вместо думата "остров", те наричат смяната на часовника по името на всеки от своите имоти. (Soneva Jani например го нарича "Soneva Jani Time".)

"Тъй като слънцето изгрява в 7 ч. сутринта и залязва в 19:15 ч., нашите гости се наслаждават на перфектно подбрана дневна светлина за джогинг или прохладни вечерни активности, избягвайки най-големите горещини през деня", обяснява Чарлз Морис, главен управител на Soneva Jani.

"Това им подарява и спокойната красота на здрача до 19:45 ч., идеална за наблюдение на впечатляващите залези на Южния плаж."

Персоналът на други курорти обяснява пред CNN, че неофициалната часова зона помага на гостите да се насладят на повече дейности на открито преди залез слънце или да наблюдават красотата му по време на вечеря.

За тези златни часове често се планират специални дейности.

В Ritz-Carlton Maldives вечерята се сервира в бара край басейна с изпълнение на малдивски барабани бодуберу по залез слънце, а в St.Regis в 18:45 ч. гостите отварят бутилка шампанско.

Колкото и да е широко разпространено, островното време все още може да бъде изненада за посетителите на Малдивите, които идват първи път, особено когато се опитват да съчетаят релаксацията с реалността и се притесняват за трансфера до летището например.

За да поправят това, специални служители информират гостите за островното време преди престоя и им помагат да координират разговорите за времето и трансферите, особено от летището до курорта.

Не всеки курорт следва островното време

"Тук, в Курумба, не използваме островно време и никога не сме го използвали, просто защото като първи курорт на Малдивите концепцията не съществуваше", обяснява Али Фарук, управител на курорта Курумба, открит през 1972 г.

"Много от членовете на екипа ни пътуват от Мале, така че искаме да уважаваме баланса между професионалния и личния им живот, а опитът показва, че гостите смятат, че е по-удобно и по-малко объркващо да сме в една зона. Курумба е само на кратко разстояние с моторна лодка от летището, така че те не губят време, когато отсядат тук."

По-голямата част от над 160-те курорта на Малдивите са разположени на отделни острови и до тях се стига с плаващ самолет от международното летище Велана в столицата Мале.

Тези самолети не могат да летят след настъпването на тъмнината, така че светлата част на деня е ценна.

С течение на годините курортите в други държави също са създали свои часови зони по различни причини, но Малдивите със сигурност имат най-много такива, допълва CNN.