ЕС добави Антигуа и Барбуда, Белиз и Сейшелските острови към черния си списък на страните, смятани за "данъчни убежища".

Решението беше взето на срещата на финансовите министри, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В същото време неправителствената организация Oxfam определи списъка като "неефективен и безсмислен".

От черния списък на ЕС бяха извадени Британските Вирджински острови, Коста Рика и Маршаловите острови, след като тези страни са направили промени в правната си рамка, изисквани от ЕС.

Ваканциите на руснаците не са това, което бяха, но все още имат изборМиналата седмица Европейският съюз се съгласи да прекрати споразумението за пътуване с Москва от 2007 г.

Европейският инструмент за борба с укриването на данъци от мултинационални компании и богати хора беше създаден през декември 2017 г. след серия от скандали, сред които Panama Papers и LuxLeaks.

Санкциите срещу страните от черния списък предвиждат и замразяване на европейски средства.

В черният списък на ЕС са включени 16 юрисдикции.

Нов доклад осветлява укрити офшорни активи на богати и влиятелни личностиPandora Papers е дело на Международният консорциум на разследващите журналисти

Освен трите нови страни в него влизат Американска Самоа, Ангила, Бахамите, Фиджи, Гуам, Палау, Панама, Русия, Самоа, Тринидад и Тобаго, островите Търкс и Кайкос, Американските Вирджински острови и Вануату.

Според данъчния експерт от Oxfam Киара Путатуро списъкът е безсмислен, тъй като в него не присъстват САЩ, Великобритания, Малта, Люксембург и други очевидни данъчни убежища.