Разработчикът на ChatGPT OpenAI променя договорите за напускане, предвиждащи отнемане на придобития капитал на бившите служители, ако те са критикували компанията.

В петък Vox News съобщи за условията по договорите и споразумението за поверителност на информация (NDA).

Според цитираните документи, служителите могат да "загубят целия придобит капитал, който са спечелили по време на работата си в компанията и който вероятно е на стойност милиони долари", ако не подпишат споразумение за неразкриване и неразпространение на информация, припомня CNBC.

Ден по-късно главният изпълнителен директор на компанията Сам Алтман потвърди, че договорът съществува, но че OpenAI никога не е "отнемала придобития капитал на никого". "Това е за моя сметка и е един от малкото случаи, в които съм се чувствал наистина неудобно да управлявам OpenAI. Не знаех, че това се случва, а трябваше ", написа Алтман в публикация в X.

Той заяви, че екипът е в процес на поправяне на документите и бившите служители могат да се свържат с него, ако се притесняват.

Новината идва след като двама високопоставени служители на компанията заявиха, че напускат, единият е съоснователят Иля Суцкевер, който не разкри защо е взел решението да прекрати кариерния си път в OpenAI.

Миналата седмица оставка подаде и съръководителят на екипа за суперизчисления Ян Лайка, като заяви, че причината е, че "културата и процесите на безопасност в OpenAI са она заден план пред лъскавите продукти".

Друг бивш служител, Даниел Кокотайло, напусна OpenAI през април и заяви, че решението му се дължи на "загуба на доверие, че компанията ще бъде отговорна към AGI".

Той намекна публично в блога си, че се е отказал от голяма сума пари, за да напусне, без да подписва нищо, допълва CNBC.