Главният учен и съосновател на OpenAI Иля Суцкевер напуска компанията за изкуствен интелект шест месеца след като гласува за уволнението на главния изпълнителен директор Сам Алтман. Няколко дни по-късно той заяви, че съжалява за този ход.

Суцкевер и настоящите ръководители на компанията се похвалиха взаимно при обявяването на новината във вторник, което е знак за продължаващите промени в ръководството на OpenAI след временното отстраняване на Алтман през ноември, коментира The Wall Street Journal. Оттогава компанията е сменила почти всички свои директори и заяви, че ще въведе по-строги управленски практики.

Суцкевер, технически визионер, високо ценен в областта на изкуствения интелект, обяви в публикация в X, че работи по нов проект, но не обясни защо напуска точно сега. Той изрази увереност, че OpenAI ще създаде изкуствен интелект, който е безопасен и полезен.

"Траекторията на компанията не е нищо друго освен чудо", каза той. "За мен беше чест и привилегия да работим заедно и всички ще ми липсват много."

"Иля е един от най-великите умове на нашето поколение, пътеводна светлина в нашата област и скъп приятел", пише Алтман в изявление, в което обяви, че компанията и Суцкевер "се разделят". Грег Брокман, президент на OpenAI, описа Суцкевер като артист, казвайки: "Неговата визия и хъс са заразителни."

И тримата не споменаха нищо за ролята на учена в уволнението на Алтман миналата година точно преди Деня на благодарността.

Суцкевер беше сред изследователите, които показаха, че дълбокото обучение може да бъде използвано за решаване на проблеми с разпознаването на модели на немислимо досега ниво, отбелязва WSJ. Това предизвика по-нататъшен напредък в областта на изкуствения интелект и в крайна сметка доведе до инструменти като ChatGPT.

По-късно той се присъединява към OpenAI като съосновател и член на борда заедно с Алтман, Брокман и други. Неговото присъствие помага на стартъпа да привлече много от най-добрите изследователи в света.

В OpenAI той се фокусира върху разработването на изкуствен общ интелект или AGI - системи, които могат да постигнат широкообхватно, подобно на човешкото мислене - и гарантира, че технологията е в съответствие с обществените ценности. Той често призовава служителите на OpenAI да "почувстват AGI".

Ян Лейке, друг изследовател в областта на машинното обучение, който е работил в тясно сътрудничество със Суцкевер, също напуска компанията, съобщава WSJ, позовавайки се на източници.

През октомври миналата година Суцкевер се обръща към колегите си от борда, за да обсъди това, което той определя като дългогодишен модел на Олтман да настройва служителите един срещу друг. Наред с други неща, ученът е бил разстроен, че Алтман е издигнал друг изследовател в областта на изкуствения интелект, Якуб Пачоцки.

След това Суцкевер е започнал поредица от дискусии, които са довели до изненадващото решение на борда на директорите да уволни Алтман. Самият Суцкевер е предал решението на главния изпълнителен директор. В изявление на борда тогава се казва, че Алтман не е бил "последователно откровен" и е загубил доверието им, без да се дават конкретни подробности.

В рамките на няколко дни Суцкевер заяви, че съжалява за решението, и по-късно Алтман беше възстановен на работа. През това време служители на OpenAI се надяват изследователят да се върне в компанията. Суцкевер запазва присъствието си в Slack канала на компанията, но не се завръща на работа. През последните няколко месеца Пачоцки неофициално наблюдава изследователския отдел, съобщава WSJ.

Алтман заяви във вторник, че Пачоцки официално ще бъде новият главен учен на OpenAI, като го нарече "един от най-големите умове на нашето поколение".