Разработването и обучението на изкуствен интелект е скъп процес, който може да генерира огромни загуби за компаниите.

OpenAI доказва това. В скорошно интервю главният изпълнителен директор Сам Алтман заяви, че компанията е похарчила 520 млн. долара миналата година за обучение и разработване на водещия ѝ изкуствен интелект, но въпреки това – на него не му пука.

"Дали ще горим по 500 милиона, 5 милиарда или 50 милиарда долара годишно, не ми пука. Истински не ме интересува, стига да се задържим на траектория, по която ще създадем много по-голяма стойност за обществото", заяви Сам Алтман, който наскоро се включи в подкаста на Stanford eCorner.

Ние създаваме AGI и това ще бъде скъпо, но си заслужава

"Сигурно някъде в OpenAI има някой по-делови човек от мен, който се притеснява колко харчим, но аз някак си не", заяви той пред студенти в Станфордския университет, където следва, докато не се отказва след втората си година, припомня Fortune.

В скъпоструващия си стремеж да разработи AGI, Сам Алтман по-скоро се притеснява за това колко бързо обществото ще успее да се адаптира към напредъка, който компанията му постига.

Едно нещо, което научихме, е, че AI и изненадата не вървят заедно. Хората искат постепенно внедряване и възможност да влияят на тези системи

Попитан за ChatGPT, технологичният лидер заяви:

"GPT-4 е най-глупавият модел, който някой от вас някога ще трябва да използва."

Милиардерът допълва, че GPT-5 ще бъде много по-интелигентен от GPT-4, а GPT-6 ще бъде по-интелигентен от GPT-5. "Ние не сме близо до върха на тази крива... и тя винаги ще се подобрява", смята той.

Алтман обяснява, че когато е започнал да работи с OpenAI, не е предполагал, че ще им трябват толкова много средства за изчисления. Допълва, че целта е била да се придвижат напред изследванията на AI.

Междувременно, в социалната платформа X отдавна има горещи дискусии около позицията на Сам Алтман за харченето на огромни суми по изграждането на AGI – някои дори повече от БВП на дадени държави, допълва analyticsindiamag.

На фона на дискусиите, самият предриемач не е сигурен, че бъдещето на изкуствения интелект ще изисква нов хардуер. Въпреки че на пазара се появиха множество нови устройства, той заяви пред MIT Technology Review, че в бъдеще може да не се наложи да купуваме отделни устройства, за да работим с изкуствен интелект.

"Не мисля, че това ще изисква нов хардуер", обясни Алтман и допълни, че видът на приложението, което си представя за бъдещите агенти с изкуствен интелект, може да живее в облак.

Той описва футуристичното приложение като "суперкомпетентен колега, който знае абсолютно всичко за целия ви живот, за всеки имейл, за всеки разговор, който някога сте водили".

В технологичните среди се коментира, че главният изпълнителен директор обмисля разработването на свое собствено устройство с изкуствен интелект, допълва Business Insider.

Миналата година The Information съобщи, че той е водил разговори с Джони Айв, дизайнера на iPhone на Apple, за създаването на нов хардуерен продукт с AI. В доклада се казваше, че Масайоши Сон, главният изпълнителен директор на SoftBank, също е включен в разговорите им.

Представители на OpenAI не са отговорили на молбата на Business Insider за коментар.