Прокурорът на Международният наказателен съд Карим Кан иска заповеди за арест на трима лидери на палестинската групировка Хамас и на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху за предполагаеми военни престъпления и престъпления срещу човечеството, свързани с терористичната атака срещу Израел от 7 октомври и с продължаващия конфликт в ивицата Газа.

В изявление от понеделник Кан заяви, цитиран от CNBC, че цели да осигури заповеди за арест срещу лидера на Хамас Яхия Синвар, ръководителя на политическото бюро на групировката Исмаил Хания и Мохамед Диаб Ибрахим ал-Масри, главнокомандващ на военното крило на организацията - бригадата "Ал-Касам".

Тримата лидери на Хамас са преследвани във връзка с предполагаеми престъпления, извършени по време на терористичната атака на срещу Израел на 7 октомври, включително убийства, вземане на заложници и сексуално насилие.

Кан също така поиска заповеди срещу Нетаняху и министъра на отбраната Йоав Галант за престъпления, извършени от октомври насам по време на ответната кампания на Израел в ивицата Газа. Предполагаемите престъпления включват приндутилно гладуване на цивилни граждани, убийства и насилие.

Съдът ще трябва да реши дали да издаде заповед за ареста им.

Израел твърди, че офанзивата му в Газа, която задълбочи с нахлуване в Рафа по-рано този месец, цели елиминирането на Хамас, а не на цивилни граждани.

Според палестински официални лица от началото на бойните действия миналата година в Газа са загинали над 35 000 души, повечето от които цивилни. В цифрата не се уточнява колко от тях са били бойци.

Администрацията на Байдън се противопостави на действията на МНС срещу израелските лидери, като заяви, че не вярва, че съдът е компетентен да се произнесе по случая. Редица американски законодатели предупредиха, че ако съдът се заеме с израелски служители, те ще се опитат да наложат санкции на висшите служители на институцията.

Нетаняху е казвал по-рано, че "Израел никога няма да приеме какъвто и да е опит на Международния наказателен съд да подкопае присъщото му право на самозащита".

"Заплахата да бъдат иззети войниците и служителите на единствената демокрация в Близкия изток и единствената еврейска държава в света е възмутителна", заяви той миналия месец.