Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е спряла миналата седмица доставката на оръжия за Израел в знак на несъгласие с очевидните стъпки на израелците да нахлуят в южния град Рафа в Газа, разкри във вторник високопоставен служител на администрацията. По тозчи начин Байдън се опитва да предотврати пълномащабна атака на израелците срещу палестинския град, където близо 1,5 млн. души са намерили убежище от боевете в други части на Газа.

Служителят, говорещ при условие за анонимност, посочва, че когато израелските лидери са се приближили до решение за нахлуване в Рафа, „започнахме внимателно да разглеждаме предложените трансфери на конкретни оръжия за Израел, които биха могли да бъдат използвани при настъплението“. Този процес е започнал още през април.

„В резултат на този преглед миналата седмица спряхме една доставка на оръжия. Тя се състои от 1 800 бомби с тегло 900 кг и 1 700 бомби с тегло 225 кг", изброява служителят пред CNBC. „Особено внимание отделяме на крайната употреба на 900-килограмовите бомби и на въздействието, което те биха могли да окажат в гъсто населени градски зони, както видяхме в други части на Газа. Все още не сме взели окончателно решение как да процедираме с тази пратка".

Други четири източника на медията потвърждават, че доставките, които са били забавени с поне две седмици, са включвали произведени от Boeing боеприпаси за директна атака, които превръщат глухите бомби в прецизно управляеми, както и малки диаметрални бомби.

Забавянето идва в момент, когато Вашингтон публично оказва натиск върху Израел да отложи планираната си офанзива в Рафа, докато не предприеме мерки за предотвратяване на цивилни жертви. Във вторник обаче израелските сили завзеха главния граничен пункт между Газа и Египет в Рафа, прекъсвайки жизненоважен маршрут за доставка на помощи в малкия анклав.

Без да отговори на въпроса дали е имало спиране на доставките на оръжие, прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер потвърди, че ангажиментът на Вашингтон към сигурността на Израел е „железен“. И все пак, запитана за съобщенията за задържане на оръжия, тя добави: „Две неща биха могли да бъдат верни - да проведем тези трудни, директни разговори с нашите партньори в Израел, за да се уверим, че животът на гражданите е защитен, и да изпълним този ангажимент.“

В понеделник Пентагонът заяви, че няма политическо решение за отказ от оръжия на Израел, най-близкия съюзник на Америка в Близкия изток. Все пак забавянето е първото, откакто администрацията на Байдън предложи пълната си подкрепа на Израел след нападението на Хамас на 7 октомври, при което загинаха около 1200 души, а други около 250 бяха отвлечени, от които според израелски данни 133 души остават в плен в Газа. Кампанията на Израел за унищожаване на Хамас доведе до седеммесечна военна кампания, в резултат на която са загинали общо 34 789 палестинци, повечето от които цивилни, по данни на Министерството на здравеопазването на Газа. Конфликтът също така остави голяма част от 2,3 млн. население на ивицата на ръба на глада и предизвика протести в САЩ с искане университетите и Байдън да оттеглят подкрепата си за Израел - включително предоставянето на оръжия.

Високопоставен израелски служител, който също говори пред Reuters при условие на анонимност, не потвърждава конкретното спиране на доставките на оръжие, добавяйки: „Както министър-председателят вече каза, ако трябва да се борим със зъби и нокти, тогава ще направим това, което трябва да направим.“