В неделя трима израелски войници бяха убити при ракетна атака, дело на въоръженото крило на „Хамас“, близо до южния град Рафа в ивицата Газа. При контраудар на израелската армия, по информация на палестински здравни служители, са били убити най-малко 19 души.

В неделя въоръженото крило на „Хамас“ пое отговорност за нападението срещу контролно-пропускателния пункт Керем Шалом в Газа, при което са били изстреляни 10 снаряда. Пунктът вече е затворен за камиони с помощи, влизащи в крайбрежния анклав. Другите пропускателни пунктове остават отворени. Въоръженото крило на „Хамас“ съобщи, че е изстреляло ракети по израелска военна база до пропускателния пункт, като медии, близки до организацията, цитираха вътрешен източник, който е категоричен, че пунктът не е бил цел.

Повече от един милион палестинци са намерили подслон в Рафа, близо до границата с Египет, след разпалването на конфликта в ивицата Газа.

Контраударът на израелските сили е дошъл под формата на въздушни удари, при които са сринати няколко къщи в Рафа, съобщи Reuters, позовавайки се на палестински медии. Израелските военни потвърдиха контраудара, заявявайки, че са поразили пусковата установка, от която са били изстреляни снарядите на „Хамас“, както и „близката военна структура“.

„Изстрелванията, извършени от „Хамас“ в съседство с граничния пункт Рафа, са ясен пример за системното използване на хуманитарни съоръжения и пространства от страна на терористичната организация и за продължаващото използване на цивилното население на Газа като жив щит“, се казва в съобщението.

„Хамас“ отрича да използва цивилни граждани по този начин.

Малко преди полунощ в неделя израелски въздушен удар уби девет палестинци, включително бебе, в къща в Рафа, съобщиха от здравната служба в Газа.

Израел се зарече да влезе в южната част на Газа и да прогони от там силите на „Хамас“, но се сблъска с нарастващ натиск да спре огъня, тъй като операцията може да провали крехките хуманитарни усилия в засегнатия район и да застраши живота на още много цивилни. Нападението срещу пропускателния пункт в неделя дойде в момент, когато надеждите за преговорите за прекратяване на огъня, които се водят в Кайро, намаляха.

По данни на здравното министерство на ивицата Газа повече от 34 600 палестинци са убити, 29 от които през последните 24 часа, а повече от 77 000 са ранени при атаките на Израел от началото на сегашните сблъсъци.

В понеделник израелските сили започнаха да разпръскват листовки, в които призовават цивилното население да напусне Рафа, като се насочи към пропускателния пункт Хан Юнис.

Изрел затвори офиса на Al Jazeera

В същото време Израел прекрати дейността на Al Jazeera в страната и конфискува част от комуникационното ѝ оборудване, което предизвика остро осъждане от страна на ООН и правозащитни групи, които обвиниха израелския министър-председател Бенямин Нетаняху в ограничаване на свободата на печата. Затварянето идва в момент, когато преговорите за прекратяване на огъня и заложниците в Кайро не дават признаци на пробив след почти седем месеца война, а международната загриженост нараства заради очакваната пълномащабна военна офанзива на Израел в южната част на Газа, именно в Рафа.

Базираната в Катар новинарска мрежа, която отразяваше на място войната на Израел срещу „Хамас“ в Газа, нарече затварянето на офисите си „престъпление“, а критиците посочват, че това е „мрачен ден за демокрацията“ и че създава тревожен прецедент за други международни медии, работещи в Израел.

В изявление, публикувано на X, Нетаняху контрира: „Правителството, оглавявано от мен, единодушно реши: каналът за подстрекателство Al Jazeera ще бъде закрит в Израел.“ Израелското министерство на комуникациите коментира, че е затворило офисите на мрежата в Йерусалим и е конфискувало комуникационното ѝ оборудване: „Освен това излъчванията на мрежата по кабел и сателит са спрени, а достъпът до нейните уебсайтове е блокиран“.

Правителството на Нетаняху отдавна се оплаква от дейността на Al Jazeera, твърдейки, че тя е антиизраелски настроена и обвинявайки я, че е „рупор на „Хамас“. Затварянето е следствие от приемането на мащабен закон, позволяващ на правителството да забранява чуждестранни мрежи, за които се смята, че представляват заплаха за националната сигурност, припомня CNN.

Израелските кабелни доставчици са прекратили излъчването на катарската новинарска мрежа в късния следобед в неделя. Офир Генделман, говорител на министър-председателя за арабския свят, цитира думи на Нетаняху, в които се казва: „Репортерите на Al Jazeera навредиха на сигурността на Израел и подстрекаваха към атаки срещу войници на ЦАХАЛ. Време е да изгоним рупора на „Хамас“ от нашата страна“.

От новинарската мрежа обаче са категорични, че решението на израелския кабинет нарушава човешкото право на достъп до информация:

„Потискането на свободната преса от страна на Израел, за да прикрие престъпленията си, като убива и арестува журналисти, не ни възпря да изпълняваме задълженията си. Повече от 140 палестински журналисти са загинали мъченически в името на истината от началото на войната срещу Газа“.

Няколко от журналистите на Al Jazeera, работещи в Газа, бяха ранени или убити от 7 октомври насам.

Медията отхвърля „неверните твърдения на Израел относно нарушаването от наша страна на професионалните рамки, регулиращи работата на медиите“, и призовава медиите и организациите за защита на правата на човека „да осъдят многократните нападения на израелските власти срещу пресата и журналистите“.

Този ход идва месец след като Нетаняху се зарече да закрие телевизионния канал в страната след приемането на новия закон, който наложи редица ограничения на Al Jazeera в Израел. Тези ограничения включват даване на правомощия на правителството да предприема действия срещу офиси, управлявани от мрежата, и да конфискува оборудване и прес карти на репортерите ѝ, както и да ограничава излъчванията и публичния достъп до нейния уебсайт.

В началото на април Нетаняху заяви в X, че възнамерява „да действа незабавно в съответствие с новия закон“, за да спре дейността на медията в страната.

Al Jazeera има офис в Йерусалим, както и на Западния бряг и в Газа. От началото на войната тя отразява критично на място израелските военни операции и тяхното хуманитарно въздействие върху застрашения анклав. Новият закон дава правомощия на министър-председателя и министъра на комуникациите да разпореждат временно закриване на чуждестранни мрежи, работещи в Израел - правомощия, които според правозащитни групи могат да имат сериозни последици за международното медийно отразяване на войната в Газа.

В неделя говорителят на генералния секретар на ООН Стефан Дюжарик осъди закриването на Al Jazeera:

„Както сме казвали и преди, ние сме твърдо против всяко решение за ограничаване на свободата на печата. Свободната преса предоставя безценна услуга, за да гарантира, че обществото е информирано и ангажирано".

Асоциацията на чуждестранната преса в Израел пък определя този ход като „мрачен ден за демокрацията“ и „повод за безпокойство за всички поддръжници на свободната преса“, а Комитетът за защита на журналистите - че той „създава изключително тревожен прецедент за ограничаване на международните медии, работещи в Израел“.