Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е подложена на нов натиск от страна на своите колеги демократи да въздейства върху Израел да не предприема пълномащабно нахлуване в Рафа - градът, в който са намерили убежище почти половината от 2,3 млн. души в ивицата Газа.

Петдесет и седем от общо 212-те демократи в Камарата на представителите подписаха писмо, в което призоваваха администрацията да предприеме всички възможни мерки, за да разубеди правителството на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху от старта на тотална атака срещу града в близост до египетската граница.

"Призоваваме ви да се позовете на съществуващия закон и политика, за да спрете незабавно определена офанзивна военна помощ за израелското правителство, включително такава, получена от вече подписано законодателство, за да предотвратите пълномащабно нападение над Рафа", се казва в писмото от сряда.

Белият дом отказва да коментира искането, оглавено от представителите Прамила Джаяпал и Мадлин Дийн.

Подкрепата на Байдън за Израел във войната му срещу „Хамас“ се очертава като значителен политически негатив за президента, особено сред младите демократи. Тя подхрани вълната от „неангажирани" протестни гласове в предварителните избори на демократите и също така предизвика вълна от пропалестински протести в американските университети. Това поражда притеснения за демократите, тъй като Байдън е впрегнат в напрегнат процес за преизбиране срещу своя предшественик републиканец Доналд Тръмп.

Съединените щати са основният дипломатически поддръжник и доставчик на оръжие на Израел.

Блинкен: Не можем да подкрепим нападение над Рафа без хуманитарен план

В сряда държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че все още не е видял план за планираната от Израел офанзива срещу южния град Рафа в Газа, който да защитава цивилното население, като повтори, че Вашингтон не може да подкрепи подобна атака, ако такъв не бъде представен. Блинкен и израелският министър-председател Бенямин Нетаняху се срещнаха в Ерусалим в продължение на два часа и половина, след което Израел повтори, че операцията ще продължи въпреки позицията на САЩ и предупреждението на ООН, че тя ще доведе до „трагедия".

"Не можем, няма да подкрепим мащабна военна операция в Рафа при липса на ефективен план, който да гарантира, че цивилните няма да пострадат, а не, не сме видели такъв план", акцентира Блинкен, цитиран от Reuters. "Има други начини, и по наша преценка по-добри, за справяне с продължаващото предизвикателство на „Хамас“, които не изискват мащабна военна операция в Рафа".

Говорител на израелското правителство отговори, че Израел остава решен да унищожи останалите бойни формирования на „Хамас“:

"Що се отнася до Рафа - ние сме решени да премахнем последните четири от петте батальона на „Хамас“ там. Споделяме плановете си с държавния секретар Блинкен".

Израел е последната спирка от близкоизточната обиколка на висшия американски дипломат - седмото му посещение в региона, който беше потопен в конфликт през октомври миналата година, когато „Хамас“ нападна южен Израел. То до голяма степен е съсредоточено върху усилията за подобряване на хуманитарните условия в Газа.

Блинкен говори на главното израелско пристанище Ашдод и похвали "значимия напредък" през последните седмици по отношение на хуманитарния достъп, включително чрез разрешаване на преминаването на брашно за Газа през пристанището, както и чрез отварянето на нови гранични пунктове.

"Напредъкът е реален, но предвид нуждата, предвид огромната нужда в Газа, той трябва да се ускори и да се поддържа", категоричен беше дипломат №1 на САЩ, след което поиска от израелското правителство да предприеме набор от конкретни стъпки за улесняване на помощта за Газа, където почти половината от населението страда от катастрофален глад. Посещението на Блинкен дойде около месец след като президентът на САЩ Джо Байдън отправи остро предупреждение, че политиката на Вашингтон може да се промени, ако Израел не предприеме стъпки за справяне с щетите за цивилното население и безопасността на хуманитарните работници.

Блинкен също така призова „Хамас“ да приеме сделката за примирие, предложена от египетските посредници, която предвижда освобождаването на 33 заложници в замяна на по-голям брой палестински затворници и спиране на сраженията, с възможност за по-нататъшни стъпки към цялостно споразумение по-късно.

"Израел направи много важни компромиси", каза той. "Няма време за по-нататъшни пазарлъци. Сделката е налице. „Хамас“ трябва да я приемат."

Високопоставен служител на „Хамас" заяви, че организацията все още проучва предложеното споразумение, добавяйки, че всъщност Израел е истинската пречка за неговото реализиране.

"Коментарите на Блинкен противоречат на действителността", заяви един от лидерите на „Хамас“ Сами Абу Зухри.

Израел отложи изпращането на делегация в Кайро за последващи преговори за примирие в очакване на отговор от ръководителя на „Хамас“ в Газа Яхия Синвар.

Операцията срещу Рафа

Ръководителят на службата на ООН по въпросите на хуманитарната помощ Мартин Грифитс заяви във вторник, че израелската сухопътна операция в Рафа е "на хоризонта". В изявлението си той посочи, че израелските подобрения на достъпа на помощи в Газа "не могат да се използват за подготовка или оправдаване на пълномащабно военно нападение".

Нетаняху настоява, че операцията ще продължи, независимо от резултата от преговорите, а в сряда израелските медии съобщиха, че той все още отказва да приеме основното искане на „Хамас“, според което всяко споразумение трябва да включва постоянно прекратяване на огъня и изтегляне на израелските войски.

Новинарският сайт Ynet, позовавайки се на канцеларията на министър-председателя Нетаняху, съобщи, че той е казал на Блинкен, че операцията в Рафа "не зависи от нищо" и че отхвърля всякакви предложения за примирие, които биха сложили край на войната в Газа. Макар да е изправен пред международни призиви да се въздържи от каквато и да е офанзива в града, Нетаняху е подложен на натиск от страна на религиозните националистически партньори, от които зависи оцеляването на коалиционното му правителство, да продължи напред. Израел определя града като последен бастион на „Хамас“ – военна организация, която се е зарекъл да ликвидира.

На път за посещението в Керем Шалом, един от основните пропускателни пунктове за помощи към Газа, Блинкен направи кратка спирка в кибуца Нир Оз в Южен Израел, който бойци на „Хамас“ нападнаха на 7 октомври, убивайки десетки жители и отвличайки други. Блинкен посети тежко повредения дом на американско-израелско семейство, чиито членове, включително петгодишните близнаци, бяха убити при нападението.

По израелски данни „Хамас“ е убил 1200 души и е отвлякъл 253 при нападението. Заложниците са предимно израелци, но сред тях има и някои чуждестранни граждани. В отговор Израел превзе Газа, убивайки над 34 000 палестинци, според местните здравни власти, в бомбардировките, които превърнаха голяма част от анклава в пустош.

Повече от един милион души са изправени пред глад след шест месеца война, съобщи Организацията на обединените нации.

С настъпването на нощта в сряда израелски самолети и танкове са обстрелвали няколко района в Газа, съобщиха, от своя страна, жители и медии на „Хамас“. Медици разкриха, че най-малко 27 палестинци са загинали при тези ударите, а други вероятно са ранени или убити в райони, до които не са успели да достигнат.