"Хамас" предложи план за прекратяване на огъня, който да успокои ситуацията в Газа за четири месеца и половина, през които всички заложници ще бъдат освободени, Израел ще изтегли войските си от ивицата и ще бъде постигнато споразумение за прекратяване на войната.

Предложението на групировката - отговор на такова, изпратено миналата седмица от посредници от Катар и Египет - е най-големият дипломатически опит за продължително спиране на сраженията и беше посрещнато с надежда и облекчение в ивицата Газа.

Все още обаче няма официален отговор от Израел, който заяви, че няма да изтегли войските си, докато “Хамас” не бъде напълно унищожена.

Китай притиска Иран за ограничаване на атаките на хутите в Червено море Пекин има много лостове за натиск над Техеран, но контролът му далеч не е абсолютен
Според проектодокумент, цитиран от Reuters, контрапредложението на палестинската организация предвижда три фази на примирието с продължителност 45 дни всяка. Бойците ще разменят останалите израелски заложници, които отвлякоха на 7 октомври, за палестински затворници. Ще започне възстановяването на Газа, израелските сили ще се изтеглят напълно, а телата на жертвите в конфликта ще бъдат разменени.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пристигна снощи в Израел, след като се срещна с лидерите на посредниците Катар и Египет в опит да се постигне по-дълго примирие.

Източник, близък до преговорите, заявява пред информационната агенция, че контрапредложението на “Хамас” не изисква гаранция за постоянно прекратяване на огъня в самото начало, но че краят на войната ще трябва да бъде договорен в неговите рамки, преди да бъдат освободени последните заложници.

Според документа през първия 45-дневен етап ще бъдат освободени всички израелски жени заложници, мъже под 19 години и възрастни и болни хора в замяна на палестински жени и деца от израелски затвори. По време на първата фаза Израел също така трябва да изтегли войските си от населените места.

Нетаняху отхвърли предложението на Хамас за примирие Израелският лидер заяви, че ако приеме условията на палестинската група за прекратяване на войната, войниците ще са „паднали напразно
Изпълнението на втората фаза няма да започне, докато страните не приключат "непреки разговори относно изискванията, необходими за прекратяване на военните операции и завръщане към пълно спокойствие".

Тя ще включва освобождаването на останалите мъже заложници и "изтеглянето на израелските сили извън границите на всички райони на ивицата Газа".

По време на третата фаза ще бъдат разменени тела и останки. Примирието също така ще увеличи притока на хранителни и други помощи за отчаяното цивилно население на Газа, което е изправено пред глад и остър недостиг на основни продукти.

"Хората са оптимистично настроени, но в същото време се молят тази надежда да се превърне в истинско споразумение, което да сложи край на войната", казва Ямен Хамад, баща на четири деца, живеещ в училище на ООН в Дейр ал-Балах в централната част на ивицата Газа. "Хората очакват новини за прекратяване на огъня, те са обнадеждени въпреки продължаващите бомбардировки".

Израел започна военната си офанзива в Газа, след като на 7 октомври бойци от управляваната от “Хамас” Ивица Газа убиха 1200 души и взеха 253 заложници в южната част на Израел.

Кои са хутите и какво следва в Червено море?Групировката се закани да продължи атаките си срещу кораби след ударите на САЩ и Обединеното кралство
Министерството на здравеопазването на Газа свидетелства, че най-малко 27 585 палестинци са загинали по време на ответната военна кампания на Израел, като има опасения, че още хиляди са погребани под развалини. Досега единственото примирие продължи само една седмица в края на ноември.

Блинкен се среща с Нетаняху

Очаква се Блинкен да обсъди предложението на “Хамас” с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху.

Вашингтон представя споразумението за заложниците и примирието като част от плановете за по-широко разрешаване на близкоизточния конфликт, което в крайна сметка да доведе до помирение между Израел и арабските му съседи и до създаването на палестинска държава.

"Ще работим колкото се може по-усилено, за да се опитаме да постигнем споразумение, така че да можем да продължим напред - не само с подновено, но и с разширено споразумение за заложниците - и с всички ползи, които то би донесло със себе си", коментира Блинкен на пресконференция в Доха късно във вторник.

Израел се изправя пред Международния съд по обвинение за геноцид в ГазаДелото е заведено от Южна Африка с твърдение, че страната нарушава Конвенцията за геноцида от 1948
Нетаняху отхвърля създаването на палестинска държава, което според Саудитска Арабия - отношенията с която са най-големият дипломатически успех в стремежа на Израел да бъде приет от съседите си в Близкия изток - е изискване за всяка евентуална сделка за нормализиране на ситуацията.

Дипломатическият натиск идва в момент на интензивни сражения в Газа, като Израел се опитва да превземе главния град в южната част на анклава - Хан Юнис, а сраженията се подновяват и в северните райони, които Тел Авив твърди, че е превзел от месеци.

Миналата седмица Израел заяви, че планира да щурмува Рафах, град покрай граничната ограда в южния край на Газа, където в момента живее повече от половината от населението на ивицата, приютено предимно в обществени сгради и импровизирани палатки.

Здравните служители в Рафах съобщиха, че 11 души са били убити при израелски удари по града през нощта, което предизвика паника сред някои от разселените там хора. Те се опасяват, че това може да е началото на израелско нападение в района.