Войната на Израел срещу Хамас, която продължава вече четвърти месец, се отразява негативно на икономиката на страната, като много отрасли спряха дейността си.

От октомври насам израелското правителство субсидира заплатите на 360 000 мобилизирани резервисти, изпратени в Газа, много от които са висококвалифицирани служители в областта на финансите, изкуствения интелект, фармацевтиката и селското стопанство.

През ноември Банката на Израел оцени "брутния ефект" от войната на стойност 198 млрд. шекела (53 млрд. долара).

През декември Министерството на финансите на Израел заяви, че войната вероятно ще струва на страната още 13,8 млрд. долара, ако нейната атака с висока интензивност приключи през първото тримесечие на 2024 г.

Нетаняху отхвърли предложението на Хамас за примирие Израелският лидер заяви, че ако приеме условията на палестинската група за прекратяване на войната, войниците ще са „паднали напразно

Една от индустриите, които продължават да се развиват добре, е високотехнологичният сектор - който днес осигурява близо 20% от брутния вътрешен продукт на страната и 14% от работните места.

Откакто през 90-те години на миналия век израелската сцена за стартъпи избухна, страната се утвърди като най-големия технологичен център в света, отстъпващ само на Силициевата долина, пише Al Jazeera.

Над 500 мултинационални корпорации - от Google до Apple, от IBM до Meta и от Microsoft до Intel Corp имат дейност в Израел.

И макар да има опасения дали компаниите ще продължат да инвестират в държава, която е във разгара на война, поне засега няма доказателства, че това е реална заплаха, отбелязва Аl Jazeera.

В рамките на седмица след 7 октомври повече от 220 компании за рисков капитал подписаха публично изявление за солидарност с Израел и призоваха инвеститорите по света да продължат да подкрепят неговата технологична екосистема.

Защо ескалацията в Близкия изток не вдига цените на горивата? През последните дни напрежението допълнително ескалира, след като Иран и Пакистан си размениха удари

Секторът на израелската икономика, който пострада най-много, е туризмът. Преди пандемията той представляваше 2,6% от брутния вътрешен продукт на страната.

В цялата страна ресторантите и магазините остават празни. Непосредствено след нахлуването на Хамас и избухването на войната в Газа дълъг списък от авиокомпании преустановиха полетите си до Тел Авив, а много туристи отмениха плановете си да посетят Израел.

Преди атаката на Хамас посетителите в Израел бяха над 300 000 души месечно. През ноември броят им е намалял до 39 000, като към днешна дата се предполага, че е още по-нисък.

Строителството, на което се дължи 14% от БВП на държавата, понесе огромен удар след началото на войната. Строителните проекти са спрени от октомври насам, а Израел замрази разрешителните за работа на палестинците, които бяха 65-70% от работната сила в сектора.

В бъдещите си планове за възстановяването на индустрията Израел планира да привлече около 70 000 строителни работници от Китай, Индия, Молдова и Шри Ланка, посочва Al Jazeera.

Ефектът от войната в целия Близък изток също оказва отрицателно въздействие върху икономиката на страната.

Израел внася диаманти, автомобили, петрол, наред с други стоки, които идват през Червено море.

Първи американски жертви в Близкия изток вдигнаха цените на петрола Трима американски служители са убити, а най-малко 34 ранени след атака срещу база между Сирия и Йордания

Скорошните атаки с дронове на хутите в отговор на израелското нападение срещу Газа не само нарушиха световната търговия, но и повлияха на вноса на държавата. Много от стоките в Израел от Азия вече се пренасочват около Африка, което увеличава разходите.

Близо 20% от израелците съобщават, че доходите на домакинствата им са пострадали в "голяма" или "много голяма" степен от началото на войната в Газа.

Скорошно проучване хуманитарната организация Latet установи, че повече от 45% от обществото се опасява, че ги очакват икономически трудности или на по-късен етап в тази война, или след нейния край.