Потенциалът на изкуствения интелект, кога ще бъдат намалени лихвените проценти и продължаващите войни в Украйна и ивицата Газа бяха основните теми на Световния икономически форум (WEF) в Давос, Швейцария.

Бизнес и политически лидери обсъдиха също така глобалната търговия, изменението на климата и какво може да се случи, ако бившият президент Доналд Тръмп се завърне в Белия дом.

Ето ключовите изказвания на световния елит, подбрани от CNBC:

Урсула фон дер Лайен

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви във вторник, че все по-изолираната Русия разчита на Китай както за военни, така и за икономически цели.

"Русия сега е зависима от Китай", каза тя по време на изказване на WEF, като добави, че Москва се проваля в постигането на стратегическите си цели.

"Това е преди всичко военен провал", добави тя, отбелязвайки, че досега Украйна е запазила "свободата и независимостта си" в почти двегодишната си война с Москва.

Кое е „новото нормално“ в световната икономика Двамата акцентираха върху укрепването на вътрешните пазари и адаптирането към

Володимир Зеленски

"Един човек открадна поне 13 години мир, заменяйки ги с болка, болка, болка и криза, които оказват влияние върху целия свят", заяви украинският президент Володимир Зеленски пред делегатите в основната си реч в Давос във вторник.

Руският президент Владимир Путин "олицетворява войната. Той няма да се промени", каза още Зеленски.

По време на обръщението си той също така разкритикува неуспеха на западните съюзници да наложат санкции на Русия.

"Явна слабост на Запада е, че руската ядрена индустрия все още не е подложена на глобални санкции, въпреки че Путин е единственият терорист в света, който взе ядрена електроцентрала за заложник."

Русия отхвърли мирния план на Зеленски в ДавосПредложението за мир на Зеленски, обсъдено от 83 делегации, призовава Русия да изтегли войските си и да бъде съдена за военни престъпления

Хавиер Милей

Президентът на Аржентина Хавиер Милей, който се самоопределя като анархокапиталист, призова бизнес и политическите лидери в Давос да отхвърлят социализма.

"Днес съм тук, за да ви кажа, че западният свят е в опасност. Той е в опасност, защото тези, които би трябвало да защитават ценностите на Запада, са кооптирани от една визия за света, която неумолимо води към социализъм, а с това и към бедност", зави Милей.

В дебюта си пред елита в Давос Хавиер Милей заяви, че Западът е в опасностЛибертарианският лидер обвинява международните организации, че са възприели

Антъни Блинкен

"Путин ускори на практика всичко, което искаше да предотврати", заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен за решението на руския президент да нахлуе в Украйна.

"Украйна беше дълбок стратегически провал за Владимир Путин и за Русия в много отношения", добави той, по време на дискусия в сряда.

Блинкен разкритикува и решението на Тръмп да се оттегли от ядреното споразумение с Иран. Вместо това бившият американски президент възстанови широкообхватните санкции срещу страната.

"Беше голяма грешка да се скъса ядреното споразумение с Иран. Бяхме поставили ядрената програма на Иран в кутия. Откакто споразумението беше разкъсано, тя избяга от тази кутия. И сега сме на място, на което не искахме да бъдем."

Сам Алтман

Основателят и главен изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман говори за потенциала на изкуствения общ интелект (AGI), като заяви: "Той ще промени света много по-малко, отколкото си мислим, и ще промени работните места много по-малко, отколкото си мислим."

Сам Алтман: AI на човешко ниво идва и ще промени света не както си мислимАлтман се опита да смекчи опасенията на скептиците по отношение на AI за степента, в която технологията ще завладее обществото

Кристин Лагард

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви, че потреблението, търговията и инфлацията са започнали да се нормализират през миналата година, като определи периода след пандемията като "странен, необичаен и труден за анализиране".

Пандемията намали потребителските разходи, което означава, че хората са имали излишни спестявания, а световната търговия също е била нарушена. През октомври 2022 г. инфлацията в еврозоната достигна 10,6%, но през 2023 г. спадна, като през декември отново се повиши до 2,9%.

Макар че тези тенденции представляват "нормализиране", Лагард добави, че "това не е нормалността, към която се движим".

В Давос: Макрон представи стратегически план за бъдещето на икономиката Европейският лидер представи цялостна визия за бъдещето на Франция и Европа, като наблегна на икономическите реформи, екологичната устойчивост и укрепването на европейския суверенитет

Еманюел Макрон

Френският президент Еманюел Макрон заяви в сряда, че Европа трябва да бъде по-настоятелна на световната сцена преди изборите в САЩ тази година.

"2024 г. ще бъде ключова година за европейците. Трябва да докажем, че можем да бъдем по-видими, да положим повече усилия, каквото и да се случи в Съединените щати", каза той.

Макрон също така изрази загриженост за това какво биха могли да означават изборите за напрежението между САЩ и Китай.

"Големият риск за европейците е, че те ще се окажат с погрешен дневен ред", заяви Макрон.

Рисковете за 2024: Allianz предупреждава за нарастваща политическа пропастДоклад на Allianz от този месец отбелязва, че около 100 държави се считат за изложени на висока или екстремна опасност от обществени вълнения

Педро Санчес

"Възходът на крайно десните политически групи е най-голямото притеснение" за западните демокрации, заяви испанският министър-председател Педро Санчес в Давос пред CNBC.

"Смятам, че не само политическата фрагментация, но и настъплението на крайната десница е нещо, което бих казал, че е най-голямото опасение за западните демокрации", каза той в сряда.

В навечерието на изборите за Европейски парламент тази година Санчес заяви, че наличието на повече места за прогресивните или центристките партии, отколкото за крайната десница, би било "по-лесно за всички нас - ЕК, Съвета и, разбира се, Европейския парламент".

Фон дер Лайен: Русия е зависима от Китай. Провалът е военен и икономически

Ли Цян

Китайският премиер Ли Цян призова за по-голямо "сътрудничество в областта на иновациите" по време на обръщението си на Световния икономически форум във вторник.

"Научните и технологичните плодове трябва да са от полза за цялото човечество, вместо да се превръщат в средство за ограничаване или задържане на развитието на други държави", каза той.

В речта си Ли не назова държави, но Пекин многократно е отправял искане към Вашингтон да премахне ограниченията върху китайските компании, които им пречат да купуват модерни технологии от американски производители.

Ли заяви, че през 2023 г. китайската икономика ще нарасне с около 5,2%. "При насърчаването на икономическото развитие не прибягнахме до масирани стимули. Не се стремяхме към краткосрочен растеж, натрупвайки дългосрочни рискове", добави Цян.

AI е темата на Давос. Какво означава това за инвеститорите?За да оценим правилно позицията на AI компаниите на пазарите, трябва да вземем предвид както реалното представяне на технологията в рамките на бизнеса, така и това, което вече е включено в пазарните оценки

Исаак Херцог

Израелският президент Исаак Херцог предупреди, че страната му възпира заплахите в Близкия изток, които в противен случай биха могли да се разпространят в Европа и САЩ.

"Ако Израел не беше там, Европа щеше да е следващата... и САЩ също", каза той в четвъртък, говорейки за продължаващата война на страната срещу Хамас и Хизбула.

"Ние водим война за цялата вселена, за свободния свят", заяви Херцог.

Израелският президент седеше до снимка на бебето Кфир Бибас, отвлечено от Хамас, което в четвъртък навърши една година. "Тук, на тази невероятна световна сцена, призовавам цялата вселена да освободи Кфир Бибас и всички заложници, които са там."