В петък администрацията на Байдън заяви, че Израел може да е използвал оръжия, доставени от САЩ, нарушавайки международното хуманитарно право по време на военната си операция в Газа. Това е най-силната критика към от Вашингтон към Израел до момента.

Все пак американската администрация не излезе с окончателна оценка, заявявайки, че поради хаоса на войната в Газа не може да провери конкретни случаи, в които използването на тези оръжия може да е било свързано с предполагаеми нарушения.

Оценката беше представена в некласифициран доклад на Държавния департамент от 46 страници до Конгреса, изискван съгласно новия Меморандум за национална сигурност (NSM), който президентът Джо Байдън издаде в началото на февруари. Констатациите рискуват да влошат още повече отношенията между САЩ и Израел в момент, когато съюзниците са във все по-голямо противоречие заради плановете на Нетаняху да нанесе удар по Рафа - ход, срещу който Вашингтон многократно се е изказвал.

Администрацията на Байдън вече спря един пакет от оръжия в рамките на значителна промяна в политиката си и заяви, че САЩ преразглеждат други пратки, въпреки че потвърди дългосрочната си подкрепа за Израел.

Докладът на Държавния департамент включва и някои противоречия - в него се изброяват многобройни потвърдени съобщения за нанесени щети на цивилни граждани и се казва, че Израел първоначално не е сътрудничил на Вашингтон за увеличаване на хуманитарната помощ за анклава. Но въпреки това неговите автори избягват да излязат с конкретен извод дали има извършени нарушения на закона.

„Като се има предвид значителната зависимост на Израел от отбранителни продукти, произведени в САЩ, е разумно да се каже, че тези от тях, попадащи в обхвата на NSM, са били използвани от израелските сили за сигурност след 7 октомври в случаи, несъвместими с техните задължения по международното хуманитарно право или с установените добри практики за намаляване на вредите за цивилното население“, се казва в доклада на Държавния департамент, цитиран от Reuters. „Израел не е споделил пълна информация, за да се провери дали американските отбранителни продукти са били използвани конкретно в действия, за които се твърди, че са нарушения международното хуманитарно право в Газа или на Западния бряг и в Източен Йерусалим през периода, анализиран в доклада“.

Поради тази причина администрацията на Байдън „все още намира за достоверни уверенията на Израел, че използва американските оръжия в съответствие с международното право“.

Сенаторът от Демократическата партия Крис Ван Холън коментира, че администрацията е „избегнала всички трудни въпроси“ и не е разгледала отблизо въпроса дали поведението на Израел трябва да доведе до прекратяване на военната помощ.

„Този доклад си противоречи, защото заключава, че има основателни причини да се смята, че са извършени нарушения на международното право, но в същото време в него се казва, че не са установени такива“, акцентира той пред репортери.

Повече от 34 000 палестинци са загинали при седеммесечната война на Израел срещу ивицата Газа, твърдят здравните служители в анклава, управляван от „Хамас“. Войната започна, когато бойци на групировката нападнаха Израел на 7 октомври, убивайки 1200 души и отвличайки 252 заложници, от които 133 души се смята, че още са в плен в Газа, според израелските данни.

Прекомерни щети за цивилното население

Поведението на Израел е подложено на все по-големи критики заради нарастващия брой жертви и степента на опустошение в ивицата Газа. Представителите на Държавния департамент на САЩ са разделени по въпроса. В края на април Reuters съобщи, че служители на поне четири бюра в агенцията са изразили сериозна загриженост относно поведението на Израел в Газа, като са посочили конкретни примери, в които страната може да е нарушила закона.

В края на април правозащитната организация „Амнести интернешънъл“ заяви, че оръжията, доставени от САЩ на Израел, са били използвани за „сериозни нарушения“ на международното хуманитарно право и правата на човека, като подробно описа конкретни случаи на смърт и наранявания на цивилни граждани и примери за използване на незаконна смъртоносна сила.

Правителството на САЩ разгледа многобройни доклади, които повдигат въпроси относно спазването от страна на Израел на правните му задължения и най-добрите практики за намаляване на вредите за цивилното население, се казва в доклада. Сред тях са израелски удари по гражданска инфраструктура и такива в гъсто населени райони, които поставят под въпрос дали „очакваните щети за цивилното население може да са били прекомерни в сравнение с докладваната военна цел“.

Според доклада, публикуван в петък, в периода след 7 октомври Израел „не е оказал пълно съдействие“ на усилията на САЩ и на други международни организации да доставят хуманитарна помощ в Газа. Но се добавя, че това не е автоматично равносилно на нарушение на американския закон, блокиращ предоставянето на оръжия на държави, които ограничават хуманитарна помощ от САЩ. Докладчиците посочват също така, че Израел е предприел действия за подобряване на доставките на помощ, след като Байдън предупреди министър-председателя Бенямин Нетаняху в телефонен разговор в началото на миналия месец, че Вашингтон ще спре някои доставки на оръжие, ако хуманитарната ситуация не се подобри.

„Загрижеността на самия Израел за подобни инциденти се изразява в това, че той провежда редица вътрешни разследвания“, се казва в доклада, а високопоставен служител на Държавния департамент потвърждава, че нито едно от тези разследвания все още не е довело до съдебно преследване.

Отношения в точката на замръзване

Докладът от петък е поредното действие, което според много анализатори води отношенията между Байдън и Нетаняху към точката на замръзване.

„Определено това е земетресение“, казва пред CNBC американският дипломат Ричард Хаас, бивш председател на Съвета за международни отношения и политически съветник по време на управлението на Джордж Буш. „Това се натрупваше от известно време и Рафа беше капката, която пречупи гръбнака на камилата. В администрацията има истински скептицизъм, че инвазия в Рафа ще доведе до сделка за заложниците, както твърдят израелците.“

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху отдавна настоява за нахлуване в Рафа - най-южния град на Газа, където се подслоняват повече от един милион разселени палестинци, като твърди, че това е от съществено значение за победата над „Хамас“ и спечелването на войната.

Множество правителства и организации за хуманитарна помощ, включително ООН и СЗО, обаче постоянно предупреждават за катастрофалните хуманитарни последици от инвазията в пренаселения анклав, който вече е опустошен от военни удари, болести и глад.

Затова и в сряда Пентагонът потвърди, че администрацията е спряла доставката за Израел на пратка с бомби, въпреки че както Байдън, така и министърът на отбраната Лойд Остин потвърдиха „желязната“ подкрепа на Вашингтон за Израел.

Нетаняху обаче остана непоколебим в намеренията си, заявявайки, че Израел ще „остане сам“ и ще се бори „с ноктите си“, ако доставките на оръжия от САЩ спрат. Много други израелски законодатели разкритикуваха Байдън и САЩ за изявлението. Итамар Бен Гвир, крайно десният министър на националната сигурност на Израел, написа в X: „Хамас“ [сърце емотикон] Байдън.“

Предупреждението на Байдън отбеляза първия случай, в който президентът, твърд поддръжник на Израел и самопровъзгласил се ционист, прави пауза или заплашва да спре напълно всякакви оръжейни доставки за еврейската държава. Важно е също така да се отбележи, че въпросните спрени доставки все още могат да бъдат изпратени на по-късен етап и че според съобщенията това не се отнася за пакета от 26,4 млрд. долара за подпомагане на сигурността на Израел, който вече беше одобрен от Конгреса през април.

Израелски експерти по сигурността твърдят, че паузата няма да повлияе на планираните операции в Рафа, докато други анализатори смятат, че ходът е до голяма степен символичен, но има за цел да изпрати сериозно послание.

„Въпреки че администрацията на Байдън задържа критично важни боеприпаси за Израел, за да забави или спре израелската операция в Рафа, малко вероятно е тези боеприпаси да са били жизненоважни за планираната от Израел операция“, казва Ави Меламед, бивш служител на израелското разузнаване и регионален анализатор.

Меламед твърди, че „изявленията на Байдън окуражават „Хамас“ и Иран и излагат на риск съюзниците на САЩ в региона“, но че очаква „бавни и прецизни“ операции на израелските сили в Рафа, с което смята, че „Израел вероятно ще избегне пряк сблъсък с последната позиция на администрацията на Байдън“.

Клейтън Алън, директор за САЩ в компанията за политически рискове Eurasia Group, определя решението на Байдън като „главозамайващ ход, който има някакво евентуално въздействие върху израелските възможности“, но добавя, че то „не удря по по-голямата част от американската помощ и не ограничава това, което те могат да направят през следващите седмици“.

Други подкрепят този ход. Независимият сенатор Бърни Сандърс от Върмонт например е категоричен, че това трябва да бъде само „първа стъпка“.

„Нашето влияние е ясно“, посочва Сандърс. „През годините Съединените щати са предоставили десетки милиарди долари военна помощ на Израел. Не можем повече да бъдем съучастници в ужасяващата война на Нетаняху срещу палестинския народ“.

Междувременно организацията с нестопанска цел „Демокрация за арабския свят сега“ (DAWN), която се занимава с политиката на САЩ и човешките права в Близкия изток, акцентира в свое изявление, че „спирането на масивните бомби от страна на администрацията на Байдън е важно, но отдавна закъсняло признание, че Израел е използвал американски оръжия, за да убива безразборно палестински цивилни граждани в нарушение на най-основните закони на войната“.

За Майкъл Коплоу, главен директор на Форума за израелска политика, предупредителният ход на Байдън представлява дълбока промяна и е нещо, което трябва да се приеме много сериозно.

„От 7 октомври насам Израел изглеждаше в преломна точка, но в момента се намира в наистина опасен момент. Отношенията между САЩ и Израел показват все повече пукнатини в най-лошия възможен момент, а израелската нагласа, че запечатването на тези пукнатини зависи най-вече от САЩ, намира малко привърженици“, предупреждава той.