Голямото рали на фондовия пазар спря в САЩ, след като календарът се обърна към 2024 г.

Някои от големите технологични акции, довели до напредъка на пазара миналата година, изглежда се изчерпват, доходността на държавните облигации се повиши, а инфлацията може да не се охлади толкова бързо, колкото се надяваха някои инвеститори, пише The Wall Street Journal.

След нестабилно начало на месеца, S&P се придържа към аванс от 0,3% през януари.

Анализатори казват, че спадът на ентусиазма е нормален след серията стабилни печалби в края на 2023 г. Те добавят, че има много въпроси относно пътя на икономиката и лихвените проценти, които ще бъдат ключови за разпознаването на траекторията на пазара през тази година.

Ето три от най-важните, според WSJ:

Може ли ралито на акциите да се разшири отвъд Великолепната седморка?

Пазарът на акциите тръгна нагоре миналата година за изненада на почти всички. Проблемът? Само 7 големи технологични компании - Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon.com, Nvidia, Tesla и Meta Platforms - бяха отговорни за по-голямата част от печалбите на S&P 500. Това породи притеснения за здравето на ралито и дали пазарът ще бъде уязвим на спад, ако акциите на някои от тези играчи се поколебаят.

Tesla губи над $94 млрд. от пазарната си оценка от началото на 2024 г.Джеф Безос заплашва да открадне короната на Илон Мъск като най-богатия човек в света

Тази година много инвеститори очакват по-добро представяне при акциите, които изоставаха през 2023 г. Погледът им е отправен към Russell 2000, фокусиран върху компаниите с малка капитализация. След неотдавнашното дъно на фондовия пазар на 27 октомври, индексът нарасна с 19%, а равнопретегленият S&P 500, който дава еднакво тегло и най-малките, и най-големите компании в индекса, добави 17% . И двата индекса изпревариха покачването от 16% на S&P 500.

Секторите на S&P 500 с най-силен старт през януари са здравеопазването, комуникационните услуги и потребителските стоки, като всички те се повишиха с поне 1,2%.

Пазарите преминават през „здравословна“ ротация, смята швейцарски банкерЕкспертът от Bank Syz очаква САЩ да преживеят „техническа рецесия, без да преминат през твърдо приземяване“ през първата половина на 2024 г., а след това да започнат възстановяване

Можем ли да очакваме акциите да продължат да се покачват, след като Фед намали лихвените проценти?

Акциите започнаха неравномерно през януари, след като завършиха 2023 г. с гръм и трясък. Това предизвика въпроси дали пазарите не са се развили прекалено бързо, включвайки преждевременно в динамиката очакваните от Фед намаления на лихвените проценти.

Акциите обикновено се борят да установят стабилна основа преди първото намаление на лихвените проценти в цикъла на облекчаване. От 70-те години на миналия век S&P 500 отбелязва среден спад от 1,8% през трите месеца, водещи до първото намаление на лихвите, според Ned Davis Research. Картината се подобрява след това, като акциите нарастват средно с около 20% в хода на цикъла на облекчаване, посочват от NDR.

Пазарът на труда в САЩ остава силен, оспорва очакванията за по-гълъбов ФедРаботните места са се увеличили с 216 000 през декември, много по-високо от очакваното

Какво става с прогнозите за рецесия?

Много икономисти понижиха оценките си за вероятността от рецесия в САЩ, което се дължи най-вече на спада на инфлацията, силата на пазара на труда, забавянето на растежа на заплатите и силните потребителски разходи.

Централните банкери обаче очакват икономиката на САЩ да расте с по-бавен темп тази година в сравнение с миналата и нивото на безработица да нарасне до 4,1% до четвъртото тримесечие. Тъй като потребителските спестявания от времето на пандемията се изчерпват, потребителите също така може да намалят харченето.

Ръст на инфлацията в САЩ, Фед избягва да говори за понижение на лихвитеИПЦ се е повишил с 0,3% през декември и с 3,4% спрямо година по-рано

Обикновено отнема време ефектите от затягането на паричната политика да се отразят реално в икономиката. Данните от края на 50-те години на миналия век показват, че изминават средно 23 месеца между първоначалното увеличение в цикъла на скок на лихвените проценти до началото на икономическия спад, според Джеф Шулце, ръководител на икономическата и пазарна стратегия в ClearBridge Investments. Настоящият цикъл на затягане започна преди 21 месеца.