Пазарът на акции в САЩ започна седмицата със спад, потвърждавайки опасенията на някои инвеститори, че ще е трудно „ралито на всичко“ от края на 2023 г. да продължи.

И трите основни индекса са на червено от началото на 2024 г. към момента след търговската сесия във вторник (в понеделник пазарите бяха затворени).

Широкият S&P 500 се понижи с 0,4%, технологичният Nasdaq Composite падна с 0,2%, а Dow Jones Industrial Average изтри 0,6%, или 232 пункта.

Оптимизмът на инвеститорите относно края на увеличенията на лихвените проценти от Федералния резерв отстъпи място на повече предпазливост, което се отрази и на доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ, която се покачва с падането на цените им. Във вторник тя се повиши до 4,064%.

Загубите на фондовия пазар във вторник обхванаха големи международни петролни компании, фармацевтични гиганти и стрийминг компании, но никой компонент на Dow не загуби повече от Boeing. Акциите на компанията паднаха със 7,9%, след като дългоочакваното възобновяване на доставките на самолети 737 MAX за Китай беше изправено пред нови забавяния. Притиснати от инвеститорите след инцидента с Alaska Airlines, акциите на Boeing са паднали с 23% тази година.

Три важни въпроса за инвеститорите на Уолстрийт през 2024 г.Ралито на фондовия пазар в САЩ се изчерпа, предизвиквайки опасения дали акциите не са се повишили прекалено бързо

В други кътчета на въздушния транспорт акциите на Spirit Airlines паднаха с 47%, след като федерален съдия блокира придобиването на компанията от JetBlue. Акциите на последната поскъпнаха с 4,9%.

Загубите във вторник биха могли да засегнат основните индекси още повече, ако не беше изкуственият интелект, коментира The Wall Street Journal.

Акциите на производителя на чипове Nvidia се покачиха с 3,1%, докато тези на Advanced Micro Devices скочиха с 8,3%.

Tesla се повиши с 0,5%, след като главният изпълнителен директор Илон Мъск заяви, че иска по-голям контрол върху производителя на електрически превозни средства, докато той продължава да навлиза в областта на изкуствения интелект и роботиката.

Мъск поиска много повече власт в TeslaTesla е компания за AI и роботика, казва той, въпреки че основните ѝ приходи идват от електромобили

Докато импулсът при акциите намалява, компаниите, които се насочват към сезона на печалбите, ще трябва да докажат своята стойност на инвеститорите чрез по-добри тримесечни резултати, посочва WSJ.

Във вторник Goldman Sachs отчете рязко по-висока печалба за четвъртото тримесечие на 2023 г., като съобщи, че е реализирала над 2 милиарда долара, най-вече заради силното представяне в бизнеса си с управление на активи и богатство. Този резултат е с 51% повече от преди година.

Според отчета на банката приходите ѝ от инвестиционно банкиране са паднали с 12%, докато приходите на всичките ѝ големи конкуренти от същия бизнес, включително JPMorgan и Morgan Stanley, са нагоре. Приходите от търговско банкиране на Goldman също падат с 3%, докато повечето конкуренти реализират малки печалби.

МВФ: Икономиката на САЩ е отчела 75% от ефекта на високите лихви на ФедАмериканската икономика поддържа по-силен растеж от очакваното откакто лихвените проценти започнаха да се повишават през март 2022 г., въпреки прогнозите за рецесия

От друга страна Goldman Sachs печели от звената, които приоритизира и разширява. Управлението на активи и богатство, на което Goldman възлага голяма част от надеждите си за ръст, скача с 23%, отчасти благодарение на много по-силния фондов пазар. Отделно нарастват приходите от кредитиране на институционални клиенти.

Банката, която продължава да се оттегля от потребителското банкиране, е изпълнила и плана си за съкращаване на персонала, завършвайки годината с 45 300 служители, което е спад от 1% спрямо края на септември и 7% спрямо края на 2022 г. Citigroup също заяви миналата седмица, че планира да съкрати 20 000 работни места.

Уолстрийт завърши седмицата на зелено, но настроенията са противоречивиS&P 500 завърши в рамките на 0,3% от рекордния си връх

Като цяло приходите на Goldman са 11,32 милиарда долара, което е със 7% повече от преди година. Това надмина очакваните от анализаторите 10,8 млрд. долара.

Нюйоркската банка Morgan Stanley също оповести тримесечната си печалба - 1,5 милиарда долара, което е 32% спад. Приходите ѝ от 12,9 милиарда долара обаче, с 1% повече от преди година, също надхвърлят очакванията на анализаторите от 12,77 милиарда долара.

Подобно на други големи банки, миналата година Goldman и Morgan Stanley платиха специални такси на Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC), предназначени за попълване на фонд, който правителството използва при фалитите на Silicon Valley Bank и Signature Bank. Тези такси са намалили печалбите на конкуренти като JPMorgan и Bank of America, които докладваха резултатите си миналата седмица.

След обявяването на резултатите, акциите на Goldman се колебаеха целия следобед във вторник, преди да се покачат и да затварят с 0,7% по-високо. Morgan Stanley се понижи с 4,2%.

JPMorgan Chase отчита рекордна годишна печалба въпреки спад в края на 2023Банката заяви, че е генерирала близо 50 милиарда долара печалба през 2023 г., 4,1 милиарда от които идват от First Republic

На петролните пазари цените на суровия петрол продължиха да се покачват във вторник, въпреки че британската петролна компания Shell спря доставките през Червено море, за да избегне ударите на йеменските бунтовници Хути. Базовият американски суров петрол се търгува с 0,4% по-ниско до $72,40 за барел.