Най-голямата американска банка по активи JPMorgan Chase даде старт на „сезона на печалбите“ в петък, като обяви, че печалбата ѝ за четвъртото тримесечие на 2023 г. е намаляла след плащане на такса от 2,9 милиарда долара, свързана с регионалната банкова криза от миналата година.

Въпреки това резултатите ѝ за цялата година са достигнали рекорд, тъй банката се е представила по-добре от очакваното по отношение на нетния лихвен доход и кредитното качество, каза главният изпълнителен директор на JPMorgan Джейми Даймън.

Банката заяви, че е генерирала близо 50 милиарда долара печалба през 2023 г., 4,1 милиарда от които идват от First Republic.

Точно както по време на финансовата криза от 2008 г., JPMorgan е излязла по-голяма и по-печеливша от миналогодишния регионален банков хаос, след като придоби First Republic, среден кредитор, обслужващ богати семейства.

Ето какво още отчете компанията спрямо очакванията на анализаторите, анкетирани от LSEG, известен преди като Refinitiv:

Печалба на акция: $3,04 срещу $3,32 очаквани.

Банката съобщи, че тримесечните печалби са спаднали с 15% до 9,31 милиарда долара, или 3,04 долара на акция, спрямо година по-рано. С изключение на таксата, свързана с банковите фалити и с 743 милиона долара инвестиционни загуби, печалбата би била 3,97 долара на акция, според JPMorgan.

Приходи: 39,94 милиарда долара, което е ръст с 12% и надминава очакванията на анализаторите за $39,78 млрд.

Акциите на JPMorgan поскъпнаха с 1,9% по време на предпазарната търговия.

Даймън: Новото поколение ще работи 3,5 дни в седмицата благодарение на AIРъководителят на JPMorgan посочва, че AI вече се използва от хиляди служители в банката

При обявяването на резултатите, Даймън направи предпазлива бележка за американската икономика. По думите му тя продължава да бъде устойчива, като потребителите все още харчат, а пазарите в момента очакват меко кацане, но дефицитните разходи и корекциите на веригата за доставки „може да доведат до по-твърда инфлация и до по-високи лихви от очакванията на пазарите“. Рисковете за пазарите и икономиките включват стъпките на централните банки за ограничаване на програмите за подкрепа и войните в Украйна и Близкия изток, добави той, цитиран от CNBC и The Wall Street Journal.

„Тези значителни и донякъде безпрецедентни сили ни карат да останем предпазливи“, посочи Даймън.

Въпреки че банката се ориентира умело в лихвената среда, откакто Федералният резерв започна да повишава лихвените проценти в началото на 2022 г., печалбите на по-малките партньори се свиват.

Индустрията е принудена да плаща за депозити, тъй като клиентите прехвърлят пари в по-високодоходни инструменти, намалявайки маржовете. В същото време нарастващата доходност означава, че облигациите, притежавани от банките, са поевтинели, създавайки нереализирани загуби, които оказват натиск върху капиталовите нива.

Притесненията нарастват и от нарастващите загуби от търговски заеми, особено свързаните с офис сгради, и по-високите неизпълнения по кредитни карти.

Големите банки съкращават тихомълком хиляди служители и няма да спратПетте най-големи американски банки са съкратили общо 20 000 позиции само тази година

Междувременно Citigroup заяви, че съкращава 10% от работната си сила в опит да помогне за повишаване на резултатите и цената на акциите.

Около 20 000 служители ще бъдат освободени в „средносрочен план“, заявиха от базираната в Ню Йорк банка в петък по време на презентация, свързана с печалбите за четвъртото тримесечие.

Citigroup е имала приблизително 200 000 служители в края на 2023 г., с изключение на Мексико, според презентацията, цитирана от CNBC.

Изпълнителният директор на Citigroup Джейн Фрейзър обяви мащабна ревизия на третата по големина банка в САЩ по активи през септември. През ноември CNBC съобщи, че мениджъри и консултанти, участващи в усилията - известни вътрешно с кодовото име "Проект Бора Бора" - са обсъдили съкращения от 10%.