Най-богатите икономики в света поеха по различни пътища при възстановяването си от опустошителните последици от Covid-19.

В момент, когато множество сили и кризи - войни, геополитическо напрежение, продължителни последици от пандемията, висока инфлация и високи разходи за заеми, оказват влияние върху глобалния растеж, има малко светли моменти и икономиката на САЩ е един от тях.

През третото тримесечие брутният вътрешен продукт на САЩ нараства със забележителните 5,2%, изпреварвайки Китай, който отдавна е двигател на световния растеж.

"През изминалата година САЩ наистина се представиха по-добре в сравнение с други страни", коментира пред CNN Инес Макфий, главен глобален икономист в Oxford Economics.

Директорите на най-големите банки в САЩ виждат рецесия на хоризонтаТя може да настъпи поради фактори като


През 2023 г. Съединените щати изпреварват Европейския съюз, Обединеното кралство, Япония, Канада и други развити икономики. Миналия месец базираната в Париж Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) стана поредният междуправителствен орган, който повиши прогнозите си за растежа на САЩ през тази и следващата година, като същевременно понижи перспективите за 20-те държави, които използват валутата евро.

През октомври това направи и базираният във Вашингтон Международен валутен фонд (МВФ). Сега МВФ очаква БВП на САЩ да нарасне с 2,1% през тази година и с 1,5% през 2024 г. - над два пъти повече от прогнозираните темпове на растеж за икономиката на Обединеното кралство и доста напред от еврозоната, за която се предвижда растеж от 0,7% през тази година и 1,2% през следващата.

Непосредствените обяснения за различната съдба на най-развитите икономики в света са разликите в цените на енергията, стимулите от времето на пандемията и прехвърлянето на по-високите лихвени проценти. Съществуват обаче и по-дългосрочни структурни фактори, които дават предимство на САЩ, макар да се очаква икономиката на страната да расте с много по-бавни темпове през последните месеци на годината, тъй като спестяванията от пандемията намаляват, а разходите по заемите остават на 22-годишен връх.

Китай изненадва с малък ръст на износа, но проблемите се задълбочават Според Oxford Economics кризата с имотите в страната могат да бъдат решени най-рано след 4 до 6 години


Цени на енергията

Влиянието на миналогодишния скок на цените на енергията е основният двигател на разликата между икономиките на САЩ и еврозоната, смята главният икономист на ОИСР Клер Ломбардели.

Инфлацията в Европа е по-висока, отколкото в САЩ, тъй като регионът, включително Обединеното кралство, е нетен вносител на енергия. Икономиките на Обединеното кралство и еврозоната бяха силно изложени на рязкото покачване на цените на природния газ, последвало пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г., което доведе до рекордно високи сметки за енергия за домакинствата и предприятията.

"Петролът е глобална стока, но природният газ е регионално сегментиран", посочва Престън Колдуел, главен икономист за САЩ в Morningstar Research Services. "Въпреки че цените на природния газ се повишиха и в САЩ, в Европа те се повишиха много повече и там бяха въведени различни ограничения. Това оказа голямо влияние върху производството и някои от тези последици остават актуални."

САЩ затягат банковия контрол в опит да предотвратят нови фалитиПромените са следствие от фалита на Silicon Valley Bank, Signature Bank и First Republic Bank


Германия усети пълната сила на енергийния шок заради огромния си производствен сектор и зависимостта си от руския газ по това време. Производството в най-голямата европейска икономика се сви леко през третото тримесечие и редица икономисти вече очакват техническа рецесия, определяна като две последователни тримесечия на спад на производството.

Фискална и парична политика

Въпреки че официалните лица и от двете страни на Атлантическия океан отвориха кранчетата на фискалните стимули, за да смекчат въздействието на пандемията върху икономиките си, Съединените щати направиха това в много по-голям мащаб.

Щедрата правителствена подкрепа, включваща мораториуми върху изплащането на дългове, в съчетание с променените модели на потребление и "бума на рефинансирането" на фона на исторически ниските лихвени проценти, помага да се напълнят спестовните сметки на американците.

Съдбата на Украйна в клещите на американската вътрешна политикаРепубликанците обвързват новите траншове към Киев с абсурдни за демократите имиграционни промени


„Спестяванията, натрупани по време на пандемията, позволиха на американските потребители да продължат да харчат въпреки повишаването на цените“, казва Карстен Бржески, глобален ръководител на отдела за макроикономически изследвания в холандската банка ING. „Това компенсира негативното въздействие на инфлацията върху потреблението, което е основният двигател на американската икономика“.

Но подобно разточителство може да има и някои отрицателни страни. През последните няколко години американците използват прекомерно много от своите спестявания, докато спестовните сметки на потребителите в други страни остават сравнително незасегнати.

„Това би могло да отвори слаби места за Съединените щати занапред“, казва Макфий от Oxford Economics. „Освен това Съединените щати все още не са усетили пълното въздействие на по-високите лихвени проценти. Ипотечните и корпоративните кредитополучатели в САЩ обикновено трябва да рефинансират по-рядко, отколкото в други държави, поради което паричната политика се отразява по-късно на икономиката“.

Все повече азиатски компании се насочват към IPO в САЩ. Виетнам води парадаОт 103-те американски IPO тази година 10 са на компании, базирани в Югоизточна Азия


Забавянето на Китай

В последните десетилетия рядко се случва темпът на растеж на американската икономика да съперничи на този на китайската. Втората по големина икономика в света отбеляза стабилно начало на годината, след като излезе от тригодишните ограничения заради пандемията. Но през тримесечието от април до юни възстановяването затихна на фона на слабите потребителски разходи, трайния спад в сектора на недвижимите имоти и спадащото глобално търсене на китайски промишлени стоки.

Според Джулиан Еванс-Причард, главен икономист за Китай в Capital Economics, към онзи момент икономиката на страната изглежда така, сякаш може да "спре напълно" през лятото.

Все пак през последните месеци тя започва да възвръща известна част от инерцията си, като доверието на домакинствата се подобрява, а продажбите на дребно се ускоряват.

„Очертаващото се ускоряване на правителствените разходи в подкрепа на икономиката също се очаква да даде известен тласък. Но продължаващият спад в огромния сектор на недвижимите имоти в страната и вероятното отслабване на износа, който досега беше устойчив, ще натежат на растежа“, смята още Еванс-Причард и добавя: "Смятаме, че до края на следващата година икономиката отново ще се забави."

Липса на суровини за батерии заплашва автомобилната индустрия в ЕвропаЛидерите на пазара Tesla и BYD са значително по-напред от много от европейските си съперници


Като друг знак за мрачните перспективи пред икономика № 2 в света, Moody's постави Китай под наблюдение за понижаване на кредитния рейтинг във вторник, понижавайки перспективата пред държавния му дълг от "стабилна" на "негативна". Рейтинговата агенция очаква годишният темп на растеж на Китай да се забави до 4% през 2024 г. и 2025 г., а от 2026 г. до 2030 г. да бъде средно 3,8% годишно. За сравнение, през десетилетието преди пандемията китайската икономика расте средно със 7,7% годишно, според BlackRock.

От друга страна, според прогнозите на МВФ Индия ще се разшири с 6,3% през тази и следващата година, което ще я превърне в най-бързо развиващата се голяма икономика в света - и във все по-голям конкурент на Китай.

Растежът в САЩ ще се забави, но се очертава бум на изкуствения интелект

Макар че представянето на американската икономика надхвърля очакванията, икономистите смятат, че това едва ли ще продължи. Според тях е по-вероятно тя да претърпи умерено забавяне през това тримесечие и през следващата година.

Как различните европейски държави облагат печалбите на банкитеКратък преглед на състоянието на допълнителните данъци и специфичните за банките налози в Европа


Затова и няколко главни изпълнителни директори на големи банки, сред които Джейн Фрейзър от Citigroup и главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън, предупреждават пред CNN, че американската икономика скоро може да се окаже на не толкова сигурна основа.

Но в по-дългосрочен план картината изглежда по-светла и може да затвърди преднината на САЩ пред Европа през следващите години.

Законът за намаляване на инфлацията на президента Джо Байдън, който предвижда да насочи 369 млрд. долара към проекти за чиста енергия, може да привлече още повече инвестиции в САЩ, които вече са едно от най-добрите места за набиране на капитал в световен мащаб. Само в областта на изкуствения интелект кумулативните инвестиции в рисков капитал в САЩ достигат почти 450 млрд. долара през последното десетилетие, според данни на ОИСР. Това е над два пъти повече от инвестициите в изкуствен интелект в Китай и почти 10 пъти повече от тези в Европейския съюз или Обединеното кралство.

Концентрацията на иновативни технологични компании и бързото усвояване на нови технологии помагат на Съединените щати да отбележат силен ръст на производителността, особено в сравнение с Европа и Обединеното кралство, казва Андрю Кенингам, главен икономист за Европа в Capital Economics.

Според него, тъй като Съединените щати са готови да се възползват максимално от развитието на изкуствения интелект, тази разлика може да се увеличи.