Ралито на държавните облигации в САЩ се засили в сряда, повличайки доходността на 10-годишните облигации до най-ниското им ниво от август, докато акциите се понижиха.

Основните индекси се колебаеха между малки печалби и загуби, преди да приключат сесията на червено.

S&P 500 загуби 0,4%, Dow Jones Industrial Average изтри 70 пункта, или 0,2%, технологичният Nasdaq Composite падна с 0,6%.

Доходността на 10-годишните съкровищни облигации спадна до 4,121%, след като нови данни на компанията за управление на човешки ресурси ADP показаха, че наемането на работна сила в частния сектор на САЩ неочаквано се е забавило през ноември.

Новите работни места в частния сектор са нараснали със 103 000 през миналия месец, а ръстът през октомври беше ревизирани надолу – до 106 000 при отчетени по-рано 113 000. Икономисти, анкетирани от Reuters, прогнозираха, че новите работни места в частния сектор ще регистрират увеличение със 130 000 позиции.

Това е най-новият знак, че американската икономика се охлажда, което кара някои трейдъри да увеличат залозите, че Федералният резерв е приключил с повишаването на лихвените проценти и скоро ще ги намали.

Очаква се в петък Министерството на труда да публикува по-обстойни данни за заетостта в САЩ през миналия месец, които инвеститорите ще анализират внимателно. Големият въпрос е дали икономиката просто се забавя, или се влошава, посочва The Wall Street Journal.

„Мекото кацане“ на американската икономика все още не е напълно сигурноПоявяват се лоши признаци, свързани с потребителските разходи, които представляват около 70% от икономиката на САЩ

Цените на петрола паднаха в сряда за пета поредна сесия, като Брент се установи на най-ниското си ниво от юни. Докато падащите цени на петрола са добри за портфейлите на американците, за някои инвеститори те са предупредителен знак за глобалната икономика.

Въпреки това акциите на компаниите, които са особено чувствителни към икономиката - като авиокомпании и круизни оператори - се представиха добре в сряда, което е знак, че данните за работните места не разбиват надеждите за меко кацане.

Акциите на круизния оператор Carnival добавиха 5,9%, а тези на Delta Air Lines поскъпнаха с 3,5%. Падащата доходност на облигациите и ипотечните лихви даде тласък на строителите на жилища като Lennar, чиито акции скочиха с 2,6%.

Все пак загубите в технологичните акции натежаха на по-широкия пазар. Акциите на Amazon.com загубиха 1,6%, книжата на Nvidia паднаха с 2,3%.