Ралито на облигациите в САЩ се поднови във вторник, водейки доходността на референтните 10-годишни американски облигации до най-ниското им ниво от лятото и вдигна технологичните акции в иначе неблагоприятен ден за Уолстрийт.

Технологичният индекс Nasdaq Composite добави 0,3%.

В широкия S&P 500, който загуби по-малко от 0,1%, ръстовете в акциите на технологичните компании и свързаните с дискреционни потребителски стоки не успяха да компенсират спадовете в секторите комунални услуги, енергия, материали и недвижими имоти.

Dow Jones Industrial Average падна с 0,2%, или около 80 пункта, обобщава The Wall Street Journal.

Всички доминиращи на пазара технологични акции от т. нар. Великолепна седморка се повишиха във вторник освен тези на Meta Platforms, които паднаха с 0,5%.

Производителят на чипове Nvidia напредна с 2,3%.

Apple отбеляза ръст от 2,1%, завършвайки на стойност над $3 трилиона за първи път от началото на август.

„Мекото кацане“ на американската икономика все още не е напълно сигурноПоявяват се лоши признаци, свързани с потребителските разходи, които представляват около 70% от икономиката на САЩ

Доходността на 10-годишните съкровищни облигации завърши на 4,171%, което е спад от 4,286% в понеделник и доста под 5%, достигнати в края на октомври. Доходността, която пада с покачването на цените на облигациите, не е била толкова ниска от 31 август.

Във вторник най-големият печеливш в S&P 500 беше компания за търговия с облигации, което допълнително подчертава влиянието на дълговия пазар върху акциите напоследък, посочва WSJ.

MarketAxess Holdings се повиши с 5,3%, след като съобщи на инвеститорите, че обемите на електронната платформа за търговия с облигации са достигнали рекорда от 303,3 милиарда долара през ноември. Дневните обеми на търговия бяха с 9,3% по-високи от година по-рано и с 13% в сравнение с октомври, преди началото на ралито на облигациите.

Уолстрийт се насочва към възходящ край на годината. А след това?Историята показва, че инерцията сега вероятно ще породи инерция в края на годината

В други части на пазара акциите на най-голямата аптечна верига в САЩ CVS добавиха 3,7%.

Alaska Air се повиши с 4,4%, възстановявайки се от разпродажбата в понеделник, дошла в отговор на сделката за купуването на конкурента Hawaiian Airlines за 1 милиард долара.

Инвеститорите приветстваха тримесечните печалби на гиганта в производството на фъстъчено масло и желе J.M. Smucker с ръст от 3,3% и на водопроводния доставчик Ferguson, който добави 3,5%.

Отговорът на резултатите на търговците на дребно беше смесен. Lands’ End и Signet Jewellers се покачиха съответно с 9,6% и 5,9%. Продавачът на дамско облекло J.Jill падна с 8,8%, а собственикът на магазините за обувки DSW Designer Brands спадна с 33%. AutoZone едва помръдна, завършвайки с 0,3% печалба.

Как електромобилите ускоряват края на петролната ераВъпреки проблеми като високи цени и липса на зарядни станции електрическият преход продължава с пълна пара

Цените на петрола се понижиха за четвърта поредна търговска сесия, откакто Организацията на страните износителки на петрол и нейните пазарни съюзници обявиха последния кръг от съкращения на добива. Базовите фючърси на американския суров петрол загубиха 1% и завършиха на $72,32 за барел. Цените на петрола в САЩ са се понижили със 7,1% от 29 ноември, точно преди ОПЕК+ да обяви съкращенията.

Отвъд океана борсовите индекси в Азия се сринаха. Shanghai Composite падна с 1,7%, хонконгският Hang Seng се понижи с 1,9%, а японският Nikkei 225 загуби 1,4%.

След като китайските пазари затвориха, Moody's Investors Service намали перспективата си за кредитния рейтинг на страната до „отрицателна“. Рейтинговата компания заяви, че финансовите спасителни линии, предоставени от правителството на бедстващи региони и компании, вредят на икономиката.

Moody's намали кредитната перспектива на Китай до отрицателна Причина за това са нарастващите дългови рискове и продължаващите проблеми в строителния сектор

В Европа лондонският FTSE 100 загуби 0,3%, а германският DAX спечели 0,8%.

Паневропейският индекс Stoxx 600 регистрира ръст от 0,4%. Най-печеливши бяха акциите на автомобилните компании, поскъпнали с 1,2%, а книжата на минните дружества спаднаха с 0,9%, посочва CNBC.

Най-сериозни движения отчетоха телекомуникационните компании. Акциите на Ericsson се покачиха с 4,4% след сключването на сделка с AT&T за съвместно изграждане на телекомуникационни мрежи от следващо поколение, докато книжата на Nokia спаднаха с 8,4%, тъй като се очаква компанията да обяви сериозни загуби.