През ноември Марк Зъкърбърг е осребрил акции на Meta Platforms на стойност около 192 млн. долара, като това е първата му сделка от 2021 г. насам, след като акциите на компанията се покачиха през тази година, съобщава Business Insider.

Тръстът на главния изпълнителен директор и съосновател на Meta оповести продажбите в документи, подадени до Комисията по ценните книжа и борсите. Продадени са над 500 000 акции в рамките на плановете за търговия, обмислени това лято.

Акциите на Meta се сринаха през 2022 г., но загубите бяха компенсирани със 166% ръст през тази година. В резултат на това Зъкърбърг си върна мястото в топ 10 на Индекса на милиардерите на Bloomberg; при затварянето на борсата в понеделник той заемаше девето място в индекса със състояние от близо 116 млрд. долара.

Акциите на гиганта в социалните медии скочиха с 8,6% през ноември, отбелязвайки трети пореден месец на печалби. Те достигнаха пикова цена на затваряне от $341,49 на 22 ноември, най-високата от края на 2021 г.

Потребителите в Европа ще плащат за Facebook и Instagram без рекламиПо този начин социалните платформи ще изпълнят изискванията на европейското законодателство

Групата за социални мрежи, която стои зад Facebook, Instagram и WhatsApp, се възползва от подновеното вълнение на инвеститорите около технологичните гиганти, подхранвани от надеждите за потенциала на изкуствения интелект. Meta е част от т. нар. "Великолепна седморка" - компанииите, на чийто ръст в акциите се дължи болшинството от печалбите на S&P 500 тази година.

Зъкърбърг и съпругата му Присила Чан са обещали да дарят 99% от акциите си в Meta за добри каузи. През 2010 г. той за пръв път подписа "Обещанието за даряване" - филантропски ангажимент, ръководен от Уорън Бъфет и Бил Гейтс.

Провал за социалната медия на Тръмп: Загубата досега е 73 млн. долара Преговорите за вливане на 300 млн. долара в брой в компанията на Тръмп продължават

Други главни изпълнителни директори в областта на технологиите също направиха забележителни сделки с акции през тази година.

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук продаде 13% от дела си в производителя на iPhone за около 42 млн. долара след облагане с данъци през октомври, като това бе най-голямата му продажба на акции от над две години.

Междувременно основателят на Amazon Джеф Безос си възстанови една акция на гиганта в електронната търговия през май - първата му покупка от повече от две десетилетия.