Уорън Бъфет загуби най-близкия си довереник, когато Чарли Мънгър почина тази седмица.

Малко преди това обачетой загуби и други съветници.

През последните две години трима други дългогодишни директори в Berkshire Hathaway, изградили близки връзки с Бъфет десетилетия по-рано, починаха - всички бяха на или над 90 години, посочва The Wall Street Journal.

Мандатът и съставът на борда привлича вниманието на някои инвеститори, които твърдят, че групата се нуждае от промени.

Чарли Мънгър, заместник-председател на Berkshire, почина във вторник на 99 години.

Уолтър Скот, директор на Berkshire от 1988 г., почина през септември 2021 г. на 90-годишна възраст.

Томас С. Мърфи, на 96 години, се оттегли от борда през февруари 2022 г. и почина през май същата година.

Дейвид „Санди“ Готесман, също беше на 96 години, когато почина през септември 2022 г.

Всеки от тях е бил в борда на Berkshire, докато Бъфет трансформира някога фалиралата текстилна компания в една от най-ценните и уважавани американски корпорации.

През последните години обаче ангажиментът на Бъфет да свие своите дялове в Berkshire с течение на времето постави повече от акциите на компанията в ръцете на институционални инвеститори.

Тези акционери са склонни да предизвикат Berkshire да предприеме промени по множество социални и управленски приоритети: от многообразието на екипа до прозрачност за това как бизнесът на холдинга влияе върху изменението на климата.

Чарли Мънгър, дясната ръка на Уорън Бъфет, почина на 99 годиниКато вицепрезидент на Berkshire Hathaway неговият остър ум завладя поколения инвеститори

Преди смъртта на Мънгър членовете на борда на Berkshire са били на средна възраст 70 години, със среден мандат от 16 години, според прокси-консултантската компания ISS. 73% от директорите са мъже. Тези числа бяха по-високи преди смъртта на Скот и Готесман и оставката на Мърфи, но остават проблем за някои инвеститори.

„Трябва да има натиск върху борда да намали средната възраст на членовете на борда, както и да увеличи разнообразието“, казва Кати Сейферт, анализатор в CFRA, който оценява акциите на Berkshire от клас B като „Купува“.

Средната възраст на борда е около 67 години, което прави Berkshire дружеството с един от най-старите управленски екипи в S&P 500, но не и най-старият, според Equilar, компания за данни за корпоративно управление.

Около 42 други компании имат управленски екипи на по-висока средна възраст от тази на Berkshire Hathaway. Най-старият е този на Teledyne Technologies, където средната възраст 77 години, следван от гиганта за бази данни Oracle и Kinder Morgan, компания за газопроводи – средната възраст на членовете на борда в двете компании е 76 години, показват данните на Equilar.

След ерата Бъфет-Мънгър: Кой ще наследи империята Berkshire Hathaway Сега вниманието на света е насочено към мениджърите, останали в сянката на двамата емблематични съюзници през последните десетилетия

През последните години Berkshire назначи Кен Чено, пенсионирания главен изпълнителен директор на American Express и един от най-известните чернокожи ръководители в страната, заедно с финансовите мениджъри Кристофър Дейвис и Уоли Уайц. Сюзън Бъфет, дъщерята на Бъфет, и синът на Мърфи, Том Мърфи младши, също се присъединиха към борда на Berkshire.

Лорънс Кънингам, почетен професор в университета „Джордж Вашингтон“, казва, че вярва, че Berkshire ще продължи да се противопоставя на призивите за по-радикални промени в управлението си, дори след като Бъфет си отиде, предвид начина, по който той реши да намали дела си в компанията. Бъфет дарява акциите си на благотворителни фондации. Но преди да го направи, той конвертира своите акции от клас А в акции от клас Б, посочва WSJ.

Уорън Бъфет за Чарли Мънгър: Той изучаваше грешките, а не успехите „Много по-добре е да купите прекрасна компания на справедлива цена, отколкото справедлива компания на прекрасна цена. Чарли разбра това рано...

Очаква се планът да увеличи правото на глас на притежателите на останалите акции от клас А, които обикновено са много от най-лоялните акционери на Berkshire. Много от новите акции от клас Б може да се окажат в ръцете на по-нови инвеститори, казва Кънингам.

Дългогодишните инвеститори в Berkshire вероятно ще устоят на призивите, които тези относително новодошли биха могли да отправят, като например за големи промени в борда, изплащане на дивиденти за акции или продажба на определени бизнеси, добавя Кънингам.

Въпреки че смъртта на Мънгър сложи край на едно от най-продължителните партньорства в историята на Уолстрийт, малко вероятно е да промени плановете на Berkshire за тези, които ще наследят ролите на Бъфет като главен изпълнителен директор, председател и топ инвеститор.

Грег Абел, заместник-председател, който ръководи всички незастрахователни операции на Berkshire, беше избран през 2019 г. за следващ главен изпълнителен директор на Berkshire след Бъфет. Очаква се синът на Бъфет, директорът на Berkshire Хауърд Бъфет, да наследи баща си като председател. Berkshire нае Тод Комбс и Тед Уешлър преди повече от десетилетие, за да контролират цялото инвестиционно портфолио на компанията.