Холдинговата компания Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет е елиминирала инвестициите си в няколко американски компании, сред които General Motors и Johnson & Johnson, докато ралито на фондовия пазар се забавяше през третото тримесечие.

Компанията също така е продала по-малки позиции в Procter & Gamble, Mondelez International и United Parcel Service, като същевременно е намалила инвестициите си в Amazon.com, Chevron и HP, наред с някои други, посочва The Wall Street Journal.

Berkshire разкри промените в своя портфейл от акции в декларация 13F, публикувана на уебсайта на Комисията по ценни книжа и борси (SEC) във вторник.

Институционалните инвеститори, управляващи над 100 милиона долара, са длъжни да подадат в SEC отчет, показващ размера на техните капиталови позиции в края на последното тримесечие.

Много инвеститори следват това, което Berkshire купува и продава, поради легендарната репутация на Бъфет като проницателен инвеститор. Въпреки че притежанията на Berkshire може да са се променили през първата половина на четвъртото тримесечие, докладът 13F предоставя поглед към това как Бъфет и неговите заместници инвеститори са гледали на пазарите през последните месеци.

Уорън Бъфет е чел това: 5 аудиокниги в Spotify, препоръчвани от милиардераЗнанието се трупа като лихва по спестяванията, казва милиардерът

В допълнение към управлението на голямо инвестиционно портфолио, Berkshire притежава огромен бизнес, включващ застрахователя Geico, BNSF Railway и търговците на дребно See’s Candies и Oriental Trading.

Скорошният тримесечен отчет на Berkshire показа, че компанията е била нетен продавач на акции през периода, разтоварвайки акции на стойност 7 милиарда долара, докато е купила за 1,7 милиарда долара.

Berkshire е намалила позицията си в GM през първото тримесечие на 2023 г. и отново през второто тримесечие, преди да я напусне напълно.

Акциите на GM и на J&J, в която Бъфет беше дългогодишен инвеститор, са намалели с 16% досега през 2023 г.

В края на третото тримесечие 78% от портфолиото от акции на Berkshire е концентрирано в пет компании: Apple, Bank of America, American Express, Coca-Cola и Chevron.

Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет отчита 40% скок в оперативните печалбиАкциите Клас A на Berkshire са се повишили с почти 14% тази година

Berkshire приключи септември с рекордните 157,2 милиарда долара в брой, което е с почти 10 милиарда долара повече от края на второто тримесечие. Конгломератът също така е изкупил обратно 1,1 милиарда долара собствени акции през третото тримесечие.

Ралито на фондовия пазар през 2023 г. се забави през третото тримесечие, тъй като растящата доходност на дългосрочните държавни облигации подкопа апетита на инвеститорите за риск. S&P 500 падна с 3,6% през периода.

S&P 500 и Nasdaq записаха най-големите си еднодневни скокове от април Данните за охлаждащата се инфлация в САЩ ускориха ралито на фондовите пазари във вторник и предизвикаха вълна от покупки на пазара на държавни облигации

Четвъртото тримесечие предлага по-различна история към момента, като фондовите пазари получиха тласък във вторник след доклада за инфлацията, който успокои инвеститорите, че Федералният резерв може да е готов да спре повишаването на лихвените проценти.

Акциите от клас A и клас B на Berkshire са нараснали с около 15% от началото на тази година.