От десетилетия насам Чарли Мънгър изгражда и развива бизнес империята Berkshire Hathaway като съдружник на Уорън Бъфет.

Преди обаче да се превърне в една от най-уважаваните и респектиращи личности в света на предприемачите, той преминава през преломни предизвикателства в живота си, много от които не са известни в обществото.

Неговата житейска история е пример за устойчивост и постоянство, въпреки кризите и загубите.

Преодолявайки всички тях, днес той е един от най-успешните инвеститори на своето време, като щедро предава научената си мъдрост, разказва историята Yahoo.

Още в ранната си младост той претърпява драматичен обрат, когато през 1943 г. напуска колежа, за да се включи във Втората световна война във военновъздушния корпус на САЩ.

Въпреки липсата на колежанска диплома, решителността на Мънгър му помага да стане офицер и впоследствие метеоролог, което води до прехвърлянето му в Аляска.

Посещава курсове за завършване на висше образование без бакалавърска степен, но след това е приет като студент в Юридическия факултет на Харвард. После започва кариерата си в адвокатската кантора Wright & Garrett, където получава заплата от 3300 долара годишно.

Бъфет: Търсете работа, която бихте работили, ако нямахте нужда от париКогато главният изпълнителен директор на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет разговаря със студенти, той им дава ценен съвет относно тяхната кариера – стремете се към лично удовлетворение, а не само към печалба

През 1953 г., на 29-годишна възраст, животът му за пореден път се преобръща. Осемгодишният му брак завършва с развод, което по онова време е значителна социална стигма. Разводът го оставя в тежко финансово състояние, като съпругата му получава по-голямата част от активите, включително и дома им.

Приятелите на Мънгър си спомнят, че след раздялата той живее в значително по-лоши условия. Твърдо решен да възстанови финансовата си стабилност, се потапя в дълги часове работа. Но животът му е подготвил още изпитания.

Година след развода, е изправен пред съкрушителен удар, когато 8-годишният му син Теди е диагностициран с левкемия.

В епохата на липса на медицинска застраховка и ефективно лечение на болестта, Мънгър поема медицинските разходи, докато се бори с емоционалния шок от болестта на сина си. Жонглира със задълженията си на баща и с адвокатската си практика, дори когато Теди се влошава.

Приятелят на Мънгър Рик Герин си спомня за сърцераздирателните моменти, които той прекарва в болницата с детето и за самотните му разходки из Пасадена, Калифорния, обзети от скръб. Смъртта на Теди на 9-годишна възраст го съкрушава.

Паметни цитати за нещата от живота на Чарли Мънгър – дясната ръка на БъфетМного хора, дори и тези, които не обръщат много внимание на инвестиции и пазари, са чували името Уорън Бъфет. Много по-малко хора обаче са чували за дългогодишния му бизнес партньор Чарли Мънгър

На 31 години Мънгър се справя с последиците от развода, финансовата нестабилност и дълбоката скръб от загубата на детето си. Въпреки това, отказва да се поддаде на отчаянието или да търси спасение в пороците – обичайно убежище за мнозина в такива моменти.

Избира да продължи напред.

"Завистта, обидата, отмъщението и самосъжалението са пагубни начини на мислене", казва той по-късно.

"Самосъжалението се доближава до параноята. Всяко нещастие в живота е възможност да се държим добре и да се учим. Не трябва да се потапяме в самосъжаление, а да използваме удара конструктивно", убеден е Мънгър.

Как дясната ръка на Уорън Бъфет изпусна милиарди долари заради една грешкаПо време на един от последните епизоди на подкаста

Предизвикателствата обаче продължават.

На 52 години той развива катаракта и след неуспешна операция ослепява с едното око. Въпреки болката и загубата на зрението, неговият несломим дух надделява. Научава Брайловата азбука, демонстрирайки решимостта си да се адаптира и да учи, независимо от обстоятелствата.

Пътят на Мънгър, белязан от лични трагедии и професионални неуспехи разкрива колко силна е волята му да издържи и да превърне несгодите в мъдрост и опит.

Споделяйки възгледите си за предизвикателствата в сферата на инвестициите и в живота, той цитира известните думи на Ръдиард Киплинг - да се отнасяме еднакво към триумфа и към бедствието. Неговият подход да приема неуспеха като нормална част от живота и да се учи от него, е пример за прагматичния му и устойчив начин на мислене.

Животът на Чарли Мънгър, отвъд инвестиционния му талант, е дълбок урок за преодоляване на несгодите. Той е свидетелство за способността на човешкия дух да упорства, да се учи и да се развива, превръщайки дори най-трудните предизвикателства във възможност за личностно израстване и мъдрост.