Уорън Бъфет поема контрола върху Berkshire Hathaway през 1965 г. и почти шест десетилетия по-късно, конгломератът е по-силен от всякога.

"Оракулът от Омаха" навърши 93 години на 30 август и въпреки достолепната си възраст, издига компанията до нови върхове, пише CNBC.

Акциите на Berkshire достигнаха рекордни стойности благодарение на високата оперативна печалба, което ги превърна в най-голямата нетехнологична компания по пазарна капитализация.

През изминалата година Бъфет беше изключително активен, като привлече последователите си с множество проницателни ходове – от закупуване на подценени японски акции до умело ориентиране в скока на лихвените проценти.

"Той все още е на върха на своята игра. Умът е остър както винаги", казва Дейвид Кас, професор по финанси в Училището по бизнес към Университета на Мериленд "Робърт Х. Смит", който някога е организирал частни обеди за своите студенти и Уорън Бъфет.

Бъфет е един от малкото инвеститори, които успяха да се възползват от по-високите лихви. Огромният му финансов ресурс от 147 млрд. долара, който някога предизвикваше безпокойство, сега му носи значителна възвръщаемост при краткосрочни лихвени проценти над 5%.

Акциите на Berkshire Hathaway достигнаха рекорд и повишиха индексите в САЩTesla натежа на Nasdaq, но индексът успя да завърши с повишение

Междувременно, легендарният инвеститор продължава да залага на любимите си акции от Apple, които вече заемат половината от капиталовия портфейл на Berkshire след 40% ръст през тази година. Бъфет оприличава производителя на iPhone на компания за потребителски продукти. От 2016 г. насам залогът му на Apple е донесъл на Berkshire над 100 млрд. долара.

По-рано тази година Бъфет увеличи дела си в пет японски търговски дружества. Той дори посети Япония заедно със своя наследник Грег Абел, за първи път от повече от 11 години, за да се срещне с ръководителите на тези компании и да заяви подкрепата си.

"Това е новаторско. Не ми е известно друг виден инвеститор или хедж мениджър да е инвестирал в Япония", коментира проф. Кас. "Страната е в дефлационна среда от десетилетия, а тези компании просто си седяха там и бяха игнорирани.", допълва той.

В разгара на кризата с имоти: Бъфет инвестира $814 млн. в строителни акцииBerkshire Hathaway е придобила дялове в три строителни компании - Lennar, NVR и DR Horton

Itochu, Marubeni, Mitsubishi, Mitsui и Sumitomo имат конгломератна структура точно като Berkshire и са били стабилни платци на дивиденти, увеличавайки печалбата си.

Това, което прави сделката толкова брилянтна, е как Бъфет успява да хеджира валутния риск, като продава японски дълг и след това прибира разликата между дивидентите от инвестициите и купонните плащания по облигациите, които изплаща.

По време на годишната среща на Berkshire през май, "Оракулът от Омаха" проведе шестчасов маратон от въпроси и отговори заедно с дългогодишния си бизнес партньор Чарли Мънгър, който навършва 100 години на Нова година. Двамата засегнаха всички актуални теми за инвеститорите – от банковата криза до рисковете от рецесия и дори криптовалутите.

Уорън Бъфет запази чувство за оптимизъм на годишната среща на BerkshireЛегендарният инвеститор потвърди, че няма да наддава за Occidental и похвали Apple

"Изказването и интелектуалната яснота на последната среща на акционерите бяха невероятни в момент, когато повечето ръководители от неговото поколение вече се пенсионират", смята Макрей Сайкс, портфолио мениджър на активно управлявания ETF Gabelli Financial Services Opportunities, който притежава най-големия дял от Berkshire. "Самото му присъствие наистина изисква оперативна отговорност и съответствие с марката. Мисля, че това не може да се подценява", допълва Сайкс.

Конгломератът на Бъфет на стойност 800 млрд. долара, който обхваща 40 индустрии и 60 компании, твърди, че е удвоил средната годишна възвръщаемост на S&P 500, откакто Бъфет поема контрола.

Няма „следващ Уорън Бъфет“: Защо Оракулът от Омаха не може да бъде копиранБъфет успешно смесва финансовата сила и мощ на капитала на компанията със собствената си инвестиционна проницателност

Съставната годишна печалба на Berkshire е 19,8% от 1965 г. до 2022 г. в сравнение с 9,9% за S&P 500.

Това е обща възвръщаемост от 3 787 464% спрямо 24 708% за бенчмарка. Много акционери на Berkshire са станали милионери благодарение на проницателните ходове и търпеливата философия на Бъфет за стойността през годините.

"Той все още има този безкраен времеви хоризонт, дори и на 93-годишна възраст", казва в заключение проф. Кас.