Прочетете всяка история за Трейси Брит Куул и вероятно ще попаднете на една и съща легенда.

След като завършва Harvard Business School през 2009 г., тя изпраща писмо до председателя на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет с молба за работа в легендарната компания. След като се среща с Оракула от Омаха, тя получава позиция като финансов асистент на Бъфет.

След това Куул става главен изпълнителен директор на Pampered Chef, компания, придобита от холдинга на Бъфет, и си създава репутацията на човек, който бързо решава проблеми в изпаднали в затруднение организации. Това кара Бъфет да я нарече „пожарникар“ в интервю за Wall Street Journal.

През 2020 г. Брит Куул основава своята собствена инвестиционна компания Kanbrick, чиято философия повтаря тази на Berkshire, но е изградена и около индивидуалните принципи на Брит Куул, която смята, че изпълнителните директори трябва да бъдат добри ментори на останалите и че бизнесът се гради „тухла по тухла“ (затова и думата „brick“ е част от името на компанията).

Огромният успех, последвал писмото ѝ до Бъфет, е нещо, за което мечтае всеки амбициозен човек. По този повод Кулл казва пред CNBC Make It, че поуката от историята с писмото е, че тя не съдържа никакъв риск – може просто да не ви бъде отговорено - така че, защо да не опитате?“


Не страстта е искрата, а усилието. 5 прости съвета от милиардера Марк КюбанЗащо е важно да полагате усилия и кои са инвестициите, които ще ви се отплатят завинаги?

Когато постоянството и „дебелокожието“ се отплащат

Брит Куул прекарва голяма част от детството си, работейки във фермата на семейството си в Манхатън, Канзас, където често чува думата „не“.

„Беше страхотна тренировъчна площадка, защото, продавайки продукцията си, говориш с много хора и получаваш много откази“, разказва тя и допълва, че така е придобила качеството дебелокожие и е спряла да се притеснява от хората, които ѝ казват „не“.

Още като ученичка в гимназията Брит Куул започва да пише писма до различни организации, за които иска да научи повече. „Исках от тях да ми изпратят брошури, но много от тях не отговаряха“, разказва тя.

В колежа започва да пише на ръководители на компании, на които се възхищава. „Открих, че когато се свързвам с хората проактивно и с уважение, мнозинството не ми отговаря или пък ми казва „не“, но пък малка група отговарят с „да“.

Последната група включва изпълнителните директори на Morgan Stanley и Bear Stearns. Когато Брит Куул се среща с тях, тя е добре подготвена, задавайки точните въпроси.

„Не го правех, защото исках работа, а защото исках да стана по-мъдра и задълбочена“, разказва още тя.

Брит Куул сравнява преживяването с процеса на кандидатстването си в университет, за който е трябвало да плати сама. Това се случва преди ерата на интернет търсачките, така че тя преглежда две книги от по 400 страници, за да проучи всяка стипендия, за която отговаря на условията, и след това кандидатства.


Мнозина казват „не“, но някои казват „да“.


За Брит Куул това означава дисциплина, време и енергия. Изисква се воля и търпение да издържиш на много „не“, за да получиш най-важното „да“.