Двама от най-богатите предприемачи на планетата – Уорън Бъфет и Бил Гейтс, са известни с това, че поддържат близки приятелски отношения.

Партнират си в инициативите на филантропията, в политическата дейност и в онлайн бриджа.

Тяхното емблематично приятелство обаче започва преди точно 32 години - на 4 юли 1991 г., разказва историята Businessinsider.

Бъфет гостува на Мег Грийнфийлд, редактор на Washington Post, която по това време се намира в щата Вашингтон, спомня си той на годишната среща на Berkshire Hathaway през 2000 г.

Грийнфийлд e приятелка на родителите на Гейтс и затова завела Бъфет на гости при тях. Първоначално Гейтс нямал интерес да се среща с Бъфет, тъй като не уважавал изявите на инвеститора.

"Дори не исках да се срещна с Уорън, защото си мислех: "Хей, този човек купува и продава неща и така открива несъвършенства по отношение на пазарите. Това не е добавена стойност за обществото, това е игра с нулев резултат, която е почти паразитна. Това беше моето мнение, преди да се запозная с него.", признава Гейтс на конференция през 2019 г.

Той обаче променя мнението си, след като Бъфет започва да го засипва с "невероятно добри въпроси, които никой никога не ми е задавал", спомня си той в публикация в блога си от 2016 г.

Какво направи портфейла от акции на Бъфет толкова успешен във времето?Дивидентните акции са в основата на портфолиото на Berkshire Hathaway, което се очаква да генерира около 5,7 милиарда долара в брой тази година

Бъфет също не изглежда развълнуван от срещата с Гейтс, но бързо се сближава със съоснователя на Microsoft.

"Веднага си допаднахме", казва инвеститорът през 2000 г.

"Прекарахме чудесно. Той имаше едно шимпанзе, на което се опитваше да обясни разни технически неща. Самият аз бях нещо като интересно шимпанзе за него, а той е страхотен учител".

В крайна сметка тази съдбовна среща води до това, че през 2006 г. Бъфет обещава да предостави почти цялото си богатство на фондация "Бил и Мелинда Гейтс" и на още четири организации.

Бъфет купил акции на Activision за $1 млрд. преди сделката с MicrosoftBerkshire Hathaway е притежавала 14.66 милиона акции на стойност 975 млн. долара към края на 2021 г.

Като част от ежегодните си дарения, през юни той подари акции на стойност около 3,5 млрд. долара на фондация "Гейтс" и вече се е разделил с 54% от акциите си в Berkshire.

"Щедростта на Уорън играе огромна роля за постигането на амбициозните цели на фондацията и оказва влияние върху живота на милиони хора", написа Гейтс в Twitter.

"Винаги ми е трудно да изразя по най-подходящ начин колко много означава за мен нашето дългогодишно приятелство и неговата подкрепа.", допълва той.

През последните три десетилетия Бъфет и Гейтс участват заедно в множество щуротии - от състезания по хвърляне на вестници и тенис на маса до купуване на обяд в McDonald's с купони и поемане на смяна в Dairy Queen, собственост на Berkshire.

Гейтс изпече и торта по случай 90-ия рожден ден на Бъфет през август 2020 г.

Като се има предвид специалната им връзка, двамата милиардери трябва да са доволни, че не са пропуснали да се запознаят на онова приятелско събиране за 4 юли преди 32 години, допълва Businessinsider.