Как да избягваме големите грешки в бизнеса и в живота си?

"Напишете си некролога и се опитайте да действате по начин, който ще оправдае написаното. Не е толкова трудно."

Така 92-годишният милиардер Уорън Бъфет, председател и главен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway, отговори на един от въпросите по време на годишната среща на акционерите на компанията в Омаха, Небраска, привлякла хиляди хора.

Бъфет и дясната му ръка – 99-годишният Чарли Мънгър – прекараха часове в обсъждане на десетки различни теми, сред които скорошните банкови сътресения, бъдещето на САЩ, изкуствения интелект, величието на Apple.

Уорън Бъфет запази чувство за оптимизъм на годишната среща на BerkshireЛегендарният инвеститор потвърди, че няма да наддава за Occidental и похвали Apple

Типично за подобни срещи, ръководителите на Berkshire бяха щедри и на съвети, свързани с успеха и провала в бизнеса и живота.

В предишни години Мънгър е проявявал ирония към някои професии в корпоративна Америка като „специалистите по възнаграждения“ (които проучват тенденции и оценяват структурата на заплащането в различните компании). Той е намеквал, че подобни позиции са „измислени“, колкото да създават работа без особена стойност в американските компании.

Този път Мънгър насочи недоволството си към мениджърите на активи, коментирайки, че няма нужда от толкова много експерти. Той добави: „Не мисля, че група опитващи се да забогатеят банкери води до нещо добро.“

В контекста на скорошните банкови сътресения Бъфет от своя страна каза, че би искал да види по-голяма отговорност от страна на изпълнителните директори на кредиторите. По думите му, последствията от подобни сривове трябва да „удрят“ и хората, които причиняват проблемите. „Ако те са поели рискове, които не е трябвало да поемат, тежестта трябва да падне върху тях, за да се промени начинът, по който действат в бъдеще”, беше посланието на Бъфет.

В същото време той насърчи хилядите присъстващи в залата да устоят на изкушението да критикуват или хулят другите. „Никога не съм познавал добър човек, който е умрял без приятели“, каза Бъфет. „Познавам много хора с пари, които са умрели без приятели“, добави той.

Мънгър от своя страна каза, че успехът идва с избягването на токсичните хора.

Назначавайки някои от своите висши ръководители през годините, Бъфет се е опитвал да разпознае техния талант, вместо да се фокусира върху това дали са учили в престижен университет, стана ясно от думите на главния изпълнителен директор на Berkshire Hathaway по време на срещата.

Един от най-добрите мениджъри на Бъфет, Аджит Джейн, е учил в Harvard Business School. „Той обаче не е Аджит, защото е учил в Харвард“, каза Бъфет, който е завършил Университета на Небраска-Линкълн и по-късно учи при легендарния инвеститор Бенджамин Греъм в Колумбийския университет.


99-годишният Чарли Мънгър е учил математика в Мичиганския университет, метеорология в Калифорнийския технологичен институт и получава диплома по право от Харвардския университет.

Какво направи портфейла от акции на Бъфет толкова успешен във времето?Дивидентните акции са в основата на портфолиото на Berkshire Hathaway, което се очаква да генерира около 5,7 милиарда долара в брой тази година

Към края на срещата двамата милиардери бяха помолени да изразят мнение за Илон Мъск, главният изпълнителен директор на SpaceX и Tesla, който пое контрола върху социалната медийна платформа Twitter миналата година.

Бъфет нарече Мъск „брилянтен човек“ с много по-различен подход в мечтите си за бъдещето от ръководителите на Berkshire.

„Той не би постигнал това, което има, ако не се беше хвърлил в неразумно крайни цели“, добави Мънгър за Мъск. „Обича да се заема с невъзможното. Ние сме различни: Уорън и аз търсим лесната работа.“

Бъфет отвърна, че не иска да се конкурира с Мъск, към което Мънгър добави: „Ние не искаме толкова много провал.“

Мъск написа в Twitter, че оценява „добрите думи на Уорън и Чарли“.