Тази седмица Илон Мъск премина от туитовете в 3 часа сутринта към публичните изяви, по време на които направи коментари за всичко – от изкуствения интелект и Twitter през работата от вкъщи до политиката на Федералния резерв и отношенията между Китай и Тайван.

По време на срещата на акционерите на Tesla и в обширно интервю за CNBC Мъск се прицели в собственика на OpenAI Сам Алтман, предупреди за стрес в банковия сектор и прогнозира тежки времена за пазарите и икономиката на САЩ през следващите 12 месеца.

Той също така подчерта лошото състояние на Twitter, когато е придобил платформата миналата година, обвини Фед, че разчита на остарели икономически данни, и похвали управлението на Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет.

Ето 15-те най-добри цитата на Мъск от тази седмица, селектирани от Insider (и леко редактирани с цел изясняване на мисълта на лирическия герой – доколкото е възможно).

1. „Ще кажа това, което искам да кажа – и ако резултатът от това е загуба на пари, така да бъде.“

2. „Мисля, че Tesla ще има своя ChatGPT момент, ако не тази година, може би не по-късно от следващата година.“ (Мъск каза това по повод плана на Tesla да активира режим на пълно самоуправление в милиони автомобили по света.)

3. "Беше като телепортация със самолет, който е във внезапно и стръмно спускане със запалени двигатели и неработещ контрол върху управлението." (Мъск за усещането, когато е поел Twitter през октомври миналата година.)

Относно развитието на сделката с Twitter той каза:

4. „Беше забавна ситуация, когато за първи път предложих придобиването. Tе казаха „По дяволите, не“, все едно предпочитат да умрат, отколкото да бъдат придобити; все едно предпочитат да дъвчат цианид. Няколко месеца по-късно те всъщност опряха пистолет в главата ми и казаха: „Трябва да ни придобиеш.“


Може ли Линда Якарино да укроти Мъск и да върне рекламодателите в Twitter?Новият главен изпълнителен директор на платформата вече е подавала ръка на милиардера в общуването му с брандовете

За OpenAi и изкуствения интелект:

5. „Аз съм причината OpenAI да съществува. Направих нещо повече от това да помогна, компанията нямаше да съществува без мен. Аз измислих името. Признавам напълно, че постъпих идиотски тук.“

(Мъск каза това по повод собствеността на разработчика на ChatGPT и неуспеха му да осигури контрол над него в замяна на частичното му финансиране. Когато създава OpenAI със Сам Алтман и няколко други предприемачи, компанията е основана като организация с нестопанска цел, за да служи като противотежест на Google, развивайки AI по по-безопасен и по-прозрачен начин. Мъск служи като финансова опора за проекта и като визионер, писа по-рано The Wall street Journal. Той влиза в конфликт с Алтман, който иска да създаде част с печалба, която да позволи на OpenAI да набира пари от инвеститори, казват източници на WSJ. Впоследствие Мъск напуска, а Алтман става главен изпълнителен директор през 2019 г. и създава дружество с печалба, набирайки 1 милиард долара от Microsoft.)

6. „Наистина изглежда странно, че нещо може да бъде организация с нестопанска цел с отворен код и по някакъв начин да се трансформира в затворен код с цел печалба. Това е все едно да финансирате организация за спасяването на тропическите гори на Амазонка, а вместо това тя да е станала компания за дърводобив, която изсича гората и я продава."


Три големи неизвестни за AI след изслушването на Сам Алтман пред КонгресаСлед три часа във въпроси и отговори, яснота за регулацията не беше постигната

7. „Появата на генеративен изкуствен интелект се нарича сингулярност, защото е изключително трудно да се предскаже какво ще се случи след това. Това е нож с две остриета. Има голяма вероятност това да направи живота много по-добър, така че да имаме епоха на изобилие. И има известен шанс всичко да се обърка и да унищожи човечеството. Надяваме се, че този шанс е малък, но не е нулев. Искам да предприемем всякакви възможни действия, за да сведем до минимум вероятността ситуацията с AI да се обърка."

8. „Трябва да сме сигурни, че нямаме сценарий тип Терминатор. Това е много важно. Всичко е много забавно, докато Терминаторът не се появи.“ (Описанието на Мъск за потенциална AI катастрофа.)

Световният елит се събира на тайна среща Тридневното събитие, което се провежда от 18 до 21 май, е забулено в мистерия

За „обикновените“ работници и „лаптоп класата“:

9. „Цялата представа за работа от вкъщи е малко като приписвания на Мария Антоанета цитат „Като няма хляб, да ядат пасти“. Спрете с глупостите за работата от вкъщи. Лаптоп класата живее в измислен свят. Те молят всички останали да не работят от вкъщи, докато самите те го правят. Това е морално погрешно."


Лаптоп класата, която работи от вкъщи, живее в измислен свят, смята МъскМъск е категоричен, че служителите на Twitter и Tesla трябва да работят в офиса

За банките и пазарите:

10. „Ако сте банка и не сте сигурни ще оживеете, или не, това е огромен проблем. Ако сте на път към гробището, да увеличавате портфейла си от кредити не би трябвало да е вашия приоритет." (Мъск за скорошните банкови фалити, спасителни сделки и ефекта им върху кредитирането.)

11. „Следващите 12 месеца ще бъдат трудни за всички. По време на годишната среща на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет и Чарли Мънгър всъщност казаха: „Хей, тази година компаниите от Berkshire ще направят по-малко пари.“, а говорим за много добре управлявани организации. Мисля, че това като цяло е вярно за икономиката."

12. „Моят съвет би бил: Не гледайте пазарите през следващите 12 месеца. Ако има спад, купете спада. И мисля, че няма да съжалявате, защото нещата ще се обърнат в посока нагоре.“


Дясната ръка на Бъфет за Мъск: Той обича невъзможното, ние – лесната работаПо време на годишната среща на Berkshire Бъфет и Мънъгр бяха щедри на съвети, свързани с управленски практики, избор на кариера и как да се наслаждаваме на животa

За паричната политика на Федералния резерв:

13. „Повишаването на лихвените проценти от Фед е донякъде спирачка за икономиката. Моето безпокойство относно начина, по който Фед взема решения е, че те просто работят с твърде много забавяне. Данните им са остарели. Федералният резерв се забави с вдигането на лихвените проценти. Мисля, че сега ще се забави с понижаването им.“


Зак в сянката на Мъск: Непознатият финансист без фенове, който движи Tesla Финансовият директор на Tesla Зак Къркхорн е малко известен извън компанията, но вътре той е широко ценен заради умението си да се справя с изискванията на своя шеф

За намеренията на Китай относно Тайван…

14. „Официалната политика на Китай е, че Тайван трябва да бъде интегриран. Човек не трябва да чете между редовете – трябва да чете редовете. Има известна неизбежност в ситуацията. Трябва да вземете думите им сериозно. Те го мислят."

…и напрежението между САЩ и Китай

15. „Никой не осъзнава, че китайската икономика и световната са като сиамски близнаци… Това е сериозността на ситуацията, която всъщност е много по-лоша за много други компании отколкото за Tesla. Не съм сигурен откъде ще вземете iPhone например."