Президентът на Франция Еманюел Макрон приема световни бизнес лидери, сред които собственикът на Tesla, SpaceX и Twitter Илон Мъск, на годишната Среща на върха "Изберете Франция" във Версай.

За държавния глава, чийто рейтинг пострада значително след протестите срещу пенсионната реформа, събитието е шанс да оправдае стремежа си към реформи в подкрепа на бизнеса и да насочи вниманието към насърчаването на нисковъглеродна индустрия, съобщава Reuters.

Илон Мъск вече проведе разговор с Макрон в официалната му резиденция в Елисейския дворец.

Седнал срещу държавния глава в една от позлатените стаи на двореца, Мъск дори си позволи да се пошегува, като заяви, че му се е наложило да "спи в колата" (идиомът обикновено означава да изпитате временно затруднение или неудобство. Може да се отнася и до всяка ситуация, в която човек е принуден да се задоволява с по-малко от идеалното настаняване или ресурси – б.ред.)

В изявление след срещата от Елисейския дворец посочиха, че са разгледани няколко теми от общ интерес, по-специално европейският отговор на американския Закон за намаляване на инфлацията и напредъкът, който Франция е постигнала в привличането на инвестиции и подобряването на перспективите за електрическите превозни средства и енергията.

"С @ElonMusk говорихме за привлекателността на Франция и за значителния напредък в секторите на електрическите превозни средства и енергетиката. Разговаряхме и за цифровото регулиране. Имаме толкова много да свършим заедно. Ще се видим този следобед на срещата на върха #ChooseFrance!", заяви президентът Макрон в Twitter.

Сега залогът е особено важен, тъй като Макрон е домакин от позицията си на президент последен мандат, уточнява агенцията.

До момента Франция очаква общо 28 инвестиционни проекта от компании, вариращи от американската фармацевтична група Pfizer до шведския производител на мебели IKEA и инвестиционната банка Morgan Stanley.

Очаква се проектите да създадат общо 8000 работни места.

Най-голямата инвестиция е проект на тайвански производител на автомобилни батерии на стойност 5,2 млрд. евро в северния пристанищен град Дюнкерк.

Париж вони и се страхува от нашествие на плъховеПолитиците се карат кой е виновен за струпания боклук, докато боклукчиите продължават да стачкуват заради пенсионните реформи

Следва завод за компоненти за акумулатори на стойност 1,5 млрд. евро, също в Дюнкерк, в съвместно предприятие между китайската група XTC и френската фирма Orano.

IKEA планира да инвестира 906 млн. евро до 2026 г., докато Pfizer е предвидила 500 млн. евро за разширяване на дейността си във Франция за същия период, следвана от британския си конкурент GSK с 400 млн. евро, съобщиха от кабинета на Макрон.

Очаква се Morgan Stanley да обяви създаването на 200 нови работни места в банковия сектор в Париж.

До момента участниците на форума във Версай са поели ангажименти да инвестират общо 13 млрд. евро в икономиката на Франция, което е най-голямата сума от първото провеждане на срещата на върха от Макрон през 2018 г.