Със сигурност сте чували думите на Уорън Бъфет, че най-доброто нещо, което можете да направите за себе си, е да четете 500 страници на ден.

„Това е начинът, по който работи знанието – натрупва се като лихва по спестяванията“, казва през 2000 г. основателят на Berkshire Hathaway на студенти в курс по инвестиране на Columbia Business School.

„Всички може да го направите, но гарантирам, че не много от вас ще го направят“, добавя тогава милиардерът, известен с това, че прекарва „пет или шест часа на ден“ в четене на книги и вестници.

С навлизането на аудиокнигите съветът на Оракула от Омаха става по-лесно изпълним, посочва CNBC, добавяйки новината на Spotify, че пуска селекция от повече от 200 000 аудиокниги, които ще бъдат безплатни за Premium абонатите на платформата.

Потребителите, които плащат месечната такса от $14,99, ще имат достъп до 15 часа безплатно слушане на аудиокниги на месец, с опция да купят повече часове, след като достигнат своя лимит.

Книгите, достъпни съгласно новите условия, включват редица творби, препоръчани от самия Бъфет в хода на неговата легендарна кариера. Ето пет от тях, селектирани от CNBC:

Shoe Dog

Автор: Фил Найт

Продължителност: 13 часа, 21 минути

През 2016 г. Бъфет нарича автобиографията на съоснователя на Nike "най-добрата книга, която съм чел".

„Фил е много мъдър, интелигентен и състезателен човек, който също така е талантлив разказвач“, казва още Бъфет.

В Shoe Dog Фил Найт разказва за ранните безстрашни дни на своята компания и превръщането на Nike в една от най-емблематичните, променящи играта и печеливши марки в света.

Nike или Компанията стартира благодарение на странната философия на Фил Найт, който се вслушва в своите хора, дори да не му допада някоя идея

Бил Гейтс също нарича Shoe Dog една от петте си любими книги за 2016 г., определяйки я за „удивителна приказка и честно напомняне за това как наистина изглежда пътят към бизнес успеха“. По думите на Гейтс става дума за объркано, опасно и хаотично пътуване, изпълнено с грешки, безкрайни битки и жертви. Малко изпълнителни директори се осмеляват да се открият по начина, по който го прави Фил Найт, добавя милиардерът.

Гейтс сподели своя празничен списък с полезни четиваТази година прави впечатление, че той включва стари и нови заглавия

Фил Найт винаги е бил мистерия, но в Shoe Dog той най-накрая разказва историята си, описвайки подробно многото рискове, с които се е сблъсквал, съкрушителните неуспехи, безмилостните конкуренти и враждебно настроените банкери, както и множеството си вълнуващи триумфи, след като на 24 години решава, че вместо да работи за голяма корпорация, ще създаде нещо свое, ново, динамично, различно. В книгата той разказва и за отношенията си с бившия треньор по лека атлетика – сприхавия и харизматичен Бил Бауърман – които оформят сърцето и душата на Nike.

Where Are the Customers’ Yachts? Or a Good Hard Look at Wall Street

Автор: Фред Шуед

Продължителност: 4 часа, 2 минути

През 2006 г. Бъфет обявява тази книга за „най-забавната творба, посветена на инвестирането, писана някога“, добавяйки, че тя предоставя по лесно смилаем начин наистина важни послания по темата.

Няма „следващ Уорън Бъфет“: Защо Оракулът от Омаха не може да бъде копиранБъфет успешно смесва финансовата сила и мощ на капитала на компанията със собствената си инвестиционна проницателност

The Clash of the Cultures: Investment vs. Speculation

Автор: Джон К. Богъл

Продължителност: 13 часа, 11 минути

Бъфет препоръча тази книга, написана от неговия добър приятел, легендарен инвеститор и създател на първия индексен взаимен фонд за индивидуални инвеститори Vаnguаrd Group в писмото си до акционерите от 2012 г.

„Джон e чoвeĸът, нaпpaвил нaй-мнoгo зa aмepиĸaнcĸитe инвecтитopи. Toй пoмoгнa нa милиoни дa peaлизиpaт мнoгo пo-дoбpa възвpaщaeмocт oт cпecтявaниятa cи“, казва Бъфет за Богъл, който почина през 2019 г. на 89-годишна възраст.

Избиpaйтe фoнд c ниcĸи paзxoди зa издpъжĸa, съветва инвеститорът в книгата си.

И още: oбъpъщайте внимaниe нa дoпълнитeлните paзxoди, пopoдeни oт пoлyчeнитe cъвeти; нe нaдцeнявaйтe eфeĸтивнocттa нa фoндa в минaлoтo; изпoлзвaйтe пoĸaзaтeлитe зa пpeдxoдния пepиoд, зa дa oцeнитe cтaбилнocттa и pиcĸa.

На 93: Уорън Бъфет е на върха на играта и издига Berkshire до нови рекордиАкциите на Berkshire достигнаха рекордни стойности благодарение на високата оперативна печалба, което ги превърна в най-голямата нетехнологична компания по пазарна капитализация

The Intelligent Investor

Автор: Бенджамин Греъм

Продължителност: 17 часа, 48 минути

Бъфет многократно е хвалил Интелигентният инвеститор на Греъм, казвайки, че когато попада за първи път на книгата през 1949 г. (когато е 19-годишен), това е било един от най-щастливите моменти в живота му.

През 2013 г. той хвали и начина, по който Греъм обяснява идеите си: „логично, в елегантна и лесна за разбиране проза“.

Интeлигeнтния инвecтитop paзглeждa paзлиĸитe мeждy пpaвeнeтo нa инвecтиции и cпeĸyлиpaнeтo, ĸaĸтo и eмoциoнaлнoтo взимaнe нa peшeния cpeщy paциoнaлния aнaлиз нa пaзapитe.

„От всички инвестиции, които някога съм правил, купуването на книгата на Бен беше най-добрата“, казва Бъфет през 2013 г. Той е писал и предговора на eднo oт пopeднитe издaния нa Интeлигeнтният инвecтитop през годините.

"За да инвecтиpaте ycпeшнo, нямате нужда от cтpaтocфepнa интeлигeнтнocт, нeoбичaйни бизнec пpoзpeния или вътpeшнa инфopмaция", ĸaзвa Бъфет. „Нeoбxoдима ви е здpaвa интeлeĸтyaлнa paмĸa зa взeмaнe нa peшeния, която тази книга предписва“, добавя милиардерът.

Успехът на жената, която чу много пъти „не“, преди Бъфет да каже „да“Когато постоянството и „дебелокожието“ се отплащат

Warren Buffett’s Ground Rules: Words of Wisdom from the Partnership Letters of the World’s Greatest Investor

Автор: Джереми К. Милър

Продължителност: 10 часа, 11 минути

Книгата на Милър анализира писмата, които Бъфет пише на своите партньори в продължение на 14 години от 1956 до 1970 г., за да дестилира правилата на Бъфет за инвестиране.

„Ако сте очаровани от теорията и практиката на инвестициите, ще се насладите на тази книга“, пише Бъфет през 2015 г., преди излизането на книгата.