Цените на акциите и облигациите се понижиха в първата за седмицата търговска сесия в САЩ, обръщайки курса си, след като миналата седмица Уолстрийт завърши ноември на зелено.

По-високата доходност на облигациите, която расте с падането на цените им, натежа върху акциите на големите технологични компании, оказвайки натиск върху по-широкия фондов пазар, обобщава The Wall Streer Journal.

Фокусираният върху технологиите Nasdaq Composite загуби 0,8%, широкият индекс S&P 500 се понижи с 0,5%, а Dow Industrials спадна с 0,1%, или 41 пункта, прекъсвайки четиридневна серия от печалби.

Акциите на Nvidia паднаха с 2,7% в понеделник на фона на други загуби в сектора на чиповете. Акциите на Microsoft загубиха 1,4%. Amazon.com се понижи с 1,5%.

15% от печалбата на Nvidia са от град-държава с огромна нужда от чиповеТова е скок с 404,1% спрямо 562 млн. долара през същото тримесечие на предходната година и изпреварва общия ръст на приходите на Nvidia от 205,5% спрямо 2022 г.

Доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ се покачи до 4,286% от 4,225% в петък. Доходността на 2-годишните бонове, която е чувствителна към очакванията за лихвените проценти, също се повиши, след като регистрира най-големия си седмичен спад от март.

„Естествено е след толкова изобилие да видим отдръпване“, коментира пред WSJ Лиза Ериксън, пазарен стратег в U.S. Bank Wealth Management, имайки предвид, че ноември беше най-добрият месец за фондовия пазар от повече от година.

Инвеститорите очакват месечните данни за работните места, които трябва да бъдат публикувани в петък, и отчетите за инфлацията следващата седмица като следващ тест за пазара.

„Мекото кацане“ на американската икономика все още не е напълно сигурноПоявяват се лоши признаци, свързани с потребителските разходи, които представляват около 70% от икономиката на САЩ

Въпреки спада в понеделник, признаците на оптимизъм остават. Индексът Russell 2000, свързан с акциите на компании с малка капитализация, се противопостави на останалата част от пазара, завършвайки понеделник с 1% нагоре.

Биткойн се изкачи над $42 000 по време на търговията в понеделник, отбелязвайки най-високото ниво на криптовалутата от април 2022 г., когато Фед започна кампанията си за затягане на паричната политика. Покачването беше подпомогнато от възможността борсово търгуван фонд, обвързан с биткойн, скоро да получи одобрение.

Bitcoin достигна най-високата си стойност от април 2022Криптовалута №1 надхвърли 40 000 долара, като даде заявка, че тъмните облаци над криптопазара се разпръсват

По отношение на корпоративните новини акциите на Uber Technologies се повишиха с 2,2%, след като S&P Global съобщи, че компанията за превози ще се присъедини към индекса S&P 500.

Акциите на Spotify Technology скочиха със 7,5%, след като стрийминг компанията обяви своя трети кръг от съкращения тази година.

Spotify съкръщава още 17% от екипа си под натиск за рентабилност и печалбаДаниел Ек коментира, че намаление в такъв размер ще се почувства изненадващо голямо, като се има предвид неотдавнашният положителен отчет за приходите

Акциите на Alaska Air паднаха с 14%, след като превозвачът се съгласи да купи Hawaiian Airlines. Акциите на Hawaiian скочиха близо три пъти в понеделник до най-високото си ниво от повече от година.

Златото, което се възползва от падащите реални лихвени проценти, както и от войната и икономическата несигурност, достигна рекорд в рамките на деня от $2152,30. В крайна сметка благородният метал завърши по-ниско в понеделник на 2024,10 долара за тройунция.

Златото с нов рекорд - надмина 2100 долара. И продължава да растеОчакванията за намаляване на лихвените проценти и глобалното напрежение подкрепят благородния метал

Петролът продължи да пада, като суровият Брент се понижи с 1,1% до 78,03 долара за барел. Круизните линии се възползваха от тази динамика: Norwegian Cruise Line напредна с 6,6% за деня, а Royal Caribbean Group добави 3,1%.

Круизните компании отчитат рекордни резервации за следващата годинаОператорите планират да увеличат цените през идните месеци

В Европа спадът на акциите в минния сектор натежа на Stoxx Europe 600, който се понижи с 0,1%.

Индексите в Япония, Хонконг и континентален Китай също завършиха надолу.

Индийският S&P BSE Sensex обаче се покачи до рекордно ниво, след като управляващата партия на премиера Нарендра Моди спечели изборите в три големи щата.